Лакатник - вр.Мургаш - маркировка?
Привет на всички съфорумци . Въпросът ми е има ли маркировка за вр.Мургаш от г.Лакатник и какво е приблизително разстоянието(ако е минавал някой де ) ?
Привет на всички съфорумци . Въпросът ми е има ли маркировка за вр.Мургаш от г.Лакатник и какво е приблизително разстоянието(ако е минавал някой де ) ?
До днес се занимавахме с друг участък от Ком Емине. Ето един много, ама много интересен въпрос. Участъка от г.Лакатник до Мургаш. Аз бих конкретизирал от х.Тръстена до Зла поляна. Има много пътища и пътеки в този участък, но именно това е проблема. Много пътища и пешеходеца е затруднен, коя да хване. Ако си с GPS, няма проблем, но ако не си??? Коя е точната, маркирана пътека?
Желателно е в този разговор да се включат повече форумци, за да се разреши проблема и с този участък.
Благодаря, че я пуснахте темата.
Червено-бялата маркировка на Е-3. И гара Лакатник и вр. Мургаш са част от Ком-Емине, според мен това е най-прекият път (по билото). Иначе в тази част планината е доста широка и е направо като лабиринт от успоредни и пресичащи се пътища. Иначе разстоянието си го бива - към 50км е по GPS като втората половина (от Лескова нататък) е абсолютно безводна.
От миналото лято, когато минах К-Е не съм ходил там, но като цяло мисля, че не е проблемен участък за ориентировка. Още тогава маркировката беше добра, а както знаем благодарение на Mariana1000 и брат й, които миналата есен премаркираха не малка част около Мургаш нещата стоят още по-добре.
Тази част на Стара планина е по слабо посещавана, а разстоянията там са големи.
От гара Лакатник до х. Тръстеная са около 3 - 4 часа, от х. Тръстеная до х. Лескова - минимум 5 - 6 ч, от х. Лескова до х. Мургаш - 7 - 8 часа. Х. Мургаш не приема от години, тъй че оттам трябва да се продължи направо на изток - още 6 - 8 ч до прохода Витиня и оттам минимум 3 - 4 ч до х. Чавдар.
Тъй че, общо като чисто ходене, за този преход са необходими около 25 - 30 часа, и то при положение, че маркировката се следва стриктно, без загубвания, и не се правят отклонения....
Евентуално, със спален чувал, може да се опита подслоняване под някой навес на х. Лескова и х. Мургаш. А на пр. Витиня имаше барака с 15-тина легла, работеща като туристическа спалня, но дали още приема....
Последната промяна е направена от Trekker на Нед Апр 28, 2013 8:30 am; мнението е било променяно общо 1 път
Нед Апр 28, 2013 7:45 am
Ilko
А на Мургаш, нали има метеостанция? Там не е ли възможно да се подслониш за 1 вечер?
Нед Апр 28, 2013 7:59 am
tonizieca
Благодаря за отговорите . Значи движението е по билата , а маркировка има .Не ми стана ясно само всички ли хижи по маршрута работят.
Нед Апр 28, 2013 9:48 am
Trekker
Със сигурност работи само х. Тръстеная.
За х. Лескова имаше постинги и в тоя форум - вече май била изцяло частна и хижарят отварял само за големи групи - това съм запомнил.
Х. Мургаш не приема от години.
Дали още съществува и приема спалнята на пр. Витиня - не е ясно. Последно я стопанисваше съдържателят на кръчмата горе на прохода....
Имаше, някога, на 1-2 часа западно преди х. Лескова, една хижа на име Буковец - бившето училище на едноименната махала. Преди няколко години се опитах да изясня положението там - отговорите бяха, че е разграбена и оплячкосана от туземците и на практика не съществува.
За преспиване на вр. Мургаш - не зная дали е възможно.
Тъй че, пак ще повторя - добре би било да се носи поне спален чувал...
Последната промяна е направена от Trekker на Нед Апр 28, 2013 10:24 am; мнението е било променяно общо 1 път
Нед Апр 28, 2013 10:17 am
Tito
На метеостанцията не бих разчитал. Чувал съм истории, че хора са намирали подслон там, чувал съм и че им е отказвано. Х.Мургаш все пак става за авариен подслон. В пристройката към нея има легла, печка и маса. Х. Лескова вече не е хижа, тя и преди работеше само от петък до неделя. Вариантът там е през топлото полугодие да се спи под барбекюто. Тръстена работи и приема хора (поне миналото лято), но трябва да се има предвид, че почне ли сезона на малините се дава приоритет на работниците и може да няма места. Вариант за спане има на говедарника на Зла поляна (източно от Мургаш посока Витиня) стига да не сте голяма група. Заслончето там е с 4 легла като говедарите обикновено стоят по двама и са изключително гостоприемни.
Тъй че, бих препоръчал следната подялба на маршрута:
Първа нощувка - х. Тръстеная. Оттам се гони х. Лескова, на следния ден - х. Мургаш....
Слизането може да е от х. Мургаш към с. Бухово - 5 - 6 часа, има редовни рейсове към София, или, ако се достигне х. Чавдар - към гара Буново - 1 - 1,5 часа, и подбалканската ж.п. линия.
Щото от Витиня извозването е крайно несигурно....
Нед Апр 28, 2013 10:38 am
val4ana
Миналата година спах на витиня на бунгалата и препоръчвам да се спи само в краен случай там
Пон Апр 29, 2013 8:46 am
boris_borisov
Айде, стига де, какво толкова им е на тия бунгала?! Имаш сигурен покрив над главата си, ток и вода, ако си поръчаш, и ядене ще ти е донесено, спиш на легло, одеяла около теб колкото искаш, а и опция за електрическа печка има. На Планински извори да не би да е по-добре? Или някъде само на чувал на някоя поляна? /не говорим за романтика/
Пон Апр 29, 2013 9:29 am
Mariana1000
Trekker написа:
Тъй че, бих препоръчал следната подялба на маршрута:
Първа нощувка - х. Тръстеная. Оттам се гони х. Лескова, на следния ден - х. Мургаш....
Слизането може да е от х. Мургаш към с. Бухово - 5 - 6 часа, има редовни рейсове към София, или, ако се достигне х. Чавдар - към гара Буново - 1 - 1,5 часа, и подбалканската ж.п. линия.
Щото от Витиня извозването е крайно несигурно....
Ако човек има по-малко време може да обедини първия и втория ден и от Лакатник да стигне до Лескова. Още по-лесно би могло да стане това, ако се спести блъскането по асфалта до с. Лакатник и се хване бусчето до там:
Като се тръгне нагоре по улицата от гарата и се стига до магазин и отсреща пейки с чешма, бусчето беше спряло там и чакаше хората от влака. Предполагам на телефоните написани на него могат да дадат информация за разписанието.
Х. Лескова не работи вече като хижа, но ако ловците които я стопанисват са там няма проблеми да се спи срещу заплащане, предполагам че някъде в нета все има актуален телефон на който да се пита. За групи човекът (не е хижар, а какъв се води не знам) каза, че се качва и я отваря. Ако не е отворена - има голям навес с маси и пейки, където да се спи на спален чувал.
В х. Мургаш не бих спала без спален чувал - има помещение с легла, но само легла с чаршаф върху пружината, за оцеляване става, ако нямаш друг избор.
Изобщо от Тръстеная до Чавдар в момента е за спален чувал, няма какво да се лъжем... Освен ако не става въпрос за група.
Между Лескова и Мургаш все пак човек лесно може да се обърка, особено ако минава оттам за пръв път, така че трябва малко повече внимание при следенето на маркировката. Има едни папратливи поляни и после храсти, където няма как да се сложи маркировка, та там според мен е проблем, но се оправя човек
tonizieca, не пишеш какви са ти плановете след Мургаш? Дали ще слизаш в София или ще продължиш към Витиня?
Като стигнеш Белия камък имаш три възможности и трите са маркирани.
Първата е към хижата, където да спиш и на следващия ден да качваш върха. Маркировката до хижата се губи на едно място заради сечище, но дори да я изгубиш стигаш до газопровода и той ти става ориентир, после покрай него пак се появява.
Втората възможност е да качиш върха, мисля че миналата година подновихме хубаво маркировката от Белия камък до него, дано да свърши работа. После до хижата или до Зла поляна няма как да се объркаш и в двете посоки е добре маркирано.
Третата възможност е направо към Зла поляна, но така пропускаш върха. Пътеката от Белия камък за Зла поляна също е маркирана мисля добре.
Сега се сетих и за още нещо - ако не държиш да минаваш по КЕ и имаш повече време за размотаване можеш да направиш следното - от Тръстеная да слезеш до манастир Седемте престола, после отиваш до с. Осеновлаг и оттам да се качиш до Чукава. Нататък е същото - Лескова и Мургаш. Настина така става едно излишно слизане и изкачване, но пък нищо не е излишно, ако на човек му се прииска да го направи. Не са билните пътеки единствените хубави, нали?
На мен самата много ми се ходи около Лескова, но да видим кога
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Пон Апр 29, 2013 1:21 pm
мразя да нося
Аз на 1 май мисля да тръгна от спирка Пролет и да спя на Лескова. Пътем и свещичка в "Седемте престола" ще запаля. После завой на запад и дегустация на малиново вино на Тръстеная.
Пон Апр 29, 2013 1:58 pm
Tito
От манастира към Лескова вариантът е 8км по асфалт до с. Осеновлаг и от там да катериш към билото като се излиза на вр. Лескова могила. Имам много горчив опит от неуспешния ми опит за К-Е през 2011, когато на това разклонение хванахме наляво към Седемте престола:
Много стръмно слизане в пущинаци от сорта на тези след гара Кръстец от миналата година. Има някаква пътека с жълта маркировка от ерата на динозаврите, но не си е работа
От Тръстеная до манастира има път, по който се слиза лесно и бързо, започва от фермата, която е малко по-нагоре от хижата.
(По пътеката с жълтата маркировка се опитахме да се качим преди няколко години, стигнахме донякъде, но беше много обрасла и изглеждаше направо изоставена, така че решихме да не се мъчим и продължихме по път, но доста обиколен (не този, за когото писах по-нагоре). Оттогава се каним да проучим пътеката, но все нещо става, включително и преди месец, когато се отказахме заради дъжда и слязохме в Бов.)
Асфалта от Седемте престола до Осеновлаг може да се пропусне като се хване автобуса, който минава сутрин, а може да има и някакви други автобуси от Елисейна, ако човек се обади в манастира или в хотелчето в Осеновлаг ще получи актуална информация за транспорта.
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2, 3, 4Следваща
Страница 1 от 4
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети