ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Заблатени езера
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Предишната тема
Следващата тема
Заблатени езера
Автор Съобщение
alexander86

Мнение Заблатени езера Отговорете с цитат
Здравейте, любители на прекрасните български планини. Smile Миналата седмица направих един преход покрай Седемте езера и Мальовица, който ще опиша в отделна тема. Отварям тази с огромно безпокойство за състоянието на езерата на Рила като цяло, не само Седемте. Наблюдава се масово заблатяване и цъфтеж. Засегнати са Трилистника, Рибното, отчасти Бъбрека. Положението с Еленините езера под Мальовица не е по-добро. Защо е така според вас и само на замърсяване ли се дължи това? Можем ли да направим нещо, за да спасим тези прекрасни природни феномени?

P.S До ден-два ще пусна и снимки. Само трябва да открия подходящите сред морето от други. Smile
Нед Авг 04, 2013 11:25 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Emil

Местожителство: Sofia

Мнение Отговорете с цитат
Тук го пише научно защо става така:
http://pss.bg/forum/index.php/topic,11970.msg117686.html#msg117686

Тук сме засягали тази тема:
http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?t=4649&start=0
Нед Авг 04, 2013 11:35 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
iozkan

Местожителство: София

Положението наистина не е добро, но заблатяването е факт. Почти съм сигурен, че не е причината само в конете, а и в говедата. Просто казано, с повишаване на химическите вещества, с които растенията се хранят (това са фосфор, азот), водата започва да "цъфти" , защото така се стимулира развитието на блатни кокичета и водорасли. Източник на тези вещества са точно животните. Миналата седмица от Мальовица ми направи впечатление, че в Урдиния беше голяма тишина, нямаше говеда. По предната седмица някой беше ходил из циркуса и също беше написал, че животни няма. Дано да е започнала някаква регулация за това, че иначе не знам докъде ще я докараме Sad .
Пон Авг 05, 2013 7:41 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Мавруд

Проблемът е драматичен, а не сериозен. Безбог също е заблатено, а до блатото 3-ма рибари ловяха риба. Няма да коментирам, че вече има цели циркуси и долини в Рила и Пирин са тотално осрани от крави и коне. Вече се чудя кое е по-малкото зло - лифт или краварник високо в планината. Май ще трябва сериозна офанзива по въпроса.

Пон Авг 05, 2013 9:24 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
ivjordan

Аз пък си мисля, че проблемът може и да е другаде, но не знам къде.
Реално погледнато, добитък в планината е имало винаги, дори сега е намалял, защото по принцип добитъка в страната намалява. Вижте колко изоставени и разрушени кошари има, т.е. имало е животни и преди. Дори имената на някои места са свързани с животни - Кобилино бранище, Дамга, Пазар дере...
Вероятно е комбинация от фактори и животните са само един от тях.
Не мисля, че е и от човешко замърсяване, защото на Манастирските езера не ходи никой, а голямото си е блатясало отвсякъде.
Иначе, и мен ме дразнят конете и остатъците им.
Пон Авг 05, 2013 9:33 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gollum

Местожителство: Видин

Никой не споменава глобалното затопляне,като вероятен фактор.

С това си обяснявам и все по-нестабилния сняг.
Пон Авг 05, 2013 9:46 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
P.Stoychev

Местожителство: Пловдив

Аз пък попаднах на тази статия скоро, за същия проблем

http://pressadaily.bg/publication/20587-%D0%A1%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D1%82%D0%B5-%D1%80%D0%B8%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B5%D0%B7%D0%B5%D1%80%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%82

но честно, не знам как би се разрешил.
Пон Авг 05, 2013 5:27 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Emil

Местожителство: Sofia

Статията е наистина интересна, дано някой вземе мерки, защото случващото се в този регион е пример, как количествените натрупвания водят до качествени изменения.

Въпросите които ми възникват в главата са следните:
1-во Какво правя аз по този въпрос?
-> Аз лично вече заобикалям мястото и го гледам отдалеко. Минавам от там предимно зимата, когато има сняг.
-> Възпирам познати да ходят там през летния сезон.
(не че всичко това ще спаси региона, но дистанционно не се сещам какво друго да направя. Приемам всякакви предложения.)

2-ро Какво правим всички ние, планинарите, по този въпрос?
-> Наясно съм, че докато не се вдигнат всички планинари с някаква активност не може да очакваме да помогнем с нещо. Повечето планинари обаче сме малко или много индивидуалисти и трудно се впрягаме в организирани мероприятия. Не казвам, че няма изключения обаче.
-> Докато не участваме някак си активно в справянето с проблема, няма как да очакваме, че решението един ден, каквото и да е то, ще ни удовлетворява.
-> И най ме е страх от шизофренните наклонности на много хора напоследак. С други думи: "Правейки същите неща, но очаквайки нови резултати. Това е шизофрения." Е от това най ме е страх, да не ме хване и мен, че е станало зараза в нашата държава.

*Дънов е бил много прав човека. Каквото е рибното езерот, такава е и държавата ни.Браво на човека влязъл да скуби тия водораслеци вътре.
** Между другото Боянското езеро бяха наети водолази преди време да озскубят тази растителност от него. Сега е доста по-добре, но двете езера не могат да се сравняват.

Моля всички да се включат с някакви предложения. Все ще измислим нещо. От някъде трябва да се почне.
Пон Авг 05, 2013 7:19 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Liubitel

Местожителство: София

Съвсем скоро бях на Рила и сутринта минах покрай едни словаци - 6 души, които си бяха опънали палатката до Сълзата...какво да коментирам повече.
Природозащитниците не могат да се преборят,(но пък са по-организирани) може би защото са малко, но ако се съберат и планинарите и дъновистите,( 2000 души се събират на езерата) ще станат сила.Въпросът е, че няма държава, а една безгранична алчност.
http://www.agro.bg/topical450/article43859.html
Факторите не са един и два, нещо като при самолетните катастрофи...единственото което ми идва на ум е да се публикуват в социалните мрежи снимки, материали и да се бие на чувства - младите ще откликнат, те имат нужда от идеи за които да се борят и все още вярват, че могат да променят нещо в тази държава.
Лично аз се чувствам доста безсилна...то се качило на Рила да гледа красота, а ръси опаковки от кроасани по пътеката, ти му правиш забележки, то ти отваря такава уста, че олеле мамо.

Вто Авг 06, 2013 9:15 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ivjordan

Не мисля, че може да се реши проблема.
За съжаление, планинарството напоследък е "модерно", поради което в планината се оказват купища хора, които и идея си нямат, по каква работа са там, а това влече всички негативни последици.
Езерата правят впечатление, но положението на Мусала и Вихрен е същото.
Всеки път по по-оживените пътеки срещам хора, облечени като за МОЛ-а, които са отишли там, защото са чули, че е модерно. А такива нямат никаква култура по отношение на природата.
Вто Авг 06, 2013 10:24 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
radi

Местожителство: Варна

Някъде около 1995 клекът над старата хижа беше употребен за палене на огън. Трябваше място за лагер. Малко по малко, за 4-5 години всичко замина. Типичен пример за нарушаване на равновесие.
Едни талибани в бяло свършиха тази работа. Все още си спомням някакви физиономии, най-активната агитка беше от около 5 човека. Постепенно разшириха присъствието си до умопомрачителните събори и занятия след 2000 година, когато аз спрях да ходя в района заради изпотъпканата трева за мистични кръгове, лагери, сергии и пътеки за коне и двукраки ... После и лифтът е помогнал за разрушението, изглежда.
Дъновистите и неделните туристи без планинска култура са проблемът. Истинските животни са си били там от векове или хилядолетия, в симбиоза с растителността и мястото. Изсичането и утъпкването уврежда баланса, махането на коне и крави ще измести проблема но няма да го реши.
Вто Авг 06, 2013 10:39 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gamina

Liubitel написа:
Съвсем скоро бях на Рила и сутринта минах покрай едни словаци - 6 души, които си бяха опънали палатката до Сълзата...какво да коментирам повече.

е, словаците на Сълзата да са проблема... Rolling Eyes

за мен и ето това е сред големите проблеми в района, много по-сериозен от шестима души с палатка. Защото те спят една нощ и се махат, а всичкото това живее там месец:

Снимката е от преди 6-7 години, година преди лифта, доколкото си спомням. Не мисля, че е нормално 2000 души да се събират там за толкова много време. Проблемът не е само в опаковките от кроасани, а въобще в количеството хора, които минават/пребивават там в рамките на летния сезон Rolling Eyes

Според мен трябва да се приеме план за управление на цялата местност, който да включва такса за посещение на Седемте езера, годишна квота за брой посетители и ограничаване на дъновисткия лагер до някакъв разумен минимум. То не върви всички да сме равни, но те да са по-равни от другите.

Вто Авг 06, 2013 10:45 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
DHG

Местожителство: Кюстендил

Дъновистите са напаст.
Вто Авг 06, 2013 11:07 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

Изчезването на езерата е неминуемо и нормално като природен процес.
Затлачват се най-вече от прахоляка, който остава в тях след всеки зимен сезон - и не виждам как мерките дето ги мислите, ще спрат това.

Хубавото е, че след следващия ледников период пак ще се появят Laughing

Вто Авг 06, 2013 11:10 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Gamina

Е, то е ясно, че едни вечни снегове ще оправят нещата Laughing

Вто Авг 06, 2013 12:02 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.