Здравейте, любители на прекрасните български планини. Миналата седмица направих един преход покрай Седемте езера и Мальовица, който ще опиша в отделна тема. Отварям тази с огромно безпокойство за състоянието на езерата на Рила като цяло, не само Седемте. Наблюдава се масово заблатяване и цъфтеж. Засегнати са Трилистника, Рибното, отчасти Бъбрека. Положението с Еленините езера под Мальовица не е по-добро. Защо е така според вас и само на замърсяване ли се дължи това? Можем ли да направим нещо, за да спасим тези прекрасни природни феномени?
P.S До ден-два ще пусна и снимки. Само трябва да открия подходящите сред морето от други.
Нед Авг 04, 2013 11:25 pm
Emil
Положението наистина не е добро, но заблатяването е факт. Почти съм сигурен, че не е причината само в конете, а и в говедата. Просто казано, с повишаване на химическите вещества, с които растенията се хранят (това са фосфор, азот), водата започва да "цъфти" , защото така се стимулира развитието на блатни кокичета и водорасли. Източник на тези вещества са точно животните. Миналата седмица от Мальовица ми направи впечатление, че в Урдиния беше голяма тишина, нямаше говеда. По предната седмица някой беше ходил из циркуса и също беше написал, че животни няма. Дано да е започнала някаква регулация за това, че иначе не знам докъде ще я докараме .
Пон Авг 05, 2013 7:41 am
Мавруд
Проблемът е драматичен, а не сериозен. Безбог също е заблатено, а до блатото 3-ма рибари ловяха риба. Няма да коментирам, че вече има цели циркуси и долини в Рила и Пирин са тотално осрани от крави и коне. Вече се чудя кое е по-малкото зло - лифт или краварник високо в планината. Май ще трябва сериозна офанзива по въпроса.
Аз пък си мисля, че проблемът може и да е другаде, но не знам къде.
Реално погледнато, добитък в планината е имало винаги, дори сега е намалял, защото по принцип добитъка в страната намалява. Вижте колко изоставени и разрушени кошари има, т.е. имало е животни и преди. Дори имената на някои места са свързани с животни - Кобилино бранище, Дамга, Пазар дере...
Вероятно е комбинация от фактори и животните са само един от тях.
Не мисля, че е и от човешко замърсяване, защото на Манастирските езера не ходи никой, а голямото си е блатясало отвсякъде.
Иначе, и мен ме дразнят конете и остатъците им.
Статията е наистина интересна, дано някой вземе мерки, защото случващото се в този регион е пример, как количествените натрупвания водят до качествени изменения.
Въпросите които ми възникват в главата са следните:
1-во Какво правя аз по този въпрос?
-> Аз лично вече заобикалям мястото и го гледам отдалеко. Минавам от там предимно зимата, когато има сняг.
-> Възпирам познати да ходят там през летния сезон.
(не че всичко това ще спаси региона, но дистанционно не се сещам какво друго да направя. Приемам всякакви предложения.)
2-ро Какво правим всички ние, планинарите, по този въпрос?
-> Наясно съм, че докато не се вдигнат всички планинари с някаква активност не може да очакваме да помогнем с нещо. Повечето планинари обаче сме малко или много индивидуалисти и трудно се впрягаме в организирани мероприятия. Не казвам, че няма изключения обаче.
-> Докато не участваме някак си активно в справянето с проблема, няма как да очакваме, че решението един ден, каквото и да е то, ще ни удовлетворява.
-> И най ме е страх от шизофренните наклонности на много хора напоследак. С други думи: "Правейки същите неща, но очаквайки нови резултати. Това е шизофрения." Е от това най ме е страх, да не ме хване и мен, че е станало зараза в нашата държава.
*Дънов е бил много прав човека. Каквото е рибното езерот, такава е и държавата ни.Браво на човека влязъл да скуби тия водораслеци вътре.
** Между другото Боянското езеро бяха наети водолази преди време да озскубят тази растителност от него. Сега е доста по-добре, но двете езера не могат да се сравняват.
Моля всички да се включат с някакви предложения. Все ще измислим нещо. От някъде трябва да се почне.
Пон Авг 05, 2013 7:19 pm
Liubitel
Съвсем скоро бях на Рила и сутринта минах покрай едни словаци - 6 души, които си бяха опънали палатката до Сълзата...какво да коментирам повече.
Природозащитниците не могат да се преборят,(но пък са по-организирани) може би защото са малко, но ако се съберат и планинарите и дъновистите,( 2000 души се събират на езерата) ще станат сила.Въпросът е, че няма държава, а една безгранична алчност.
http://www.agro.bg/topical450/article43859.html
Факторите не са един и два, нещо като при самолетните катастрофи...единственото което ми идва на ум е да се публикуват в социалните мрежи снимки, материали и да се бие на чувства - младите ще откликнат, те имат нужда от идеи за които да се борят и все още вярват, че могат да променят нещо в тази държава.
Лично аз се чувствам доста безсилна...то се качило на Рила да гледа красота, а ръси опаковки от кроасани по пътеката, ти му правиш забележки, то ти отваря такава уста, че олеле мамо.
_________________ Всичко е възможно.
Вто Авг 06, 2013 9:15 am
ivjordan
Не мисля, че може да се реши проблема.
За съжаление, планинарството напоследък е "модерно", поради което в планината се оказват купища хора, които и идея си нямат, по каква работа са там, а това влече всички негативни последици.
Езерата правят впечатление, но положението на Мусала и Вихрен е същото.
Всеки път по по-оживените пътеки срещам хора, облечени като за МОЛ-а, които са отишли там, защото са чули, че е модерно. А такива нямат никаква култура по отношение на природата.
Някъде около 1995 клекът над старата хижа беше употребен за палене на огън. Трябваше място за лагер. Малко по малко, за 4-5 години всичко замина. Типичен пример за нарушаване на равновесие.
Едни талибани в бяло свършиха тази работа. Все още си спомням някакви физиономии, най-активната агитка беше от около 5 човека. Постепенно разшириха присъствието си до умопомрачителните събори и занятия след 2000 година, когато аз спрях да ходя в района заради изпотъпканата трева за мистични кръгове, лагери, сергии и пътеки за коне и двукраки ... После и лифтът е помогнал за разрушението, изглежда.
Дъновистите и неделните туристи без планинска култура са проблемът. Истинските животни са си били там от векове или хилядолетия, в симбиоза с растителността и мястото. Изсичането и утъпкването уврежда баланса, махането на коне и крави ще измести проблема но няма да го реши.
Вто Авг 06, 2013 10:39 am
Gamina
Liubitel написа:
Съвсем скоро бях на Рила и сутринта минах покрай едни словаци - 6 души, които си бяха опънали палатката до Сълзата...какво да коментирам повече.
е, словаците на Сълзата да са проблема...
за мен и ето това е сред големите проблеми в района, много по-сериозен от шестима души с палатка. Защото те спят една нощ и се махат, а всичкото това живее там месец:
Снимката е от преди 6-7 години, година преди лифта, доколкото си спомням. Не мисля, че е нормално 2000 души да се събират там за толкова много време. Проблемът не е само в опаковките от кроасани, а въобще в количеството хора, които минават/пребивават там в рамките на летния сезон
Според мен трябва да се приеме план за управление на цялата местност, който да включва такса за посещение на Седемте езера, годишна квота за брой посетители и ограничаване на дъновисткия лагер до някакъв разумен минимум. То не върви всички да сме равни, но те да са по-равни от другите.
Дъновистите са напаст.
Вто Авг 06, 2013 11:07 am
dido
Изчезването на езерата е неминуемо и нормално като природен процес.
Затлачват се най-вече от прахоляка, който остава в тях след всеки зимен сезон - и не виждам как мерките дето ги мислите, ще спрат това.
Хубавото е, че след следващия ледников период пак ще се появят
_________________ Бутам след осмата бира
Вто Авг 06, 2013 11:10 am
Gamina
Е, то е ясно, че едни вечни снегове ще оправят нещата
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2, 3Следваща
Страница 1 от 3
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети