|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
Chobanov
|
|
Преход до райското пръскало |
|
Здравейте !
Начинаещ планинар съм и бих искал да попитам за мнението ви,за преход от паниците до райското пръскалов началото на месец май.Миналата година в края на август направих този преход,но за съжаление райското пръскало беше пресъхнало и искам да го видя отново.Мислех си и за преход до връх.Ботев,но добре че,един приятел ме разубеди.С удоволствие бих приел съвети и предложения за други места в стара планина,които си заслужават да бъдат посетени.
|
|
|
Чет Апр 25, 2013 10:19 am |
|
 |
t.hristov
|
|
|
|
Нека имате в предвид че х.Рай е една от най-посещаваните и е необходимо да имате много по-отрано резервация
Ето и тел. за резервации в Калофер 0882 966 494.
Пример, аз също планувах посещение и звъннах на 20.04. да питам за места на 2 или 3 Май -отговора бе свободни места няма
Иначе като преход от Паниците -нищо натоварващо. Това бе едно от първите места където моята щерка се качи съвсем сама когато бе на 4 год.
Моят съвет, отидете там през седмицата -гледайте да не са почивни или празнични дни. Тогава наплива е голям.
Пръскалото е най-пълноводно през Април и Май.
Като алтернатива бих Ви предложил резервен вариант също с водопади -с.Тъжа, х.Триглав, Бабско и Кадемлийското пръскало 
|
|
|
Чет Апр 25, 2013 12:24 pm |
|
 |
Chobanov
|
|
|
|
Мерси резервирахме за първи,даже споменаха,че някакви се качвали към върха и се изгубили,но намерили хижата в крайна сметка.Важното е,че спомена,че има шкембе и боб в хижата 
|
|
|
Чет Апр 25, 2013 8:31 pm |
|
 |
bugcho
|
|
|
|
Снегът как е?
|
|
|
Чет Апр 25, 2013 8:38 pm |
|
 |
Chobanov
|
|
|
|
към 50 санта,но бил кишав,което е по зле 
|
|
|
Чет Апр 25, 2013 8:40 pm |
|
 |
joy_boy
|
|
|
|
миналата година по някое време през май се качвахме с другари от друг форум - повечето все туристи на маса . баира е голям, ама се качва без проблем.. а, и леко преваляваше дъждец - та пръскалото беше на макс . по късно през август като ходих направо беше пресъхнало. така че точно май е момента! 
|
|
|
Чет Апр 25, 2013 9:50 pm |
|
 |
ancho_anchev
|
|
|
|
Миналата година по Гергьов ден правихме този преход. Праскалото си беше в пълен блясък. Качихме се по "Тарзановата" към Ботев, която смятах за доста по-трудна. Сняг имаше на самият връх и на улея по лятната пътека, по която безразсъдно тръгнахме, заблудени че всичко се е стопило в топлото време. Заради това се качвахме по едни сипей за да хванем зимната маркировка. Така, че най-добре като качите "Тарзановата" си карайте по зимната, да не се бъхтате като нас по сипей.
Успех с качването 
|
|
|
Чет Апр 25, 2013 11:53 pm |
|
 |
Chobanov
|
|
|
|
Някой има ли представа освен Милен с бусчето дали някой друг,може да ни закара до паницитепонеже сме 2ма,а курса е 25 лева за целият бус,ако дадем на някой местен 10 лева дали ще ни хвърлят от Калофер до паниците?
|
|
|
Пон Апр 29, 2013 7:09 pm |
|
 |
joy_boy
|
|
|
|
 |
 |
Някой има ли представа освен Милен с бусчето дали някой друг,може да ни закара до паницитепонеже сме 2ма,а курса е 25 лева за целият бус,ако дадем на някой местен 10 лева дали ще ни хвърлят от Калофер до паниците? |
пробвайте, аз имам спомен, че около 10 лв ни взеха за да ни свалят от паниците /ама така и така щяха да слизат/
питай в първата кръчма - сто процента ще имат познат, който има познат . или пък бармана ще прескочи да направи бързи 10 лв..
|
|
|
Пон Апр 29, 2013 9:21 pm |
|
 |
Chobanov
|
|
|
Пон Апр 29, 2013 9:58 pm |
|
 |
Ivailo_117
|
|
|
На 3-4-5.02-ри тази година с един приятел се качихме за 3 дена на хижа Рай. Уикално място, за пръв път бях там, тогава на хижата нямаше никой освен нас и хижара, въпреки че времето беше перфектно.Слънце, около 50 см. сняг, никакъв вятър, никакви облаци, идеална видимост. Снега се беше фирновал и можеше да се ходи върху него.
От гарата до центъра на Калофер има рейсче, от града до Паниците ни закара един човек с бусче, като за 2-мата ни взе общо 10 лева, или само по 5 лева на човек. Намерихме го като попитахме в центъра на града, хора, стоящи до една сергия, и веднага ни насочиха къде как. Навръщане имахме време до влака и решихме да ходим пеш от Паниците до гарата, но ни писна да ходим по асфалт, и времето стана едно мъгливо та звъннахме на човека, който ни взе от средата на пътя и ни закара на площада в града пак за толкова пари.
|
|
|
Съб Май 04, 2013 1:09 am |
|
 |
Wotsonsx
|
|
|
Здравейте,
Видях темата и я изчетох с интерес, та затова реших да ви попитам да ли е възможно да се изкачи връх Ботев (+ минаване покрай Райското пръскало) за един ден, ако се тръгне от гарата на Калофер около 10:30 сутринта при хубаво лятно време. Знам че въпросът ми знучи някак странно за вас като опитни планинари, но за мен представлява интерес. Аз съм от Бургас и транспортните ми връзки малко страдат... пък и ме притиска времето... Ако някой има представа нека да пише и знае нещо по въпроса, ще му бъда много благодарен.
|
|
|
Съб Май 04, 2013 10:31 am |
|
 |
Ivailo_117
|
|
|
Ами според мен доста трудно може да стане, ако искаш целия маршрут пеша от гарата да го минеш, от Паниците до Рай с бързо темпо имаш най-малко 3 часа и 45- мин-4 часа, после до върха не знам как е, зимата тръгнахме нагоре по тарзановата пътека, но снегът се беше фирновал и беше невъзможно, но имаш най-малко 2-2.30 мин. Като сложиш почивките и слизането ми се струва доста трудно постижимо.
Може да изчакаш още малко, лятото пускат един нощен влак който минава през Калофер, та можеш да се спуснеш до към 11.00 вечерта в Калофер и да си хванеш нощния влак до Карнобат, оттам трябва да имаш връзка за Бургас. Най-добре го направи с нощувка в хижата, за да можеш да се насладиш напълно на красотите в района, а мястото е уникално и много зарежда с енергия. Така или иначе в едната посока, за да стане за 1 ден трябва да спиш във влака.
Мен ми е мерак да пробвам маршрут от Карлово до хижа Амбарица с 1 нощувка тоя месец, ама да видим, някаква идея как е маркировката, ходил съм до Хубавец и до там беше перфектно.
|
|
|
Съб Май 04, 2013 10:39 am |
|
 |
peca
|
|
|
 |
 |
Мен ми е мерак да пробвам маршрут от Карлово до хижа Амбарица с 1 нощувка тоя месец, ама да видим, някаква идея как е маркировката, ходил съм до Хубавец и до там беше перфектно. |
Маркировката е добра, маршрута през Хубавец също.
_________________ "АКО ЖИВЕЕШ ВСЕКИ ДЕН КАТО ДА Е ПОСЛЕДЕН, ПОЧТИ СИГУРНО Е, ЧЕ НЯКОЙ ДЕН ЩЕ СЕ ОКАЖЕШ ПРАВ" Стив Джобс |
|
|
Съб Май 04, 2013 10:56 am |
|
 |
Rincewind
|
|
|
|
 |
 |
Здравейте,
Видях темата и я изчетох с интерес, та затова реших да ви попитам да ли е възможно да се изкачи връх Ботев (+ минаване покрай Райското пръскало) за един ден, ако се тръгне от гарата на Калофер около 10:30 сутринта при хубаво лятно време. Знам че въпросът ми знучи някак странно за вас като опитни планинари, но за мен представлява интерес. Аз съм от Бургас и транспортните ми връзки малко страдат... пък и ме притиска времето... Ако някой има представа нека да пише и знае нещо по въпроса, ще му бъда много благодарен. |
КРАТКО И ЯСНО: НЕ!
То принципно всичко е възможно, но ...
Като за начало не си споделил две много важни неща:
1. Искаш само да го качиш (т. е да спиш горе, напр. на заслон Ботев) или и да слезеш в същия ден? Ако е второто - НЕ, НЕ и ПАК НЕ, ако е първото - само НЕ!
2. В каква форма си и имаш ли изобщо опит с подобни преходи?
Малко подробности:
Приемам, така, както си написал заданието, че от гара Калофер ще вървиш само пеша. От това следва ето какво:
3 км по асфалт до центъра на града, след което още 6 км по асфалт до местността Паниците. Общо 9 км, които ще минеш за минимум 2 часа. Т. е. на Паниците ще си към 12:30-13:00 часа.
Оттам те чакат едни 4 часа до хижа Рай, т. е. вече ще е към 17:00 часа
От хижата до водопада и обратно: около 1 час, т. е. вече ще е 18:00 часа
И ако все още не си грохнал, тепърва те чакат още поне 4 часа до връх Ботев. Вече ще е 22:00 часа, излишно е да споменавам, че дори на 22 юни вече ще е напълно тъмно от около половин час.
След това ще трябва да слезеш от върха до заслона, т. е. още половин час.
Казано другояче, ще ти трябва едни (минумум!) 12 часа, и то ако приемем, че само вървиш, вървиш, вървиш ... И това "в хубаво лятно време", т. е. жега, жега и пак жега.
Ето ти разказ с посочени времена на нещо подобно на твоята идея, но забележи двете основни разлики: тръгването е от местността Паниците, т. е. не са минавани 9-те километра от гарата до там, и са стартирали в 7 часа сутринта, т. е. 3 и половина часа преди теб, към които трябва да прибавиш и минимум двата часа от гарата до Паниците. С други думи са имали пет-шест часа преднина пред теб вкл. ненатрупана от ходенето по асфалта умора. Пристигнали са малко след 18 часа на заслона и са спали там.
|
|
|
Съб Май 04, 2013 11:08 am |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|