ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Момина Поляна - Картала

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Момина Поляна - Картала
Автор Съобщение
igurbev

Местожителство: София

Мнение Момина Поляна - Картала Отговорете с цитат
След като предходната седмица се бяхме подвели по отношение на вр. Паскал, тази, въоръжени с познания и поляризатор, идваше да си го върнем.
В събота сутринта оставихме колата не много след отбивката за Дивчовото. Нагоре пътят продължаваше под дебела, лъскава и плътна кора лед, което за мен бе убедителен довод; макар че не малко коли продължаваха.
Стигнахме Анчова Бичкия след около час и половина, където ядохме гювеч с бира. Пред хижата (или каквото е) група младежи отпуснато реанимираха. Вътре в столовата други двама дългокоси играеха табла на мента и музика (не знам как се справяха - според мен пуловете им трябва да се разместваха от вибрациите на тонколоните Smile )
Част от пътя нагоре към х. Момина Поляна (който е около 2 часа), вървяхме с двама мъже от Тетевен, които ни осведомяваха за имената на местата, през които минавахме. Разказаха ни и преданието за името Момина поляна: навремето някаква девойка се хванала на бас, че ще си забие хурката на тази поляна посред нощ. И наистина го направила, само че без да иска си защипала полата и когато се опитала да се изправи, полата я дръпнала и тя се сецнала и умряла на място(аз така я разбрах историята).
Стигнахме на хижата около 4 часа и докато се настаним и ядем времето напредна още повече, така че до края на деня скромно се разходихме наблизо, колкото да снимаме залеза.
На следващата сутрин се разнесе мълвата, че вятъра на билото бил много силен. Чуваше се и около хижата. Първоначалният план да направим кръгче, качвайки се край Картала и слизайки след Косица бе поставен под въпрос докато не стигнем горе.
По склона към Картала наистина духаше силно, но още по-лошо беше на самото било. Тръгнахме, но приблизително на средата на пътя до Паскал решихме да се върнем.
На връщане се разминахме с група наши приятели, които бяха тръгнали същия ден отдолу. Бяха напрали скорост и не искаха да се откажат преди Паскал. И успяха.

Снимки
Вто Фев 08, 2011 12:59 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
zezo

Мнение Отговорете с цитат
Браво, чудесни снимки от една от любимите ми хижи Smile Но май сте пропуснали да се отбиете до самата Момина поляна и морените Wink
За легендата, аз знам малко по-различна версия:
Момина поляна било място, където в полунощ излизали да играят самодивите и ако имало човек тогава там, те го отвличали в Долната земя. Не се е казвала и Момина поляна Smile
И така в Дивчовото живяла тази девойка, която обичала един младеж от Зеленика. Само, че този младеж бил чувал някакви слухове, че момичето била любовница на някакъв турчин и се отнасял грубо и с пренебрежение към нея. Една вечер двамата се засекли на някаква седянка в Зеленика и девойката със сълзи на очи го попитала какво трябва да направи, за да докаже любовта си към него. Той и казал на майтап да отиде посред нощ на Момина поляна и да забие хурката си там. Казал го, защото очаквал тя да се уплаши и да не отиде, заради самодивите. Само че тя тръгнала. Времето през тази нощ било много ветровито, гората изглеждала много страшно и тя колкото повече се качвала нагоре, толкова по-голям страх я обземал. Все пак успяла да стигне до поляната и побързала да забие хурката си и да се върне по-скоро надолу. Но в бързината не забелязала, че е пробола и полата си и когато се обърнала да си ходи усетила дърпане отдолу. Тя помислила, че самодивите искат да я отвлекат и умряла от страх.
На другия ден се младежът с приятели се качили да я търсят и я намерили. Той започнал да ридае, защото разбрал, че тя го обичала истински, а той се е отнасял зле с нея. А поляната от тогава започнали да я наричат Момина.
Вто Фев 08, 2011 8:58 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
dido

Браво Иване, гледам подобрил си значително изгледа на снимките Smile

Вто Фев 08, 2011 9:10 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
JWalker

Местожителство: Ботевград

Същия ден, неделя, ние пък минахме през Хижа Стражата към връх Кордун и после Кашана. Такова издухване скоро не бях виждал. особено на самия връх Кордун и после малко преди Капалу. Щеките ми стояха хоризонтални.

Вто Фев 08, 2011 9:43 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
igurbev

dido написа:
Браво Иване, гледам подобрил си значително изгледа на снимките Smile

Мерси, неще и дума, съветът се оказа ценен Smile.
zezo, твоята версия на легендата звучи доста по-епично от моята. (Сега като се напъвам да си спомня, не съм съвсем сигурен, че те казаха, че се е сецнала, казаха, че полата я е дръпнала, което тя е усетила, сякаш я хващат за кръста на зли сили ръцете). Хм, колкото повече се замислям, толкова по-силна започва да ми звучи тази легенда. Чак ме хваща срам, че я профанизирах.
Колкото за вятъра Smile, през целия ден ми беше в ума филмчето за Памирския маратон и онези руснаци, които бяха качили Ленин при 100 км/ч вятър. Но пустия му Паскал, поне Ленин да беше Smile
Сря Фев 09, 2011 12:24 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Весела Ягодова

100 км/ч на билото на Стара планина не е шега работа:

(виж как се е изкривило тялото от услията да се задържи).

И аз съм тръгвала няколко пъти за едно място и не съм стигала, но когато един ден все пак стигнеш, усилията, упорството и огромното ти желание се възнаграждават.
Сря Фев 09, 2011 1:19 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ivailo.hr

Малко снимки от едно аматьорско посещение на х. Момина поляна онзи ден: https://picasaweb.google.com/110077264394701844198/2223092012#
Чет Сеп 27, 2012 4:11 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
dani_hristov

Мнохо хубаво място и снимките ви също са запечатали пейзажа.
Вто Окт 02, 2012 4:28 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.