Автор |
Съобщение |
Stefak
|
|
Чет Окт 04, 2012 7:55 pm |
|
|
NikTod
|
|
|
|
Големо иедене, пиени и къпани е паднало
|
|
|
Чет Окт 04, 2012 8:36 pm |
|
|
nicksn
|
Re: Из Джендема |
|
Кьоравите мостове ги видях, а Дяволските теснини и нагоре към водопадите? Това е то Джендема.
|
|
|
Чет Окт 04, 2012 10:01 pm |
|
|
Живота
|
|
|
|
Интересен маршрут,хареса ми.
|
|
|
Пет Окт 05, 2012 12:10 am |
|
|
Gollum
|
|
|
Не сме и планирали да ходим нагоре от Кьоравите мостове-опитвал съм,но половин час по-нагоре става баято,а в реката не ми се гази.
Всъщност мислехме да стигнем по обяд,да оставим раниците на поляната ,след моста и да се разходим нагоре малко,но от манастира до моста губихме пътеката няколко пъти ,че явно вече не се ползва много и сипея я е унищожил на места.
По тая причина се налагаше да лазим нагоре -надолу по сипея на 4 крака,да се вкопчваме във всяка фиданка и да се бесим по бракониерските въжета.Жегата беше ужасна-сигурно към 35градуса,жаждата също.
Така вместо за 3часа стигнахме за 5 и то отрошени от ходене,изподрани и чирозирали.
Всички планове за разходки нагоре по Бяла река отпаднаха от само себе си,за това се изметкахме в реката точно където Бъзовица се влива в Бяла река.
После хванахме салатено-пържоления маршрут до късни доби.В 3 ч. през нощта се събудих и дебнах мечката до зазоряване да не би тя да ме издебне тя заспал.
На сутринта по план трябваше да се качим по Бъзовица до бетонния мост,от който почва стръмното изкачване за Рай,но пътеката дато си я спомнях отляво на реката нещо не се виждаше,а на отсрещния бряг/източния/се виждаще чудесна такава.
Хванахме я ,но след 50м свърши.Не ни се хендреше повече по скалите и хванахме право нагоре и на изток.
За около 2ч бяхме на поляните между манастира и гората,където минава пътеката за х.Рай.
Така открихме много бърз и абсолютно безопасен път до Кьоравите мостове.Единствения проблем бяха ниските клони на дървета и храсти,под които трябваше постоянно да се провираме.
На Рай попихме бира и за аперитива се изнесохме по традиция на Калоферския купен.
Колкото по въпроса кое е Джендема и кое не е,не съм специалист,но кофти места има и преди Дяволските теснини.
Веднъж се качих от моста право нагоре по ръба на Купена и не съм сигурен ,че е по лесно от каквото и да е друго в Джендема.
Който не вярва - да пробва.
Като гледам и от манастира до моста няма много движение,нито пък снимки във форума.
За мойте години и колена и и тоя екшън е предостатъчен.
|
|
|
Пет Окт 05, 2012 9:50 am |
|
|
martin555
|
|
Пет Окт 05, 2012 10:14 am |
|
|
Gollum
|
|
|
Страхотен преход и фантастични снимки! Браво!
|
|
|
Пет Окт 05, 2012 10:28 am |
|
|
martin555
|
|
|
Благодаря Gollum, усещането по такива места не може да се докосне от снимките, но като ги гледам и ми идва да повторя упражнението, дано повали тези дни, да се понапълнят реките !
_________________ http://martinpetrov555.blogspot.com/ |
|
|
Пет Окт 05, 2012 10:53 am |
|
|
ДИАНА
|
Рай и Ад |
|
То долу по Бяла река си е култово място за „иедене, пиени и къпани” не само на калоферци и карловци.
А като ти дойде много – хващаш Джендема.
Тук Раят и Ада са един до друг – всеки сам избира до къде ще стигне!
Сега гората се шари, но няма по-красиво време от края на май, когато цъфти силивряка и водата е много.
В първия ден на годината, нашите стъпки в снега бяха първите след бивака.
Много любимо местенце и всеки път различно!
_________________ Жена се милва до зори, планина се до пладне минава.
Човек със знанията си прави от планината или приятел, или враг. |
|
|
Пет Окт 05, 2012 11:17 am |
|
|
Гунди
Регистриран на: 07 Юни 2012 Мнения: 300 Местожителство: Стара Загора |
|
Re: Рай и Ад |
|
|
|
То долу по Бяла река си е култово място за „иедене, пиени и къпани” не само на калоферци и карловци.
А като ти дойде много – хващаш Джендема.
Тук Раят и Ада са един до друг – всеки сам избира до къде ще стигне!
Сега гората се шари, но няма по-красиво време от края на май, когато цъфти силивряка и водата е много.
В първия ден на годината, нашите стъпки в снега бяха първите след бивака.
Много любимо местенце и всеки път различно! |
Браво!!!Бяла река и Джендема ми са любими!Да не повтарям думите на Диана-много точно казано!
_________________ Audaces fortuna iuvat!
Опознай Родината за да я обикнеш |
|
|
Пет Окт 05, 2012 1:55 pm |
|
|
|