Та за мен е любопитно кое е коректно да се нарича Русалийски проход на юг от билото?
.
Последната промяна е направена от Plamen К на Пет Дек 21, 2012 6:03 pm; мнението е било променяно общо 3 пъти
Чет Дек 20, 2012 2:52 pm
Green 65
Регистриран на: 10 Окт 2010 Мнения: 89 Местожителство: Стара Загора
Като човек дето съм чел подробно доста неща свързани с мястото смятам, че когато говорим за Русалийски проход е най-точно да става дума за пътя от село Тъжа-кв Острец на град Априлци. Пътеката наистина се казва така, но проходът си е по поречието на река Тъжа, приток на Тунджа. Дълги години е имало и план този път /28 км от село Тъжо до Смесите и х Тъжа/, после спускане от север към Априлци, да бъде асфалтиран и направено шосе, като по-нисък и благоприятен за транспорта, но явно са преценили че Троян-Кърнаре/над 1440 м н в/ и Шипка/1320 м н в/, са по-добри вариянти. Според мен става дума за основния път, пътеката е ясно , че я има навярно името идва от върха Русалиец, над хижа Тъжа където е. Не съм се интересувал за етимологията на пътеката. Но бих могъл да проверя.
Чет Дек 20, 2012 4:15 pm
Green 65
Регистриран на: 10 Окт 2010 Мнения: 89 Местожителство: Стара Загора
Тук има другата версия за седловината между Ботев и хижа Тъжа....
Между връх Ботев и масива Триглав старопланинската верига разстила широко заоблени рамене и се снишава към долината на река Тъжа. Тук в тази сравнително по-леснопроходима част на Калоферска планина една отколешна пътека се е изкатерила от незапомнени времена до билото на планината, за да се превърне в съединителна нишка за хората, свили дом в северното и южното подножие на стария Хемус (старото име на Стара планина). Това е Русалийската пътека (Русалийският проход), която сега се пресича на много места от планинския път за връх Ботев.
...ПС-Все пак мисля че проходът и пътеката са две различни неща. А според този сайт явно се припокриват!
Чет Дек 20, 2012 4:19 pm
dido
Билният проход е при Табиите - Марагидик. Не знам защо упорито го наричат с по-новата производна Марин проход. Интересно е в оригинала на Ф. Каниц как е описано - дали Марагидик или не. Предполагам иначе Тъжанска пътека и Русалийска пътека са правилните названия.
Можеш ли да очертаеш Русалийската пътека от юг на парче карта, да видим отде минава ?
_________________ Бутам след осмата бира
Чет Дек 20, 2012 4:59 pm
Plamen К
dido написа:
Можеш ли да очертаеш Русалийската пътека от юг на парче карта, да видим отде минава ?
На първата карта с червен пунктир е участъка от паметника до билния преход, даже на картата си има надпис 'Русалийска пътека". /Това е от Троянското издание 2010г, мащаб 1:70000./
Втората карта частично препокрива първата, а с зелено е участъка от пътеката от паметника на юг, чак до Паниците. Черните правоъгълничета в долния край са овчарниците на Паниците. Обаче аз САМО ПРЕДПОЛАГАМ, че участъкът, повдигнат с зелено е бил едновремешната пътека. Той пресича на няколко места пътя към връх Ботев, изорано е от АТВ-та, няма конкретен надпис, доста е стръмно за предвижване с каруци и т.н.
Сега видях, че в сайта на Централен Балкан има исторически маршрут "Русалийска пътека" с приложен джи пи ес трак. Ето линка към страницата: http://www.balkan-map.com/?p=25&id=62
Билният проход е при Табиите - Марагидик. Не знам защо упорито го наричат с по-новата производна Марин проход. Интересно е в оригинала на Ф. Каниц как е описано - дали Марагидик или не. Предполагам иначе Тъжанска пътека и Русалийска пътека са правилните названия.
На някоя от версиите на Гугъл Земя-та даже го дават като читав Хасфалтов път-точно това,за което говори Пламен... и аз съм се чудил що...
а иначе съм се качвал по тази пътека (даже 2 пъти)от Паниците към Тъжа и после-към Кадемлията-пътеката върви по малко по-ниски червено-жълти колове, маркиращи трасето на кабела за Ботев-така съм го чувал и от Чочо-"по кабела" и е най-прекия път от Тъжа за Калофер
Чет Дек 20, 2012 8:05 pm
Gamina
Наскоро рових за инфо точно за Паниците - Тъжа.
Та питанката ми е дали е удачна за зимата тая пътека. Гледах, че след паметника към Русалиите подсича нещо
Чет Дек 20, 2012 8:55 pm
Plamen К
Gamina написа:
Наскоро рових за инфо точно за Паниците - Тъжа.
Та питанката ми е дали е удачна за зимата тая пътека. Гледах, че след паметника към Русалиите подсича нещо
По скоро 'ЧЕРВЕНО-ЖЪЛТИТЕ КОЛОВЕ' /за които говори "фена 73"/ СА УДАЧНИ, Те маркират трасето на кабела /южния/ и по тях се движи рат-трака, който сменя всяка сряда /ако не греша/ дежурните смени на връх Ботев . В началото по стръмното над трансформатора до Паниците /местност Заногата/ те са по нарядко, но горе /след паметника/ са през 25-30метра. Така, че трасето по кабела е достатъчно сигурно, но понеже става въпрос за направление хижа Тъжа, то малко преди вр. Юрушка грамада /около 800м/ ТРАСЕТО ТРЯБВА ДА СЕ ИЗОСТАВИ и да се върви леко вдясно /на север/ към върха /Юрушка грамада/ и от там да се хване билната зимна маркировка към хижа Тъжа /червената маркировка Ком-Емине/. Мисля ,че по това време на годината /зимата/ Русалийската пътека няма да е различима под снега, пък и някои от склоновете са стръмни /може би лавиноопасни/, така че подсичането май е по-добре да не се прави.
/Пътеката я има в картата на бгмаунтийнс /всъщност това си е камионен път/, но не е надписана./
Така изглежда трасето на кабела, виждат се следите на рат-трака /26 март 2011г/.
Пламен е прав-по коловете е най-добре.Последните метри за които той говори от Пирова поляна(паметник и порутени пейки)при добро време могат да се минат директно към Юрушка грамада,а при мъгла може да се продължи по коловете и да се излезе на седлото Пилешки полог м/у Параджика и Юрушка Грамада!По обиколно е но е по-сигурно...там вече се хваща зимната билна пътека Е-3.Русалийската пътека може да се следва с гпс но се пресичат няколко дерета и макар че върха-(грамадата) е доста разлат не знам как ще е с много сняг-някои от деретата са бая стръмнички и с улеи...абе нещо като лятната пътека от Петолъчката за з.Ботев!
Пет Дек 21, 2012 8:34 am
Gamina
Ясно, по кабела до билото и после червената, мерси
Русалийският проход, който е още от римско време, минава през Паниците! Това е бил главен проход, свързващ севера и юга, надолу пътят е продължавал през Калофер към Пловдив и после Хасково.
Пътят с. Тъжа - гр. Априлци е доста нов, в сравнение с римския път. Правен е с взривове, нямам информация кога, но най-вероятно 19 в.? Преди това е имало пътека и някакви коларски пътища до някъде...
Съб Яну 05, 2013 10:19 pm
кирил драганов
Регистриран на: 08 Юли 2011 Мнения: 21 Местожителство: велико търново
Планинските проходи се дължат на значителни понижения в билата на планинските хребети при местата, където се доближават изворните области на две реки, които протичат в противоположни посоки. Това означава , че от мястото източно под хижа Тъжа до Табиите и малко към 100 метра северно от тях е самия проход, вододел между един от изворите на Тъжа насочен на юг и един от изворите на Острешка река на север. Другите останали писания са пътеки и черни пътища към билото на Стара планина.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети