ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Моля за информация относно маршрута х. Яворов - х. Вихрен

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Предишната тема
Следващата тема
Моля за информация относно маршрута х. Яворов - х. Вихрен
Автор Съобщение
tara_666

Мнение Моля за информация относно маршрута х. Яворов - х. Вихрен Отговорете с цитат
Здравейте! Smile
Прочетох част от мненията във форума за прехода от х. Вихрен - вр. Вихрен - Кончето - х. Яворов.

Имам няколко въпроса, а именно:

1. Кой е по-удачния вариант х. Вихрен - х. Яворов или х. Яворов - х. Вихрен? (Ходила съм много по Стара планина, Родопите, Рила, но никога на такъв преход в Пирин). Колко време Ви е отнел самият преход между двете хижи?
2. Края на юни месец подходящ ли е за такъв преход?

Предварително благодаря на всички отзовали се. Smile
Съб Апр 20, 2013 9:50 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
alexvan

Местожителство: България

Мнение Отговорете с цитат
Края на юли е най-добре.
Съб Апр 20, 2013 10:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Speedy

Местожителство: Неврокопъ

Качването към билото откъм "Яворов" е сякаш по-досадно, но според мен е по-добрия вариант, тъй като на премката между Кутело и Вихрен (в зависимост от физическото състояние, времето и метеорологичните условия) може да избирате дали да се качвате на в. Вихрен или да го заобиколите. Ако тръгнете от х. "Вихрен", започвайки с качване на в. Вихрен, щете не щете ще си изкарате целия преход. Разбира се зависи дали ще предпочетете билния вариант или ще карате по подсичащата пътека.
Времето за осъществяване на прехода е трудно да се определи (зависи от твърде много неща), но си заплюйте 9-10 часа с почивките. Пък ако сте бързаци може и за 6 ч. да го вземете. От последната десетдневка на юни до октомври все е подходящо за ходене.

Нед Апр 21, 2013 9:33 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
vladofff

Дори и в края на юни по югозападните склонове на вр.Баюви дупки често остават сериозни фирнови полета, преминаването през които/а там е лятната пътека/ е опасно без пикел и твърди обувки. Алтернативата е през върховия гребен, а там на едно две места е може би по - сериозно от кончето, но въжа никога не са поставяни. Имайте го предвид. Последния път ходих там по маратонки и стана леко страшно. Естествето има и полеви решения/да си вземете например остър камък/наоколо има колкото щете/, който да го ползвате за самозъдаржане, ако се хлъзнете/, но все пак има известна доза риск от пребиване.
Пон Апр 22, 2013 11:33 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tara_666

Много благодаря на всички Вас за информацията. Smile
Пон Апр 22, 2013 12:15 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff

ZCEZBPM написа:
... червената линия е ръбът за който предполагам говори Владоффф, ...[/img]

Не е това най-гадното. То е точно между 1 и 3 от твоите писания. Вярно, че съм го минавал само зимно, но лятно време надали е по-добре. Спомням си, че никога не съм се връзвал на кончето през зимата, а на дупките - обратното, трудно ми е да си го представя зимъска без въже - твърде страшно изглежда. Всъщност на карстовото било зиме въже нося единствено за Баюви дупки, навсякъде другаде, включително и Джамджиев на Вихрен, е теоретично възможно и става без тази допълнителна тежест.
Вто Апр 23, 2013 5:10 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gamina

Лятно се минава, не съм го качвала от каменитишкия превал, само от заслона до последната възможна кота /1 на картинката/ и обратно.

Трябва повишено внимание най-вече между 2 и 3, там е по-тесничко, аз много щастливо си подскачах, докато очите ми не спряха на паметната плоча, тогава се позамислих Laughing

това се пада 1, не е толкова страшно колкото изглежда

От над заслона нататък ръба:

и в обратна посока:

Вто Апр 23, 2013 5:42 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
vladofff

Обикновено свързвам това място със следната мрачна картина, която няма много общо със слънчевите панорами от вашите ходения:

http://photo-forum.net/bg/index.php?APP_ACTION=GALLERY_IMAGE&IMAGE_ID=1721436&USER_ID=31294
Сря Апр 24, 2013 9:11 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gamina

Живот и здраве, другата зима... тази просто не остана време, /то пък за какво ли имах време тая зима/ Confused Crying or Very sad

п.с. вторите две мои снимки не са особено слънчеви, на средната кота ме запука суграшица... бегом обратно до заслона, тогава наистина внимавах вече!

Сря Апр 24, 2013 10:32 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Mariana1000

Местожителство: София

За хора със страх от височини това е много трудно за минаване, нека го имат предвид. Аз стигнах до някъде и се върнах, не можах да издържа. Sad
Затова ще е по-добре първо да се мине оттам и после по Кончето, което е по-лесно, защото съм забелязала, че колкото повече гледам отвисоко, толкова по-лошо ми става, та е най-добре трудното да мине по-рано преди виенето на свят да стане фатално Wink

Сря Апр 24, 2013 4:07 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.