Начинаещ планинар съм и бих искал да попитам за мнението ви,за преход от паниците до райското пръскалов началото на месец май.Миналата година в края на август направих този преход,но за съжаление райското пръскало беше пресъхнало и искам да го видя отново.Мислех си и за преход до връх.Ботев,но добре че,един приятел ме разубеди.С удоволствие бих приел съвети и предложения за други места в стара планина,които си заслужават да бъдат посетени.
Чет Апр 25, 2013 10:19 am
t.hristov
Нека имате в предвид че х.Рай е една от най-посещаваните и е необходимо да имате много по-отрано резервация
Ето и тел. за резервации в Калофер 0882 966 494.
Пример, аз също планувах посещение и звъннах на 20.04. да питам за места на 2 или 3 Май -отговора бе свободни места няма
Иначе като преход от Паниците -нищо натоварващо. Това бе едно от първите места където моята щерка се качи съвсем сама когато бе на 4 год.
Моят съвет, отидете там през седмицата -гледайте да не са почивни или празнични дни. Тогава наплива е голям.
Пръскалото е най-пълноводно през Април и Май.
Като алтернатива бих Ви предложил резервен вариант също с водопади -с.Тъжа, х.Триглав, Бабско и Кадемлийското пръскало
Чет Апр 25, 2013 12:24 pm
Chobanov
Мерси резервирахме за първи,даже споменаха,че някакви се качвали към върха и се изгубили,но намерили хижата в крайна сметка.Важното е,че спомена,че има шкембе и боб в хижата
Чет Апр 25, 2013 8:31 pm
bugcho
Снегът как е?
Чет Апр 25, 2013 8:38 pm
Chobanov
към 50 санта,но бил кишав,което е по зле
Чет Апр 25, 2013 8:40 pm
joy_boy
миналата година по някое време през май се качвахме с другари от друг форум - повечето все туристи на маса . баира е голям, ама се качва без проблем.. а, и леко преваляваше дъждец - та пръскалото беше на макс . по късно през август като ходих направо беше пресъхнало. така че точно май е момента!
Чет Апр 25, 2013 9:50 pm
ancho_anchev
Миналата година по Гергьов ден правихме този преход. Праскалото си беше в пълен блясък. Качихме се по "Тарзановата" към Ботев, която смятах за доста по-трудна. Сняг имаше на самият връх и на улея по лятната пътека, по която безразсъдно тръгнахме, заблудени че всичко се е стопило в топлото време. Заради това се качвахме по едни сипей за да хванем зимната маркировка. Така, че най-добре като качите "Тарзановата" си карайте по зимната, да не се бъхтате като нас по сипей.
Успех с качването
Чет Апр 25, 2013 11:53 pm
Chobanov
Някой има ли представа освен Милен с бусчето дали някой друг,може да ни закара до паницитепонеже сме 2ма,а курса е 25 лева за целият бус,ако дадем на някой местен 10 лева дали ще ни хвърлят от Калофер до паниците?
Пон Апр 29, 2013 7:09 pm
joy_boy
Chobanov написа:
Някой има ли представа освен Милен с бусчето дали някой друг,може да ни закара до паницитепонеже сме 2ма,а курса е 25 лева за целият бус,ако дадем на някой местен 10 лева дали ще ни хвърлят от Калофер до паниците?
пробвайте, аз имам спомен, че около 10 лв ни взеха за да ни свалят от паниците /ама така и така щяха да слизат/
питай в първата кръчма - сто процента ще имат познат, който има познат . или пък бармана ще прескочи да направи бързи 10 лв..
Пон Апр 29, 2013 9:21 pm
Chobanov
супер
Пон Апр 29, 2013 9:58 pm
Ivailo_117
На 3-4-5.02-ри тази година с един приятел се качихме за 3 дена на хижа Рай. Уикално място, за пръв път бях там, тогава на хижата нямаше никой освен нас и хижара, въпреки че времето беше перфектно.Слънце, около 50 см. сняг, никакъв вятър, никакви облаци, идеална видимост. Снега се беше фирновал и можеше да се ходи върху него.
От гарата до центъра на Калофер има рейсче, от града до Паниците ни закара един човек с бусче, като за 2-мата ни взе общо 10 лева, или само по 5 лева на човек. Намерихме го като попитахме в центъра на града, хора, стоящи до една сергия, и веднага ни насочиха къде как. Навръщане имахме време до влака и решихме да ходим пеш от Паниците до гарата, но ни писна да ходим по асфалт, и времето стана едно мъгливо та звъннахме на човека, който ни взе от средата на пътя и ни закара на площада в града пак за толкова пари.
Здравейте,
Видях темата и я изчетох с интерес, та затова реших да ви попитам да ли е възможно да се изкачи връх Ботев (+ минаване покрай Райското пръскало) за един ден, ако се тръгне от гарата на Калофер около 10:30 сутринта при хубаво лятно време. Знам че въпросът ми знучи някак странно за вас като опитни планинари, но за мен представлява интерес. Аз съм от Бургас и транспортните ми връзки малко страдат... пък и ме притиска времето... Ако някой има представа нека да пише и знае нещо по въпроса, ще му бъда много благодарен.
Съб Май 04, 2013 10:31 am
Ivailo_117
Ами според мен доста трудно може да стане, ако искаш целия маршрут пеша от гарата да го минеш, от Паниците до Рай с бързо темпо имаш най-малко 3 часа и 45- мин-4 часа, после до върха не знам как е, зимата тръгнахме нагоре по тарзановата пътека, но снегът се беше фирновал и беше невъзможно, но имаш най-малко 2-2.30 мин. Като сложиш почивките и слизането ми се струва доста трудно постижимо.
Може да изчакаш още малко, лятото пускат един нощен влак който минава през Калофер, та можеш да се спуснеш до към 11.00 вечерта в Калофер и да си хванеш нощния влак до Карнобат, оттам трябва да имаш връзка за Бургас. Най-добре го направи с нощувка в хижата, за да можеш да се насладиш напълно на красотите в района, а мястото е уникално и много зарежда с енергия. Така или иначе в едната посока, за да стане за 1 ден трябва да спиш във влака.
Мен ми е мерак да пробвам маршрут от Карлово до хижа Амбарица с 1 нощувка тоя месец, ама да видим, някаква идея как е маркировката, ходил съм до Хубавец и до там беше перфектно.
Мен ми е мерак да пробвам маршрут от Карлово до хижа Амбарица с 1 нощувка тоя месец, ама да видим, някаква идея как е маркировката, ходил съм до Хубавец и до там беше перфектно.
Маркировката е добра, маршрута през Хубавец също.
_________________ "АКО ЖИВЕЕШ ВСЕКИ ДЕН КАТО ДА Е ПОСЛЕДЕН, ПОЧТИ СИГУРНО Е, ЧЕ НЯКОЙ ДЕН ЩЕ СЕ ОКАЖЕШ ПРАВ" Стив Джобс
Съб Май 04, 2013 10:56 am
Rincewind
Wotsonsx написа:
Здравейте,
Видях темата и я изчетох с интерес, та затова реших да ви попитам да ли е възможно да се изкачи връх Ботев (+ минаване покрай Райското пръскало) за един ден, ако се тръгне от гарата на Калофер около 10:30 сутринта при хубаво лятно време. Знам че въпросът ми знучи някак странно за вас като опитни планинари, но за мен представлява интерес. Аз съм от Бургас и транспортните ми връзки малко страдат... пък и ме притиска времето... Ако някой има представа нека да пише и знае нещо по въпроса, ще му бъда много благодарен.
КРАТКО И ЯСНО: НЕ!
То принципно всичко е възможно, но ...
Като за начало не си споделил две много важни неща:
1. Искаш само да го качиш (т. е да спиш горе, напр. на заслон Ботев) или и да слезеш в същия ден? Ако е второто - НЕ, НЕ и ПАК НЕ, ако е първото - само НЕ!
2. В каква форма си и имаш ли изобщо опит с подобни преходи?
Малко подробности:
Приемам, така, както си написал заданието, че от гара Калофер ще вървиш само пеша. От това следва ето какво:
3 км по асфалт до центъра на града, след което още 6 км по асфалт до местността Паниците. Общо 9 км, които ще минеш за минимум 2 часа. Т. е. на Паниците ще си към 12:30-13:00 часа.
Оттам те чакат едни 4 часа до хижа Рай, т. е. вече ще е към 17:00 часа
От хижата до водопада и обратно: около 1 час, т. е. вече ще е 18:00 часа
И ако все още не си грохнал, тепърва те чакат още поне 4 часа до връх Ботев. Вече ще е 22:00 часа, излишно е да споменавам, че дори на 22 юни вече ще е напълно тъмно от около половин час.
След това ще трябва да слезеш от върха до заслона, т. е. още половин час.
Казано другояче, ще ти трябва едни (минумум!) 12 часа, и то ако приемем, че само вървиш, вървиш, вървиш ... И това "в хубаво лятно време", т. е. жега, жега и пак жега.
Ето ти разказ с посочени времена на нещо подобно на твоята идея, но забележи двете основни разлики: тръгването е от местността Паниците, т. е. не са минавани 9-те километра от гарата до там, и са стартирали в 7 часа сутринта, т. е. 3 и половина часа преди теб, към които трябва да прибавиш и минимум двата часа от гарата до Паниците. С други думи са имали пет-шест часа преднина пред теб вкл. ненатрупана от ходенето по асфалта умора. Пристигнали са малко след 18 часа на заслона и са спали там.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети