Автор |
Съобщение |
valkata332
|
Катерене |
|
Здравейте, интересно ми е може ли човек, сам или с помощта на партниор да придобие, някакви, поне основни умения в катереноето.Знам за повечето курсове по скалко катерене и катерене в зала, но са доста над бюджета ми, и за във време в което е неудобно за мен.Идеята ми е за съвети от каде да се започне да се гради основата ..
_________________ „Слабите не се борят. Малко по-силните издържат един час. По-силните от тях се борят години. Но най-силните от всички се борят цял живот. Те са непобедими” |
|
|
Сря Сеп 11, 2013 5:05 pm |
|
|
meshka2
|
|
|
|
Можеш да почнеш от набиранията :)
|
|
|
Сря Сеп 11, 2013 5:40 pm |
|
|
valkata332
|
|
|
С набиранята съм ок, правя доста упражнения, както за горната, така и за долната част на тялото
_________________ „Слабите не се борят. Малко по-силните издържат един час. По-силните от тях се борят години. Но най-силните от всички се борят цял живот. Те са непобедими” |
|
|
Пет Сеп 13, 2013 9:47 am |
|
|
Todor
|
|
Re: Катерене |
|
|
|
Здравейте, интересно ми е може ли човек, сам или с помощта на партниор да придобие, някакви, поне основни умения в катереноето.Знам за повечето курсове по скалко катерене и катерене в зала, но са доста над бюджета ми, и за във време в което е неудобно за мен.Идеята ми е за съвети от каде да се започне да се гради основата .. |
Ще говоря за класическото алпийско катерене. С другите разновидности и техните по-екстремни вариянти не съм запознат.
Ако нямаш възможност да посетиш курс по алпийско катерене е най-добре е с партньор, който умее да се катери, в смисъл да използва правилно инвентара. Физическата подготовка е също важна, но няма съвсем пряка връзка с катеренето. Познавам много жени, които не умеят да се наберат и 1 път но се катерят като гущери по скалите. Катеренето се извършва основно с крака. Прави по 20-30 клякания на всеки крак /стил пистолет/ и упражнения за равновесие - ще ти помогне. Най-добре се учи да се катери човек, като се катери Намери си партньор, направете си установка и работете. Добре е да праваш минимум 400 метра на ден. После вече вървете на реални скали.
И все пак нужен е партньор, който задължително е обучаван и добре познава инвентара и боравенето с него. Методът "проба-грешка" тук не работи, защото всяка грешка може да е последна
|
|
|
Пет Сеп 13, 2013 11:10 am |
|
|
дешева
|
|
Пет Сеп 13, 2013 3:49 pm |
|
|
Криси
|
|
|
Това е едно хубаво едночасово филмче, от което човек може да придобие представа за най-основните понятия и правила в спортното катерене http://www.youtube.com/watch?v=d7W_cbsKaHY
Прочети си предупреждението в началото на филма.
|
|
|
Пет Сеп 13, 2013 6:24 pm |
|
|
valkata332
|
|
|
Благодаря
|
|
Съб Сеп 14, 2013 11:11 am |
|
|
slavei
|
|
|
|
Клипа е заснет добре, но за съжаление не дава информация за какво е подходящ възела, предимства/недостатъци. Всъщност дори името на възлите не се разбира.
Възел прусик е показан грешно - възела на прусечето ще опре в карабинера и ще наруши работата на самия възел.
|
|
|
Сря Сеп 18, 2013 12:39 pm |
|
|
дешева
|
|
|
|
|
Клипа е заснет добре, но за съжаление не дава информация за какво е подходящ възела, предимства/недостатъци. Всъщност дори името на възлите не се разбира.
Възел прусик е показан грешно - възела на прусечето ще опре в карабинера и ще наруши работата на самия възел. |
Това са основни възли, които всеки който иска да се занимава с алпинизъм, трябва да познава. Не мисля че прусика е погрешен, или поне така го правя аз, защото моя инструктор така ме е учил...
По отношение на имената на възлите и терминологията, не мога да помогна, не ги знам на бг...
|
|
|
Чет Сеп 19, 2013 10:23 am |
|
|
slavei
|
|
|
|
|
|
|
|
Възел прусик е показан грешно - възела на прусечето ще опре в карабинера и ще наруши работата на самия възел. |
Това са основни възли, които всеки който иска да се занимава с алпинизъм, трябва да познава. Не мисля че прусика е погрешен, или поне така го правя аз, защото моя инструктор така ме е учил...
По отношение на имената на възлите и терминологията, не мога да помогна, не ги знам на бг... |
Не споря и не искам да споря кой какви възли трябва да познава.
Казвам, че един човек ако не знае възлите от клипа - няма да научи нищо от него. Да, може да седне да ги повтаря и толкова. Няма да разбере за какво, кога, къде да го ползва (предимства, недостатъци, особености). Клипа е подходящ за хора които за учили конкретен възел и примерно са го забравили. Тогава можеш да го разпознаеш от клипа и да си го припомниш.
Пак казвам, че клипа е заснет добре, но не дава достатъчно информация и не е подходящ за самообучение пред компютъра.
Примерно за възел Прусик от клипа няма как да се разбере броя на витките от какво зависят, няма и не е показано че основните му предимства са че работи и в двете посоки, че е лесен и трудно се бърка. Недостатъците му също не са показани.
|
|
|
Чет Сеп 26, 2013 12:58 pm |
|
|
rosen_talov
|
|
|
Пет Сеп 27, 2013 8:54 pm |
|
|
дешева
|
|
|
Ударих едно око на книгата на бързо и ми дойде на ум един въпрос, има ли разлика в техниката при скално катерене и пещерното дело?
|
|
|
Съб Сеп 28, 2013 12:30 pm |
|
|
rosen_talov
|
|
|
|
|
|
Ударих едно око на книгата на бързо и ми дойде на ум един въпрос, има ли разлика в техниката при скално катерене и пещерното дело? |
Има огромна разлика между алпинизма и спелеологията. При спелеологията няма катерене
В цитираната книга има информация за статичните и динамични въжета. В катеренето се използват само динамични въжета.
|
|
|
Нед Сеп 29, 2013 9:19 pm |
|
|
Todor
|
|
|
|
|
|
|
|
Ударих едно око на книгата на бързо и ми дойде на ум един въпрос, има ли разлика в техниката при скално катерене и пещерното дело? |
...... В катеренето се използват само динамични въжета. |
Освен разбира се в случаите, когато маршрута се оборудва с парапети
|
|
|
Пон Сеп 30, 2013 8:05 am |
|
|
дешева
|
|
|
Благодаря за отговорите....значи не е зле да ударя повече от едно око...
|
|
|
Пон Сеп 30, 2013 10:09 am |
|
|
|