Автор |
Съобщение |
martin555
|
Тъжанското пръскало и лунната нощ |
|
Планината над село Тъжа предлага безброй варианти за неконвенционални подходи и терен за пребиване. Тъжанското пръскало, което се вижда добре при добра видимост от селото, ме човъркаше отдавна. Така да се каже - отлежаваше стабилно в графата непосетени. Колегата Пламен К не подложи на съмнение категоричният ми отговор 'Да' на въпроса - "Кога отиваме?"
Събота и приятното време ни изстреля в ранното утро, в подножието на водопад Пръскалото (Тъжанското пръскало) - 65м. двукаскадно разположен водопад.
Кончетата се чувстваха най-добре сред скалните отвеси в подножието на връх Каракачански Егрек. Почти веднага от любопитство ни и налазиха. Добре, решено е, снимаме ги:
Красивият скален каньон също ни разкри величието на скалните отвеси. Пръскалото също се виждаше добре:
Теренът е досущ като в Джендем, не напразно отреждат място на Тъжанското ждрело, сред труднодостъпните места и го определят като третият Джендем на Стара планина.
След половин час в забава по хлъзгавите камъни се озовахме и под него:
Живота течеше на бавни обороти с малиновата ракийка на Пламен, сланинката и винцето, с което се забавлявахме:
След рефреш се озовахме над водопада: Изолирания скален каньон представи интересни погледи към долината и село Тъжа:
Сезонен водопад:
Още по-нагоре. Красоти без край...
Завъртяхме и покрай Бабското пръскало, откъдето се виждаха Петкановите водопади и Ботев връх:
После покрай чалгаджиницата, която раздираше по шевовете съботната хижа Русалка се изнесохме към Тъжа.
_________________ http://martinpetrov555.blogspot.com/
Последната промяна е направена от martin555 на Вто Апр 30, 2013 8:55 am; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
Вто Апр 16, 2013 9:07 pm |
|
|
Plamen К
|
|
Сря Апр 17, 2013 10:48 am |
|
|
fena73
Регистриран на: 16 Окт 2011 Мнения: 1930 Местожителство: Ст.Загора |
|
|
|
Абе най ми хареса кво се е случвало под водопада-амалгама от пръски на твърде редки течности са водопадали по нечии гърла...блазе!
|
|
|
Сря Апр 17, 2013 11:42 am |
|
|
mislesht
|
|
|
Тъжанското пръскало ми е любимо място, особено над него. Скалния венец е много фотогеничен, предполагам сте направили доста снимки, които не показвате.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето. |
|
|
Сря Апр 17, 2013 3:05 pm |
|
|
martin555
|
|
|
|
|
Тъжанското пръскало ми е любимо място, особено над него. Скалния венец е много фотогеничен, предполагам сте направили доста снимки, които не показвате. |
Пламен К прави повече снимки (той си е картечар), аз както знаеш съм от по-претенциозните - светлина, условия, композиции, стативи (този път статива го забравих в колата) ТЮХ! Фотографска му работа! А Ели Дере, в превод - Ели (50 притока), събиращо вода от 50 притока си е Джендем отвсякъде! Голяма красота, нормално е да ти е любимо, за посещения! В последно време все забравям я статив, я щеки, хм, малиновата ракия явно унищожава мозъчни гънки!
_________________ http://martinpetrov555.blogspot.com/ |
|
|
Сря Апр 17, 2013 11:01 pm |
|
|
martin555
|
|
|
Резерват Тъжанско ждрело е известен със стряскащата си красота, живописните проломи, дълбоките и непристъпни каньони, образувани с хиляди години от непокорният рев на реки и притоци. Обитателите му, мечките - 300 на брой по статистика, не внасяха яснота и логика в идеята за откриване на палатковия сезон точно там, но лунната нощ, която се очертаваше, топлият и слънчев ден, както и напиращото вече до неудържимост желание за откриване на палатковия сезон взимаха превес.
Снеготопенето и 15 градусовите температури на 2000 м.н.в. си бяха казали думата:
Водопад Пръскалото - 65м. се раздаваше стихийно:
Палатката и Пръскалото:
Звездната нощ:
|
|
Вто Апр 30, 2013 8:53 am |
|
|
Plamen К
|
|
|
Браво Шеф, пак си бил на кеф!
Тази снимка максимално кефи!
|
|
|
Вто Апр 30, 2013 9:53 am |
|
|
Evgeni Georgiev
|
|
|
|
Имам късмета да притежавам вила в село Тъжа и всяко лято да съм там.
Този маршерут е истинска мечта.
|
|
|
Вто Апр 30, 2013 1:03 pm |
|
|
vanko_2
|
|
|
Страхотно място. Маршрутът от с.Тъжа до пръскалото е супер за еднодневен преход, с време за почивка и снимки.
На връщане имахме късмета да видим и дива коза.
|
|
|
Пет Май 03, 2013 7:29 pm |
|
|
martin555
|
|
|
Ванко, радвам се, че ви е харесало! Последната снимка добре си я замазал, в предвид калпавите за снимане условия, а на предпоследната личи най-ясно за какъв дебит става дума по капките вода по обектива! Поздрави от нас!
|
|
Пет Май 03, 2013 8:34 pm |
|
|
Rain
Регистриран на: 03 Юли 2013 Мнения: 652 Местожителство: Стара Загора-София |
|
|
|
..мисля си ,че съм ходила там,много отдавна ,та бих искала да знам през Ерен дере ли минахте? Имам спомен ,че оттам минавахме,през една плоча над селото,после пътека през гората към Ерен дере и през някаква съборетина-"старата мандра"/ако не са ни подвели с името/цепихме нагоре безцелно.Затова и не знаехме наименованията на всички места ,които виждахме..
Беше хубаво,много...
_________________ https://www.youtube.com/watch?v=edqH0ofRQrM |
|
|
Сря Авг 14, 2013 12:23 am |
|
|
martin555
|
|
|
|
|
..мисля си ,че съм ходила там,много отдавна ,та бих искала да знам през Ерен дере ли минахте? Имам спомен ,че оттам минавахме,през една плоча над селото,после пътека през гората към Ерен дере и през някаква съборетина-"старата мандра"/ако не са ни подвели с името/цепихме нагоре безцелно.Затова и не знаехме наименованията на всички места ,които виждахме..
Беше хубаво,много... |
През цялото време се движихме западно от Елидере, набирайки височина. Заобикаляхме скали излизайки в местността Голяма папратлива, от която като на длан се вижда Тъжанското пръскало и скалите около него.
|
|
Сря Авг 14, 2013 10:28 am |
|
|
Rain
Регистриран на: 03 Юли 2013 Мнения: 652 Местожителство: Стара Загора-София |
|
|
Сря Авг 14, 2013 12:13 pm |
|