ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Из Джендема

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Из Джендема
Автор Съобщение
Stefak

Местожителство: Видин

Мнение Из Джендема Отговорете с цитат
Давам линк на снимките на Gollum от неговото ходене из Джендема.Жалко,че и аз не бях там.

https://picasaweb.google.com/100246054874854243021/SocdGL?authuser=0&feat=directlink
Чет Окт 04, 2012 7:55 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
NikTod

Мнение Отговорете с цитат
Големо иедене, пиени и къпани е паднало Laughing Laughing Laughing
Чет Окт 04, 2012 8:36 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
nicksn

Местожителство: Русе

Мнение Re: Из Джендема Отговорете с цитат
Stefak написа:
Давам линк на снимките на Gollum от неговото ходене из Джендема.Жалко,че и аз не бях там.

https://picasaweb.google.com/100246054874854243021/SocdGL?authuser=0&feat=directlink

Кьоравите мостове ги видях, а Дяволските теснини и нагоре към водопадите? Това е то Джендема.
Чет Окт 04, 2012 10:01 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Живота

Интересен маршрут,хареса ми.
Пет Окт 05, 2012 12:10 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gollum

Не сме и планирали да ходим нагоре от Кьоравите мостове-опитвал съм,но половин час по-нагоре става баято,а в реката не ми се гази.
Всъщност мислехме да стигнем по обяд,да оставим раниците на поляната ,след моста и да се разходим нагоре малко,но от манастира до моста губихме пътеката няколко пъти ,че явно вече не се ползва много и сипея я е унищожил на места.
По тая причина се налагаше да лазим нагоре -надолу по сипея на 4 крака,да се вкопчваме във всяка фиданка и да се бесим по бракониерските въжета.Жегата беше ужасна-сигурно към 35градуса,жаждата също.
Така вместо за 3часа стигнахме за 5 и то отрошени от ходене,изподрани и чирозирали.
Всички планове за разходки нагоре по Бяла река отпаднаха от само себе си,за това се изметкахме в реката точно където Бъзовица се влива в Бяла река.
После хванахме салатено-пържоления маршрут до късни доби.В 3 ч. през нощта се събудих и дебнах мечката до зазоряване да не би тя да ме издебне тя заспал.
На сутринта по план трябваше да се качим по Бъзовица до бетонния мост,от който почва стръмното изкачване за Рай,но пътеката дато си я спомнях отляво на реката нещо не се виждаше,а на отсрещния бряг/източния/се виждаще чудесна такава.
Хванахме я ,но след 50м свърши.Не ни се хендреше повече по скалите и хванахме право нагоре и на изток.
За около 2ч бяхме на поляните между манастира и гората,където минава пътеката за х.Рай.
Така открихме много бърз и абсолютно безопасен път до Кьоравите мостове.Единствения проблем бяха ниските клони на дървета и храсти,под които трябваше постоянно да се провираме.

На Рай попихме бира и за аперитива се изнесохме по традиция на Калоферския купен.

Колкото по въпроса кое е Джендема и кое не е,не съм специалист,но кофти места има и преди Дяволските теснини.
Веднъж се качих от моста право нагоре по ръба на Купена и не съм сигурен ,че е по лесно от каквото и да е друго в Джендема.
Който не вярва - да пробва.
Като гледам и от манастира до моста няма много движение,нито пък снимки във форума.
За мойте години и колена и и тоя екшън е предостатъчен.
Пет Окт 05, 2012 9:50 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
martin555

Джендемите са ми слабост и на мен Smile, че по този повод давам малко снимки от ходенето ни там.
Водопадите Кози рог, Широкият, Големият Джендемски, Змийските, дяволски красоти и мистика в труднодостъпния канйон на Джендема и спрециални поздрави на Никсана и Николай Т. Smile.

http://martinpetrov555.blogspot.com/2011/09/2.html

Пет Окт 05, 2012 10:14 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Gollum

Страхотен преход и фантастични снимки! Браво!
Пет Окт 05, 2012 10:28 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
martin555

Благодаря Gollum, усещането по такива места не може да се докосне от снимките, но като ги гледам и ми идва да повторя упражнението, дано повали тези дни, да се понапълнят реките Smile!

Пет Окт 05, 2012 10:53 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
ДИАНА

Местожителство: ПЛОВДИВ

Мнение Рай и Ад Отговорете с цитат
То долу по Бяла река си е култово място за „иедене, пиени и къпани” не само на калоферци и карловци.
А като ти дойде много – хващаш Джендема.

Тук Раят и Ада са един до друг – всеки сам избира до къде ще стигне!

Сега гората се шари, но няма по-красиво време от края на май, когато цъфти силивряка и водата е много.
В първия ден на годината, нашите стъпки в снега бяха първите след бивака.

Много любимо местенце и всеки път различно!

Пет Окт 05, 2012 11:17 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Гунди

Местожителство: Стара Загора

Мнение Re: Рай и Ад Отговорете с цитат
ДИАНА написа:
То долу по Бяла река си е култово място за „иедене, пиени и къпани” не само на калоферци и карловци.
А като ти дойде много – хващаш Джендема.

Тук Раят и Ада са един до друг – всеки сам избира до къде ще стигне!

Сега гората се шари, но няма по-красиво време от края на май, когато цъфти силивряка и водата е много.
В първия ден на годината, нашите стъпки в снега бяха първите след бивака.

Много любимо местенце и всеки път различно!

Браво!!!Бяла река и Джендема ми са любими!Да не повтарям думите на Диана-много точно казано!

Пет Окт 05, 2012 1:55 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.