ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Лакатник - вр.Мургаш - маркировка?
Иди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Лакатник - вр.Мургаш - маркировка?
Автор Съобщение
tonizieca

Местожителство: България

Мнение Лакатник - вр.Мургаш - маркировка? Отговорете с цитат
Привет на всички съфорумци . Въпросът ми е има ли маркировка за вр.Мургаш от г.Лакатник и какво е приблизително разстоянието(ако е минавал някой де ) ?
Съб Апр 27, 2013 10:01 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
meco puh

Местожителство: обл.Разград

Мнение Re: Лакатник - вр.Мургаш - маркировка? Отговорете с цитат
tonizieca написа:
Привет на всички съфорумци . Въпросът ми е има ли маркировка за вр.Мургаш от г.Лакатник и какво е приблизително разстоянието(ако е минавал някой де ) ?

До днес се занимавахме с друг участък от Ком Емине. Ето един много, ама много интересен въпрос. Участъка от г.Лакатник до Мургаш. Аз бих конкретизирал от х.Тръстена до Зла поляна. Има много пътища и пътеки в този участък, но именно това е проблема. Много пътища и пешеходеца е затруднен, коя да хване. Ако си с GPS, няма проблем, но ако не си??? Коя е точната, маркирана пътека?
Желателно е в този разговор да се включат повече форумци, за да се разреши проблема и с този участък.
Благодаря, че я пуснахте темата.

Балкана символ на цял полуостров
Съб Апр 27, 2013 10:20 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Tito

Мнение Отговорете с цитат
Червено-бялата маркировка на Е-3. И гара Лакатник и вр. Мургаш са част от Ком-Емине, според мен това е най-прекият път (по билото). Иначе в тази част планината е доста широка и е направо като лабиринт от успоредни и пресичащи се пътища. Иначе разстоянието си го бива - към 50км е по GPS като втората половина (от Лескова нататък) е абсолютно безводна.

От миналото лято, когато минах К-Е не съм ходил там, но като цяло мисля, че не е проблемен участък за ориентировка. Още тогава маркировката беше добра, а както знаем благодарение на Mariana1000 и брат й, които миналата есен премаркираха не малка част около Мургаш нещата стоят още по-добре.

Нед Апр 28, 2013 12:48 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Trekker

Мнение Re: Лакатник - вр.Мургаш - маркировка? Отговорете с цитат
Тази част на Стара планина е по слабо посещавана, а разстоянията там са големи.

От гара Лакатник до х. Тръстеная са около 3 - 4 часа, от х. Тръстеная до х. Лескова - минимум 5 - 6 ч, от х. Лескова до х. Мургаш - 7 - 8 часа. Х. Мургаш не приема от години, тъй че оттам трябва да се продължи направо на изток - още 6 - 8 ч до прохода Витиня и оттам минимум 3 - 4 ч до х. Чавдар.

Тъй че, общо като чисто ходене, за този преход са необходими около 25 - 30 часа, и то при положение, че маркировката се следва стриктно, без загубвания, и не се правят отклонения....

Евентуално, със спален чувал, може да се опита подслоняване под някой навес на х. Лескова и х. Мургаш. А на пр. Витиня имаше барака с 15-тина легла, работеща като туристическа спалня, но дали още приема....

Последната промяна е направена от Trekker на Нед Апр 28, 2013 8:30 am; мнението е било променяно общо 1 път
Нед Апр 28, 2013 7:45 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ilko

А на Мургаш, нали има метеостанция? Там не е ли възможно да се подслониш за 1 вечер?
Нед Апр 28, 2013 7:59 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tonizieca

Благодаря за отговорите . Значи движението е по билата , а маркировка има .Не ми стана ясно само всички ли хижи по маршрута работят.
Нед Апр 28, 2013 9:48 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Trekker

Със сигурност работи само х. Тръстеная.

За х. Лескова имаше постинги и в тоя форум - вече май била изцяло частна и хижарят отварял само за големи групи - това съм запомнил.

Х. Мургаш не приема от години.

Дали още съществува и приема спалнята на пр. Витиня - не е ясно. Последно я стопанисваше съдържателят на кръчмата горе на прохода....

Имаше, някога, на 1-2 часа западно преди х. Лескова, една хижа на име Буковец - бившето училище на едноименната махала. Преди няколко години се опитах да изясня положението там - отговорите бяха, че е разграбена и оплячкосана от туземците и на практика не съществува.

За преспиване на вр. Мургаш - не зная дали е възможно.

Тъй че, пак ще повторя - добре би било да се носи поне спален чувал...

Последната промяна е направена от Trekker на Нед Апр 28, 2013 10:24 am; мнението е било променяно общо 1 път
Нед Апр 28, 2013 10:17 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Tito

На метеостанцията не бих разчитал. Чувал съм истории, че хора са намирали подслон там, чувал съм и че им е отказвано. Х.Мургаш все пак става за авариен подслон. В пристройката към нея има легла, печка и маса. Х. Лескова вече не е хижа, тя и преди работеше само от петък до неделя. Вариантът там е през топлото полугодие да се спи под барбекюто. Тръстена работи и приема хора (поне миналото лято), но трябва да се има предвид, че почне ли сезона на малините се дава приоритет на работниците и може да няма места. Вариант за спане има на говедарника на Зла поляна (източно от Мургаш посока Витиня) стига да не сте голяма група. Заслончето там е с 4 легла като говедарите обикновено стоят по двама и са изключително гостоприемни.

Нед Апр 28, 2013 10:23 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Trekker

Тъй че, бих препоръчал следната подялба на маршрута:
Първа нощувка - х. Тръстеная. Оттам се гони х. Лескова, на следния ден - х. Мургаш....
Слизането може да е от х. Мургаш към с. Бухово - 5 - 6 часа, има редовни рейсове към София, или, ако се достигне х. Чавдар - към гара Буново - 1 - 1,5 часа, и подбалканската ж.п. линия.
Щото от Витиня извозването е крайно несигурно....
Нед Апр 28, 2013 10:38 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
val4ana

Миналата година спах на витиня на бунгалата и препоръчвам да се спи само в краен случай там Wink
Пон Апр 29, 2013 8:46 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
boris_borisov

Айде, стига де, какво толкова им е на тия бунгала?! Имаш сигурен покрив над главата си, ток и вода, ако си поръчаш, и ядене ще ти е донесено, спиш на легло, одеяла около теб колкото искаш, а и опция за електрическа печка има. На Планински извори да не би да е по-добре? Или някъде само на чувал на някоя поляна? /не говорим за романтикаSmile/
Пон Апр 29, 2013 9:29 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Mariana1000

Местожителство: София

Trekker написа:
Тъй че, бих препоръчал следната подялба на маршрута:
Първа нощувка - х. Тръстеная. Оттам се гони х. Лескова, на следния ден - х. Мургаш....
Слизането може да е от х. Мургаш към с. Бухово - 5 - 6 часа, има редовни рейсове към София, или, ако се достигне х. Чавдар - към гара Буново - 1 - 1,5 часа, и подбалканската ж.п. линия.
Щото от Витиня извозването е крайно несигурно....

Ако човек има по-малко време може да обедини първия и втория ден и от Лакатник да стигне до Лескова. Още по-лесно би могло да стане това, ако се спести блъскането по асфалта до с. Лакатник и се хване бусчето до там:

Като се тръгне нагоре по улицата от гарата и се стига до магазин и отсреща пейки с чешма, бусчето беше спряло там и чакаше хората от влака. Предполагам на телефоните написани на него могат да дадат информация за разписанието.

Х. Лескова не работи вече като хижа, но ако ловците които я стопанисват са там няма проблеми да се спи срещу заплащане, предполагам че някъде в нета все има актуален телефон на който да се пита. За групи човекът (не е хижар, а какъв се води не знам) каза, че се качва и я отваря. Ако не е отворена - има голям навес с маси и пейки, където да се спи на спален чувал.
В х. Мургаш не бих спала без спален чувал - има помещение с легла, но само легла с чаршаф върху пружината, за оцеляване става, ако нямаш друг избор.
Изобщо от Тръстеная до Чавдар в момента е за спален чувал, няма какво да се лъжем... Освен ако не става въпрос за група.

Между Лескова и Мургаш все пак човек лесно може да се обърка, особено ако минава оттам за пръв път, така че трябва малко повече внимание при следенето на маркировката. Има едни папратливи поляни и после храсти, където няма как да се сложи маркировка, та там според мен е проблем, но се оправя човек Smile

tonizieca, не пишеш какви са ти плановете след Мургаш? Дали ще слизаш в София или ще продължиш към Витиня?
Като стигнеш Белия камък имаш три възможности и трите са маркирани.
Първата е към хижата, където да спиш и на следващия ден да качваш върха. Маркировката до хижата се губи на едно място заради сечище, но дори да я изгубиш стигаш до газопровода и той ти става ориентир, после покрай него пак се появява.
Втората възможност е да качиш върха, мисля че миналата година подновихме хубаво маркировката от Белия камък до него, дано да свърши работа. После до хижата или до Зла поляна няма как да се объркаш и в двете посоки е добре маркирано.
Третата възможност е направо към Зла поляна, но така пропускаш върха. Пътеката от Белия камък за Зла поляна също е маркирана мисля добре.

Сега се сетих и за още нещо - ако не държиш да минаваш по КЕ и имаш повече време за размотаване можеш да направиш следното - от Тръстеная да слезеш до манастир Седемте престола, после отиваш до с. Осеновлаг и оттам да се качиш до Чукава. Нататък е същото - Лескова и Мургаш. Настина така става едно излишно слизане и изкачване, но пък нищо не е излишно, ако на човек му се прииска да го направи. Не са билните пътеки единствените хубави, нали? Wink

На мен самата много ми се ходи около Лескова, но да видим кога Smile

Пон Апр 29, 2013 1:21 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
мразя да нося

Аз на 1 май мисля да тръгна от спирка Пролет и да спя на Лескова. Пътем и свещичка в "Седемте престола" ще запаля. После завой на запад и дегустация на малиново вино на Тръстеная. Наздраве!
Пон Апр 29, 2013 1:58 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Tito

От манастира към Лескова вариантът е 8км по асфалт до с. Осеновлаг и от там да катериш към билото като се излиза на вр. Лескова могила. Имам много горчив опит от неуспешния ми опит за К-Е през 2011, когато на това разклонение хванахме наляво към Седемте престола:

Много стръмно слизане в пущинаци от сорта на тези след гара Кръстец от миналата година. Има някаква пътека с жълта маркировка от ерата на динозаврите, но не си е работа Protest

Пон Апр 29, 2013 9:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Mariana1000

Местожителство: София

От Тръстеная до манастира има път, по който се слиза лесно и бързо, започва от фермата, която е малко по-нагоре от хижата.
(По пътеката с жълтата маркировка се опитахме да се качим преди няколко години, стигнахме донякъде, но беше много обрасла и изглеждаше направо изоставена, така че решихме да не се мъчим и продължихме по път, но доста обиколен (не този, за когото писах по-нагоре). Оттогава се каним да проучим пътеката, но все нещо става, включително и преди месец, когато се отказахме заради дъжда и слязохме в Бов.)

Асфалта от Седемте престола до Осеновлаг може да се пропусне като се хване автобуса, който минава сутрин, а може да има и някакви други автобуси от Елисейна, ако човек се обади в манастира или в хотелчето в Осеновлаг ще получи актуална информация за транспорта.

Пон Апр 29, 2013 11:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 1 от 4

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.