Моля за информация относно маршрута х. Яворов - х. Вихрен
Здравейте!
Прочетох част от мненията във форума за прехода от х. Вихрен - вр. Вихрен - Кончето - х. Яворов.
Имам няколко въпроса, а именно:
1. Кой е по-удачния вариант х. Вихрен - х. Яворов или х. Яворов - х. Вихрен? (Ходила съм много по Стара планина, Родопите, Рила, но никога на такъв преход в Пирин). Колко време Ви е отнел самият преход между двете хижи?
2. Края на юни месец подходящ ли е за такъв преход?
Предварително благодаря на всички отзовали се.
Съб Апр 20, 2013 9:50 pm
alexvan
Качването към билото откъм "Яворов" е сякаш по-досадно, но според мен е по-добрия вариант, тъй като на премката между Кутело и Вихрен (в зависимост от физическото състояние, времето и метеорологичните условия) може да избирате дали да се качвате на в. Вихрен или да го заобиколите. Ако тръгнете от х. "Вихрен", започвайки с качване на в. Вихрен, щете не щете ще си изкарате целия преход. Разбира се зависи дали ще предпочетете билния вариант или ще карате по подсичащата пътека.
Времето за осъществяване на прехода е трудно да се определи (зависи от твърде много неща), но си заплюйте 9-10 часа с почивките. Пък ако сте бързаци може и за 6 ч. да го вземете. От последната десетдневка на юни до октомври все е подходящо за ходене.
Дори и в края на юни по югозападните склонове на вр.Баюви дупки често остават сериозни фирнови полета, преминаването през които/а там е лятната пътека/ е опасно без пикел и твърди обувки. Алтернативата е през върховия гребен, а там на едно две места е може би по - сериозно от кончето, но въжа никога не са поставяни. Имайте го предвид. Последния път ходих там по маратонки и стана леко страшно. Естествето има и полеви решения/да си вземете например остър камък/наоколо има колкото щете/, който да го ползвате за самозъдаржане, ако се хлъзнете/, но все пак има известна доза риск от пребиване.
Пон Апр 22, 2013 11:33 am
tara_666
Много благодаря на всички Вас за информацията.
Пон Апр 22, 2013 12:15 pm
vladofff
ZCEZBPM написа:
... червената линия е ръбът за който предполагам говори Владоффф, ...[/img]
Не е това най-гадното. То е точно между 1 и 3 от твоите писания. Вярно, че съм го минавал само зимно, но лятно време надали е по-добре. Спомням си, че никога не съм се връзвал на кончето през зимата, а на дупките - обратното, трудно ми е да си го представя зимъска без въже - твърде страшно изглежда. Всъщност на карстовото било зиме въже нося единствено за Баюви дупки, навсякъде другаде, включително и Джамджиев на Вихрен, е теоретично възможно и става без тази допълнителна тежест.
Вто Апр 23, 2013 5:10 pm
Gamina
Лятно се минава, не съм го качвала от каменитишкия превал, само от заслона до последната възможна кота /1 на картинката/ и обратно.
Трябва повишено внимание най-вече между 2 и 3, там е по-тесничко, аз много щастливо си подскачах, докато очите ми не спряха на паметната плоча, тогава се позамислих
това се пада 1, не е толкова страшно колкото изглежда
За хора със страх от височини това е много трудно за минаване, нека го имат предвид. Аз стигнах до някъде и се върнах, не можах да издържа.
Затова ще е по-добре първо да се мине оттам и после по Кончето, което е по-лесно, защото съм забелязала, че колкото повече гледам отвисоко, толкова по-лошо ми става, та е най-добре трудното да мине по-рано преди виенето на свят да стане фатално
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети