ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Русалийския проход

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Русалийския проход
Автор Съобщение
Plamen К

Местожителство: Казанлък

Мнение Русалийския проход Отговорете с цитат
В повечето от мненията в форума, когато става въпрос за Русалийския проход се говори за пътя от село Тъжа до кв. Острец на гр. Априлци, който преминава покрай хижите Русалка и Тъжа.
Обаче на някои карти има обозначена "Русалийска пътека" и тя от южната страна на планината преминава през съвсем друго място. Става въпрос за стар път, който се е изкачвал по местността Заногата, северно от Паниците, сега това е пътя за вр. Ботев, в участъка до паметника. После от километричния южен скат на вр. Юрушка грамада, от безименния паметник се отделя надясно и през обширни поляни преминава през Пенчова планина, покрай Пенчов чучур, през "Русалийската поляна", "Русалийските гробища", подсича върховете Русалиите /от запад/ и Марагидик /Русалка//от изток/ и излиза на билото на Стара планина в близост до бившата хижа Табиите. Някои хора наричат точно тази пътека Русалийски проход, тук има и повече местности с подобни наименования. В уикипедия няма нищо по въпроса, но в сайта на гр. Априлци намерих интересно описание, което звучи доста правдоподобно. Там общо взето става въпрос за две пътеки - Тъжанска и Русалийска, като през годините те са били използвани с различна интензивност.
Ето линка:
http://www.apriltsi.net/%D0%9F%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0/%D0%9F%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8/item/369-%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%85%D0%BE%D0%B4-%28%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%85%D0%BE%D0%B4%29.html

Та за мен е любопитно кое е коректно да се нарича Русалийски проход на юг от билото?
.

Последната промяна е направена от Plamen К на Пет Дек 21, 2012 6:03 pm; мнението е било променяно общо 3 пъти
Чет Дек 20, 2012 2:52 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Green 65

Местожителство: Стара Загора

Мнение Отговорете с цитат
Като човек дето съм чел подробно доста неща свързани с мястото смятам, че когато говорим за Русалийски проход е най-точно да става дума за пътя от село Тъжа-кв Острец на град Априлци. Пътеката наистина се казва така, но проходът си е по поречието на река Тъжа, приток на Тунджа. Дълги години е имало и план този път /28 км от село Тъжо до Смесите и х Тъжа/, после спускане от север към Априлци, да бъде асфалтиран и направено шосе, като по-нисък и благоприятен за транспорта, но явно са преценили че Троян-Кърнаре/над 1440 м н в/ и Шипка/1320 м н в/, са по-добри вариянти. Според мен става дума за основния път, пътеката е ясно , че я има навярно името идва от върха Русалиец, над хижа Тъжа където е. Не съм се интересувал за етимологията на пътеката. Но бих могъл да проверя.
Чет Дек 20, 2012 4:15 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Green 65

Местожителство: Стара Загора

http://www.apriltsi.net/%D0%9F%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0/%D0%9F%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8/item/369-%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%85%D0%BE%D0%B4-(%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%85%D0%BE%D0%B4).html

Тук има другата версия за седловината между Ботев и хижа Тъжа....

Между връх Ботев и масива Триглав старопланинската верига разстила широко заоблени рамене и се снишава към долината на река Тъжа. Тук в тази сравнително по-леснопроходима част на Калоферска планина една отколешна пътека се е изкатерила от незапомнени времена до билото на планината, за да се превърне в съединителна нишка за хората, свили дом в северното и южното подножие на стария Хемус (старото име на Стара планина). Това е Русалийската пътека (Русалийският проход), която сега се пресича на много места от планинския път за връх Ботев.

...ПС-Все пак мисля че проходът и пътеката са две различни неща. А според този сайт явно се припокриват!
Чет Дек 20, 2012 4:19 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

Билният проход е при Табиите - Марагидик. Не знам защо упорито го наричат с по-новата производна Марин проход. Интересно е в оригинала на Ф. Каниц как е описано - дали Марагидик или не. Предполагам иначе Тъжанска пътека и Русалийска пътека са правилните названия.

Можеш ли да очертаеш Русалийската пътека от юг на парче карта, да видим отде минава ?

Чет Дек 20, 2012 4:59 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Plamen К

dido написа:

Можеш ли да очертаеш Русалийската пътека от юг на парче карта, да видим отде минава ?

На първата карта с червен пунктир е участъка от паметника до билния преход, даже на картата си има надпис 'Русалийска пътека". /Това е от Троянското издание 2010г, мащаб 1:70000./

Втората карта частично препокрива първата, а с зелено е участъка от пътеката от паметника на юг, чак до Паниците. Черните правоъгълничета в долния край са овчарниците на Паниците. Обаче аз САМО ПРЕДПОЛАГАМ, че участъкът, повдигнат с зелено е бил едновремешната пътека. Той пресича на няколко места пътя към връх Ботев, изорано е от АТВ-та, няма конкретен надпис, доста е стръмно за предвижване с каруци и т.н.

Сега видях, че в сайта на Централен Балкан има исторически маршрут "Русалийска пътека" с приложен джи пи ес трак. Ето линка към страницата: http://www.balkan-map.com/?p=25&id=62
Чет Дек 20, 2012 6:00 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
fena73

Местожителство: Ст.Загора

dido написа:
Билният проход е при Табиите - Марагидик. Не знам защо упорито го наричат с по-новата производна Марин проход. Интересно е в оригинала на Ф. Каниц как е описано - дали Марагидик или не. Предполагам иначе Тъжанска пътека и Русалийска пътека са правилните названия.

На някоя от версиите на Гугъл Земя-та даже го дават като читав Хасфалтов път-точно това,за което говори Пламен... Rolling Eyes и аз съм се чудил що...
а иначе съм се качвал по тази пътека (даже 2 пъти)от Паниците към Тъжа и после-към Кадемлията-пътеката върви по малко по-ниски червено-жълти колове, маркиращи трасето на кабела за Ботев-така съм го чувал и от Чочо-"по кабела" и е най-прекия път от Тъжа за Калофер
Чет Дек 20, 2012 8:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gamina

Наскоро рових за инфо точно за Паниците - Тъжа.

Та питанката ми е дали е удачна за зимата тая пътека. Гледах, че след паметника към Русалиите подсича нещо Rolling Eyes
Чет Дек 20, 2012 8:55 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Plamen К

Gamina написа:
Наскоро рових за инфо точно за Паниците - Тъжа.

Та питанката ми е дали е удачна за зимата тая пътека. Гледах, че след паметника към Русалиите подсича нещо Rolling Eyes

По скоро 'ЧЕРВЕНО-ЖЪЛТИТЕ КОЛОВЕ' /за които говори "фена 73"/ СА УДАЧНИ, Те маркират трасето на кабела /южния/ и по тях се движи рат-трака, който сменя всяка сряда /ако не греша/ дежурните смени на връх Ботев . В началото по стръмното над трансформатора до Паниците /местност Заногата/ те са по нарядко, но горе /след паметника/ са през 25-30метра. Така, че трасето по кабела е достатъчно сигурно, но понеже става въпрос за направление хижа Тъжа, то малко преди вр. Юрушка грамада /около 800м/ ТРАСЕТО ТРЯБВА ДА СЕ ИЗОСТАВИ и да се върви леко вдясно /на север/ към върха /Юрушка грамада/ и от там да се хване билната зимна маркировка към хижа Тъжа /червената маркировка Ком-Емине/. Мисля ,че по това време на годината /зимата/ Русалийската пътека няма да е различима под снега, пък и някои от склоновете са стръмни /може би лавиноопасни/, така че подсичането май е по-добре да не се прави.
/Пътеката я има в картата на бгмаунтийнс /всъщност това си е камионен път/, но не е надписана./

Така изглежда трасето на кабела, виждат се следите на рат-трака /26 март 2011г/.

[/img]
Чет Дек 20, 2012 11:31 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
fena73

Местожителство: Ст.Загора

Пламен е прав-по коловете е най-добре.Последните метри за които той говори от Пирова поляна(паметник и порутени пейки)при добро време могат да се минат директно към Юрушка грамада,а при мъгла може да се продължи по коловете и да се излезе на седлото Пилешки полог м/у Параджика и Юрушка Грамада!По обиколно е но е по-сигурно...там вече се хваща зимната билна пътека Е-3.Русалийската пътека може да се следва с гпс но се пресичат няколко дерета и макар че върха-(грамадата) е доста разлат не знам как ще е с много сняг-някои от деретата са бая стръмнички и с улеи...абе нещо като лятната пътека от Петолъчката за з.Ботев!
Пет Дек 21, 2012 8:34 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gamina

Ясно, по кабела до билото и после червената, мерси Smile
Пет Дек 21, 2012 5:10 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Драка

Местожителство: Казанлък/София

Русалийският проход, който е още от римско време, минава през Паниците! Това е бил главен проход, свързващ севера и юга, надолу пътят е продължавал през Калофер към Пловдив и после Хасково.
Пътят с. Тъжа - гр. Априлци е доста нов, в сравнение с римския път. Правен е с взривове, нямам информация кога, но най-вероятно 19 в.? Преди това е имало пътека и някакви коларски пътища до някъде...
Съб Яну 05, 2013 10:19 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
кирил драганов

Местожителство: велико търново

Планинските проходи се дължат на значителни понижения в билата на планинските хребети при местата, където се доближават изворните области на две реки, които протичат в противоположни посоки. Това означава , че от мястото източно под хижа Тъжа до Табиите и малко към 100 метра северно от тях е самия проход, вододел между един от изворите на Тъжа насочен на юг и един от изворите на Острешка река на север. Другите останали писания са пътеки и черни пътища към билото на Стара планина.

Нед Яну 06, 2013 7:19 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.