ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Катерене
Иди на страница 1, 2  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Предишната тема
Следващата тема
Катерене
Автор Съобщение
valkata332

Местожителство: София

Мнение Катерене Отговорете с цитат
Здравейте, интересно ми е може ли човек, сам или с помощта на партниор да придобие, някакви, поне основни умения в катереноето.Знам за повечето курсове по скалко катерене и катерене в зала, но са доста над бюджета ми, и за във време в което е неудобно за мен.Идеята ми е за съвети от каде да се започне да се гради основата ..

Сря Сеп 11, 2013 5:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
meshka2

Мнение Отговорете с цитат
Можеш да почнеш от набиранията :)
Сря Сеп 11, 2013 5:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
valkata332

С набиранята съм ок, правя доста упражнения, както за горната, така и за долната част на тялото

Пет Сеп 13, 2013 9:47 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Todor

Мнение Re: Катерене Отговорете с цитат
valkata332 написа:
Здравейте, интересно ми е може ли човек, сам или с помощта на партниор да придобие, някакви, поне основни умения в катереноето.Знам за повечето курсове по скалко катерене и катерене в зала, но са доста над бюджета ми, и за във време в което е неудобно за мен.Идеята ми е за съвети от каде да се започне да се гради основата ..

Ще говоря за класическото алпийско катерене. С другите разновидности и техните по-екстремни вариянти не съм запознат.
Ако нямаш възможност да посетиш курс по алпийско катерене е най-добре е с партньор, който умее да се катери, в смисъл да използва правилно инвентара. Физическата подготовка е също важна, но няма съвсем пряка връзка с катеренето. Познавам много жени, които не умеят да се наберат и 1 път но се катерят като гущери по скалите. Катеренето се извършва основно с крака. Прави по 20-30 клякания на всеки крак /стил пистолет/ и упражнения за равновесие - ще ти помогне. Най-добре се учи да се катери човек, като се катери Smile Намери си партньор, направете си установка и работете. Добре е да праваш минимум 400 метра на ден. После вече вървете на реални скали.
И все пак нужен е партньор, който задължително е обучаван и добре познава инвентара и боравенето с него. Методът "проба-грешка" тук не работи, защото всяка грешка може да е последна Smile
Пет Сеп 13, 2013 11:10 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
дешева

Местожителство: italy

Ако искаш да научиш някои от възлите необходими при катеренето, пробвай тук
http://www.youtube.com/watch?v=XrOKxoTPdT0

не разчитай само на самоподготовка обаче....
Пет Сеп 13, 2013 3:49 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Криси

Това е едно хубаво едночасово филмче, от което човек може да придобие представа за най-основните понятия и правила в спортното катерене http://www.youtube.com/watch?v=d7W_cbsKaHY
Прочети си предупреждението в началото на филма.
Пет Сеп 13, 2013 6:24 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
valkata332

Благодаря Smile

Съб Сеп 14, 2013 11:11 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
slavei

дешева написа:

Клипа е заснет добре, но за съжаление не дава информация за какво е подходящ възела, предимства/недостатъци. Всъщност дори името на възлите не се разбира.

Възел прусик е показан грешно - възела на прусечето ще опре в карабинера и ще наруши работата на самия възел.
Сря Сеп 18, 2013 12:39 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
дешева

slavei написа:
дешева написа:

Клипа е заснет добре, но за съжаление не дава информация за какво е подходящ възела, предимства/недостатъци. Всъщност дори името на възлите не се разбира.

Възел прусик е показан грешно - възела на прусечето ще опре в карабинера и ще наруши работата на самия възел.

Това са основни възли, които всеки който иска да се занимава с алпинизъм, трябва да познава. Не мисля че прусика е погрешен, или поне така го правя аз, защото моя инструктор така ме е учил... Wink
По отношение на имената на възлите и терминологията, не мога да помогна, не ги знам на бг...
Чет Сеп 19, 2013 10:23 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
slavei

дешева написа:
slavei написа:
дешева написа:

Това са основни възли, които всеки който иска да се занимава с алпинизъм, трябва да познава. Не мисля че прусика е погрешен, или поне така го правя аз, защото моя инструктор така ме е учил... Wink
По отношение на имената на възлите и терминологията, не мога да помогна, не ги знам на бг...

Не споря и не искам да споря кой какви възли трябва да познава.

Казвам, че един човек ако не знае възлите от клипа - няма да научи нищо от него. Да, може да седне да ги повтаря и толкова. Няма да разбере за какво, кога, къде да го ползва (предимства, недостатъци, особености). Клипа е подходящ за хора които за учили конкретен възел и примерно са го забравили. Тогава можеш да го разпознаеш от клипа и да си го припомниш.
Пак казвам, че клипа е заснет добре, но не дава достатъчно информация и не е подходящ за самообучение пред компютъра.

Примерно за възел Прусик от клипа няма как да се разбере броя на витките от какво зависят, няма и не е показано че основните му предимства са че работи и в двете посоки, че е лесен и трудно се бърка. Недостатъците му също не са показани.
Чет Сеп 26, 2013 12:58 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
rosen_talov

Не успявам да направя хубави снимки на възлите от учебника "Техника и тактика на планинското спасяване", но ето едно старо издание на АБВ на техниката на единичното въже
Пет Сеп 27, 2013 8:54 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
дешева

rosen_talov написа:
Не успявам да направя хубави снимки на възлите от учебника "Техника и тактика на планинското спасяване", но ето едно старо издание на АБВ на техниката на единичното въже

Ударих едно око на книгата на бързо и ми дойде на ум един въпрос, има ли разлика в техниката при скално катерене и пещерното дело?
Съб Сеп 28, 2013 12:30 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
rosen_talov

дешева написа:
Ударих едно око на книгата на бързо и ми дойде на ум един въпрос, има ли разлика в техниката при скално катерене и пещерното дело?

Има огромна разлика между алпинизма и спелеологията. При спелеологията няма катерене Smile

В цитираната книга има информация за статичните и динамични въжета. В катеренето се използват само динамични въжета.
Нед Сеп 29, 2013 9:19 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
Todor

rosen_talov написа:
дешева написа:

...... В катеренето се използват само динамични въжета.

Освен разбира се в случаите, когато маршрута се оборудва с парапети Smile
Пон Сеп 30, 2013 8:05 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
дешева

Благодаря за отговорите....значи не е зле да ударя повече от едно око... Wink
Пон Сеп 30, 2013 10:09 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.