Здравейте , имам нужда от съвет.
Под връх Копрен имам вила която мисля да освежа и да посрещам гости.
Вилата е с 9 легла и 8 легла в 4 бунгала.
Във вилата има механа за около 20 човека
Молбата ми за съвет е следната:
1 - задължително ли да правя в всяка стая БАНЯ И ТОАЛЕТНА или може с обща.
2 - хижаря трябва ли да готви или само да настанява
3 - трябва ли да продавам храна и напитки
4- .....
МОЛЯ САМО НОРМАЛНИ СЪВЕТИ НЯМАМ МНОГО ПАРИ...
Ако я правиш с мерак ще стане.
Недоволни винаги ще има, а ти ако знаеш в какво се забъркваш с това допитване......
_________________ "АКО ЖИВЕЕШ ВСЕКИ ДЕН КАТО ДА Е ПОСЛЕДЕН, ПОЧТИ СИГУРНО Е, ЧЕ НЯКОЙ ДЕН ЩЕ СЕ ОКАЖЕШ ПРАВ" Стив Джобс
Сря Фев 13, 2013 6:04 pm
FISH RISORT
Във какво се забърквам...???
Нали планинарите не са като ловците.....????
Сря Фев 13, 2013 6:15 pm
НИКОЛАЙ Т.
Това което казва peca е вярно,недоволни винаги ще има.За банята не е проблем за истинските туристи да е обща, готвенето и продаването на храна и напитки е силно желателно.Успех.
Сря Фев 13, 2013 6:18 pm
jeffpitters
За мен лично най-важна е температурата през зимата и наличието на топла вода , може и с обща баня , както каза колегата по-горе препоръчително е да има основни храни , някоя чорба , скаричка , хляб , салатки лятото и евентуално бира , но не е задължително
Според мен доброто отношение към хората е най-важно , не трябва да ги гледаш като ходещи портфейли , защото така не става
А забравих и при всички случаи поне 2-3 тоалетни да не стават опашки , бунгалата през зимата не знам как ще ги топлиш също
Последната промяна е направена от jeffpitters на Сря Фев 13, 2013 6:39 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Сря Фев 13, 2013 6:32 pm
Plamen К
Понеже вече 6 години стопанисвам къща за гости - напредвай бавно, без да си закопаваш всичките пари наведнъж. За осем човека една баня е достатъчна на първо време. Ако банята и тоалетната са разделени е по-добре, защото докато един се къпе, другите могат да ползват тоалетната. Добре е санитарният възел да е вътре в вилата, но за лятото може да спретнеш и още нещо допълнително, макар и временно навън.
За храненето - вероятно напливът ще е през уикендите, и то след като хората научат, че съществуваш. Ако се втурнеш да купуваш продукти, но не успяваш да ги оползотвориш, ще трябва ти да си ги дояждаш в къщи или да ги хвърляш. Нормална практика в вилите и къщите за гости е да се разрешава на хората сами да си приготвят храна и да ползват столовата. На хижите също е разрешено да си носим храна, т. е. и ти може да го разрешиш.
Напредвай умно и бавно, КЛИЕНТИТЕ ЩЕ ТИ ПОДСКАЗВАТ СЛЕДВАЩИТЕ СТЪПКИ - да готвиш или не, да спретнеш ли всичките бунгала, или постепенно да ги оборудваш. Механа за 20 човека звучи добре, но ако до твоята вила има път, вероятно ще имаш гости, за които планинарството се състои в яко ядене и пиене цял ден и цяла нощ. И ще има счупени столово и чинии, изцепки, крясъци и т.н. Те ще пречат на други твои гости, вероятно истински планинари да поспят и след това тук и там ще те коментират негативно.
Абе сложно е, но ако имаш мерак, вероятно ще стане, но не веднага.
Има значение и дали ще работиш легално или нелегално и т.н.
За повече въпроси може да ми пишеш лично съобщение.
Много е важно да си изясниш какво искаш да направиш Хижа или Пивница защото практикуващите едното и другото си пречат яко и накрая никой не е доволен.
Запомни! Не можеш да угодиш на всички затова е важно да се лигитимираш за коя гилдия ще предоставяш услугите си, само така продукта който ще предлагаш може да се радва на успех.
Ако туристите ти не заспиват до късно от музика и шумотевици, и заради тях ти постоянно правиш забележки на тези които са дошли да купонясват накрая всички ще те оплюят.
Но ако някой турист се подслони при теб с ясната представа,че там хората се събират за да купонясват няма да има право после да плюе и обратното.
_________________ "АКО ЖИВЕЕШ ВСЕКИ ДЕН КАТО ДА Е ПОСЛЕДЕН, ПОЧТИ СИГУРНО Е, ЧЕ НЯКОЙ ДЕН ЩЕ СЕ ОКАЖЕШ ПРАВ" Стив Джобс
Вилата ти не се ли намира на 300 м. от х. Копрен?
Ако е по-надолу към Копиловци, хората ще ходят да спят на хижата, защото им е по-удобен пункт към върха.
Най-сигурно и лесно е да питаш всеки на тръгване какво не му е харесало.
Понякога проблема е съвсем елементарен,като например липса на закачалка за дрехи в стаята.
Да е на 3 километра по-надолу е логично да го направят макар и да не е задължително, но няколкостотин метра е абсурдна причина за подобен избор.
Ами то ако е по-надолу каква хижа ще е това - то си е направо в селото. При всички положения х. Копрен е конкуренция и може би една къща за гости е по-добрият вариант.
Е, то нищо не е задължително, особено щом е частно. Зависи дали и колко искаш да печелиш. Това ще покаже какви и колко ще са клиентите.
От друга страна и за обектите на БТС не знам има ли нещо задължително?
Те всичките вили и бунгала са преди санаториума(бивш) още, доколкото си спомням, около реката. Селото си е на 7 км асфалт. Така че следва санаториума да ти е конкуренция, още преди хижата. Но и в двете купона е на 6 и не е много приятно за планинари.
ZCEZBPM написа:
Сега доколкото знам хижа Копрен стаите са с по три легла и се плаща без значение дали сте един или сте трима по 30 лева за цялата стая.
Ако сте трима добре-по 10лв
Ако сте двама пак се ядва -по 15 лева.
Ама ако човек е сам
Или бъркам с начина на заплащане?
Нямам такива спомени, аз съм спал в стаята с 8 легла(по памет) сам и не съм плащал за 8 души.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Чет Фев 14, 2013 5:04 pm
Pagane
хижа Копрен
най-горе стаи по 3 легла , да , колеги септември бяха двама в тройката и платиха по 15 лв , защото стаята е 30 лв.
а които бяха по 3 ма , по 10 лв.
аз лично спах на поляната в палатка , хижаря не възрази , може би защото бях с групата .
стаите са със самостоятелна баня и WC , в отделна сграда са кухнята , столовата .
Нямаше други освен нашата група ,то май и нямаше повече стаи .
По-надолу гостувах вечерта на познати във фургон ,доста уютно обзавден - 3 двуетажни легла , печка на дърва с фурна за готвене -селска печка .мивка , маса с пеики . За банята не питах къде е ,може би навън да има такава.
Много е красиво ,но до колко се посещава района не зная , на мен поне ми хареса безлюдието ,тишината и спокойствието .Все още без присъствие на много хора както в средна Стара планина , личеше си .
Все още без присъствие на много хора както в средна Стара планина , личеше си .
В Централен Балкан от година на година пложението става все по-зле, за хората които търсят спокойствие и релакс.
Чет Фев 14, 2013 9:27 pm
ПАВЕЛ
Re: НОВА ХИЖА НА КОПРЕН
FISH RISORT написа:
Здравейте , имам нужда от съвет.
Под връх Копрен имам вила която мисля да освежа и да посрещам гости.
Вилата е с 9 легла и 8 легла в 4 бунгала.
Във вилата има механа за около 20 човека
Молбата ми за съвет е следната:
1 - задължително ли да правя в всяка стая БАНЯ И ТОАЛЕТНА или може с обща.
2 - хижаря трябва ли да готви или само да настанява
3 - трябва ли да продавам храна и напитки
4- .....
МОЛЯ САМО НОРМАЛНИ СЪВЕТИ НЯМАМ МНОГО ПАРИ...
За мен важните неща за една хижа са :
1. През "топлите" месеци от годината - БИРА, покрив, чисти чаршафи.......
...За мен важните неща за една хижа са :
1. През "топлите" месеци от годината - БИРА, покрив, чисти чаршафи.......
2. "Когато сняг забръска"- ПОКРИВ, бИРА, чисти чаршафи....
Категорията скача с няколко звезди ако има една добра манджичка, и един хубав ароматен чай ......
Всичко останало са снобарски залитания
Съгласен съм на 100%. Когато съм уморен, и шума не ми пречи. Особено ако пеят хубави песни.
Pagane написа:
най-горе стаи по 3 легла , да , колеги септември бяха двама в тройката и платиха по 15 лв , защото стаята е 30 лв.
а които бяха по 3 ма , по 10 лв.
...
Най-горе стаи с по 3 легла, но това не значи, че в долните етажи няма с повече. Влизахте ли и долу да видите?
Ако се отвори още една хижа, старата няма да таксува на стая, а на легло.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети