Здравейте!
Планувам да направя преход през два от Старопланинските проходи, а именно римския път Виа Траяна и Русалийския проход. Римския път Виа Траяна съм чел, че свързва Пловдив с Дунава и пресича Стара планина от село Христо Даново, където е римската пътна станция Субрадице, минава през билото и пътната станция Монтемно и слиза в северното подножие на Стара планина при пътна станция Адрадице. Интересува ме дали е лесно да се хване римския път от Христо Даново и има ли някаква указателна табела? Личат ли останките на въпросната пътна станция Субрадице североизточно от Христо Даново и има ли какво да се види там като историческа забележителност? От билото запазен ли е римския път, който слиза в Северна България и може ли да се следва или трябва да се използва асфалта на Троянския проход (идеята ми е да не използвам съвременните шосета, а максимално да се придвижвам по стария римски път)?
За другия ми преход искам да попитам за инфо за Русалийския проход свързващ село Тъжа и Априлци. Как е състоянието на пътеката от Калофер до хижа Тъжа и добре ли е маркирана? Смятам да се кача от Паниците до хижа Тъжа и оттам да хвана по Русалийския път за Априлци. Колко е дължината в км на прехода от Паниците през хижа Тъжа и по Русалийския път до Априлци и средно за колко време се взима от малка група (3-ма човека), които вървят що-годе с добро темпо?
ПС: От Карлово съм и имам опит в планината, но просто не съм минавал през въпросните два прохода. Ако някой знае някой друг проход в Централна Стара Планина нека сподели инфо и идеи за преход. Особено са ми интересни римските проходи в Централен Балкан и историческите забележителности.
Съб Авг 17, 2013 12:52 pm
goge_to
От юг не зная какво е положението. На билото в участъка някъде м/у превала на Беклемето и з-н Орлово гнездо трябва да има останки от римски пътен кантон (предполагам Монтемно). От север римският път се "хваща" от ТК Беклемето и стига със сигурност до Балканец. Върви се по него през гората, като на много места се пресича съвременния асфалтов път. Има доста указателни табели на местата пресичащи асфалтовото шосе. Може да се премине и с автомобил с по-голям клиренс (не е задължително да е високопроходим),
Русалийския проход - от с.Тъжа до х.Тъжа около 25км. с от там през Табиите до Острец разстоянието е почти същото ,а това което искаш да направиш е преход по Русалийската пътека, маркировка няма върви се по черен или каменнотрошлив път ...... от Паниците по пътя за Ботев до паметника е 13км , от там в посока Пенчовска планина започва Русалийската пътека ама си е пак черен път до билото на Юрушка грамада и до х. Тъжа е вече пътекарастоянието е около 5.5-6км. , пътя до Острец е същия...минавал съм го с байк и пеша , разстоянията са ориентировъчни
От северната част на Троянския проход има табелки къде точно е римския път. Както каза колегата, на много места се пресичат римския и настоящия път. От южната страна не знам как седтя нещата.
по Русалийската пътека, маркировка няма върви се по черен или каменнотрошлив път ...... от Паниците по пътя за Ботев до паметника е 13км ,
Няма смисъл да се върви по пътя-пряка пътека го пресича право нагоре чак до Пирова поляна(спометатия паметник)-ориентир са колове,маркиращи трасето на кабела за върха
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети