ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Мразя хвойната
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Витоша Предишната тема
Следващата тема
Мразя хвойната
Автор Съобщение
баир_будала

Мнение Отговорете с цитат

Разбира се

Wink

Вто Юни 25, 2013 6:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Emil

Местожителство: Sofia

Е то ако в един преход няма да погазиш малко хвойна и/или клек, егати прехода.
А знае ли някой кокло е яко всичко това на челник? Very Happy
Сря Юни 26, 2013 12:30 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Esper

Местожителство: Перник

Всеки път като се спомене за клек се сещам за първото ми качване на вр. Миджур...
Сняг отгоре, вятър както винаги, дъжд а аз по дънки...
Та и аз не тая много добри чувства към него Smile
Сря Юни 26, 2013 10:16 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
stefan_iliev38

Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Emil написа:

На челник не знам как е през клек, но знам без челник.

Първият ми досег с Рила - с един приятел решихме да стигнем от Говедарци през ЦПШ, връх Мальовица, Езерата и Иван Вазов до Рилския манастир. Млади, бедни студенти, нито спални чували имахме, нито палатка, нито опит във висока планина. Но затова пък СМЕЛИ! За по-интересно решихме да минем през Йончевото езеро, оттам през Страшното езеро и към хижа "Мальовица". И наистина - стана МНОГО интересно! Very Happy

След Йончевото езеро объркахме пътеката, нали бяхме без опит, тръгнахме по едни каменни пирамидки, които първоначално водеха в нашата посока към хижа "Мальовица", с няколко думи - загубихме се почти напълно. Накрая пирамидките ни отведоха до едно езеро (по-късно видяхме, че това е било Свинското езеро) и там свършиха. Тъй като нямахме бивачни съоръжения, решихме да слезем направо по склона през клека в западна посока до долината на река Мальовица. Речено - сторено!

Теренът беше клек. Голям. Гъст. ИЗГОРЯЛ! Стръмен наклон. 2 часа и половина изобщо не стъпихме на земната повърхност, постоянно бяхме във въздуха на 2-3 метра височина, прехвърляйки се от клон на клон като маймуни.

Времето беше от 18 часа до 21 часа. На 01 ноември. Нощ. Пълнолуние. Приятно хладно. Без челници и фенерчета. То и GSM-и нямахме.

Състоянието ни - след като от 6 часа сутринта бяхме на път - бе задоволително. Измъчваше ни страшна жажда - най-силната, която помня да ме е измъчвала. Нямахме и капчица вода. НЕ си наляхме от езерото! А реката долу в ниското така се чуваше как шуми и ромоли, че направо ме избиваше на полуда. Накрая не можех да говоря, при опит да произнеса нещо устните ми се слепваха.

Как не се пребихме тази нощ - и до сега се чудя. Накрая излязохме на пътя и без ни най-малко забавяне се спуснахме до реката за водопой. След това пристигнахме в ЦПШ - заключено. Викаме, тропаме - не отварят. Хайде обратно до хижата. Към 12 часа се настанихме. Погледнахме се в огледалото - ужас - срещу нас се бяха оцъклили циганчета-коминочистачи! Поизмихме се малко и заспахме сладко. Под прозореца весело и приспивно ромолеше реката.

На другия ден се разбра, че не е минало без травми, особено при приятеля ми. Усукани глезени и колена, разлепени подметки и разпрани обувки, умора и най-важното - опитът и смирението, че с планината шега на бива - всичко това ни накара да слезем и да хванем маршрутката от ЦПШ до Самоков и после до София. Все пак останахме доволни от приключението, все пак бяхме в РИЛА!

Извинявам се, ако съм доскучал на някого с дългия разказ. Оттогава съм имал доста пъти вземане-даване с клека, но този първи път няма да го забравя. Интересното е, че с времето престанах да го мразя, дори напротив, заобичах го. Особено приятно е да се люлееш на клоните му като на люлка. Изключително добре се чувствам и като чета как някой се е наврял в клек и се е видял в приключение, докато го премине. В такива случаи понякога се смея с глас. НО! вече гледам всячески да го избягвам, ОСОБЕНО ако съм консултант на група!
Сря Юни 26, 2013 11:08 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Mariana1000

Местожителство: София

Emil написа:

Изобщо не е лош прехода без хвойна и клек Wink Много по-хубав преход се получава, ако газиш през боровинки и то да са едри и узрели Very Happy

Сега се замислям, че май не съм ходила в клек на челник... Laughing А вече е късно, язък, изпуснах хубавото преживяване Laughing

Сря Юни 26, 2013 11:12 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gamina

Колко народ се е забивал в тоя изгорял ръждавишки клек! Аз само за малко над Йончево, но наистина за малко.

а клекинга го ненавиждам, избягвам го до последно, а като се случи ми е много тегаво Confused

Сря Юни 26, 2013 11:55 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
dido

Клекингът е висш пилотаж, само за ценители Cool Very Happy

Сря Юни 26, 2013 11:59 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Gamina

Аз дотолкова го ненавиждам, че вече успявам да мина почти безпроблемно през много проблемни участъци. Зверски усет къде е най-рехаво съм развила Laughing
Което по никакъв начин не го прави приятно преживяване

Единственото нещо, което е успявало да ме разплаче в планината, е клека! Oops

Сря Юни 26, 2013 2:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
dido

Новобранец си още. По-нататък ще развиеш наслада, любов и на моменти екстаз, към това упражнение Very Happy

Сря Юни 26, 2013 2:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Ристо Туристо

Местожителство: на 950 м.н.в.

dido написа:
Новобранец си още. По-нататък ще развиеш наслада, любов и на моменти екстаз, към това упражнение Very Happy

Дам.
А скоро е цъфтежа му - класика. Cool

Сря Юни 26, 2013 2:48 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gamina

Не вярвам да открия насладата в това точно нещо...

ммм, цъфтежа...

Две клекчета си говорели:
- Знаеш ли, много те харесвам...
- И аз много те харесвам...
- Ех, няма ли да мине някой туристунгел да ни опраши...

Сря Юни 26, 2013 2:53 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Ристо Туристо

Местожителство: на 950 м.н.в.

Gamina написа:
Не вярвам да открия насладата в това точно нещо...

ммм, цъфтежа...

Две клекчета си говорели:
- Знаеш ли, много те харесвам...
- И аз много те харесвам...
- Ех, няма ли да мине някой туристунгел да ни опраши...

Very Happy
Е толкова ли не ти се ходи до Йозола Idea Cool

Сря Юни 26, 2013 2:56 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gamina

ахахаха, е де.. то ми се ходи, и бих отишла и ще го прегазя, неговата... ама пак - удоволствие в упражнението няма да открия.

Преди месец за "по-пряко" цепихме през клека към Джангалска порта (петната по склоновете на Полежан), значи тоя път го взех само на псувни и без драми, ама пусто - все гледах как да го заобиколя и къде е най-рехав.

Сря Юни 26, 2013 3:36 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
dido

Това е грешен подход, цепи през най-гъстото, че лесно се върви отгоре.

Сря Юни 26, 2013 4:46 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Gamina

Има резон!

Сря Юни 26, 2013 4:59 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Витоша Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.