ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Проходи в Централен Балкан

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Проходи в Централен Балкан
Автор Съобщение
Flavius

Местожителство: Карлово

Мнение Проходи в Централен Балкан Отговорете с цитат
Здравейте!
Планувам да направя преход през два от Старопланинските проходи, а именно римския път Виа Траяна и Русалийския проход. Римския път Виа Траяна съм чел, че свързва Пловдив с Дунава и пресича Стара планина от село Христо Даново, където е римската пътна станция Субрадице, минава през билото и пътната станция Монтемно и слиза в северното подножие на Стара планина при пътна станция Адрадице. Интересува ме дали е лесно да се хване римския път от Христо Даново и има ли някаква указателна табела? Личат ли останките на въпросната пътна станция Субрадице североизточно от Христо Даново и има ли какво да се види там като историческа забележителност? От билото запазен ли е римския път, който слиза в Северна България и може ли да се следва или трябва да се използва асфалта на Троянския проход (идеята ми е да не използвам съвременните шосета, а максимално да се придвижвам по стария римски път)?

За другия ми преход искам да попитам за инфо за Русалийския проход свързващ село Тъжа и Априлци. Как е състоянието на пътеката от Калофер до хижа Тъжа и добре ли е маркирана? Смятам да се кача от Паниците до хижа Тъжа и оттам да хвана по Русалийския път за Априлци. Колко е дължината в км на прехода от Паниците през хижа Тъжа и по Русалийския път до Априлци и средно за колко време се взима от малка група (3-ма човека), които вървят що-годе с добро темпо?

ПС: От Карлово съм и имам опит в планината, но просто не съм минавал през въпросните два прохода. Ако някой знае някой друг проход в Централна Стара Планина нека сподели инфо и идеи за преход. Особено са ми интересни римските проходи в Централен Балкан и историческите забележителности.
Съб Авг 17, 2013 12:52 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
goge_to

Местожителство: България

Мнение Отговорете с цитат
От юг не зная какво е положението. На билото в участъка някъде м/у превала на Беклемето и з-н Орлово гнездо трябва да има останки от римски пътен кантон (предполагам Монтемно). От север римският път се "хваща" от ТК Беклемето и стига със сигурност до Балканец. Върви се по него през гората, като на много места се пресича съвременния асфалтов път. Има доста указателни табели на местата пресичащи асфалтовото шосе. Може да се премине и с автомобил с по-голям клиренс (не е задължително да е високопроходим),
Нед Авг 18, 2013 9:32 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
danin94

Местожителство: Карлово

Русалийския проход - от с.Тъжа до х.Тъжа около 25км. с от там през Табиите до Острец разстоянието е почти същото ,а това което искаш да направиш е преход по Русалийската пътека, маркировка няма върви се по черен или каменнотрошлив път ...... от Паниците по пътя за Ботев до паметника е 13км , от там в посока Пенчовска планина започва Русалийската пътека ама си е пак черен път до билото на Юрушка грамада и до х. Тъжа е вече пътекарастоянието е около 5.5-6км. , пътя до Острец е същия...минавал съм го с байк и пеша , разстоянията са ориентировъчни
Нед Авг 18, 2013 9:08 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Svetlix

Местожителство: Плевен

От северната част на Троянския проход има табелки къде точно е римския път. Както каза колегата, на много места се пресичат римския и настоящия път. От южната страна не знам как седтя нещата.
Сря Авг 21, 2013 2:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
fena73

Местожителство: Ст.Загора

danin94 написа:
по Русалийската пътека, маркировка няма върви се по черен или каменнотрошлив път ...... от Паниците по пътя за Ботев до паметника е 13км ,

Няма смисъл да се върви по пътя-пряка пътека го пресича право нагоре чак до Пирова поляна(спометатия паметник)-ориентир са колове,маркиращи трасето на кабела за върха
Чет Авг 22, 2013 11:47 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.