Използвам "намалението" да питам хората, които редовно носят сухар, вместо хляб, колко сухар, колко хляб заменя?
Аз все си нося хляб, та не съм на ясно. Става дума за нормален ръчен хляб, а не за някакъв тип "въздух под налягане" или пък другата крайност - ония "без брашно", които не се дъвчат направо.
Отговорът, ако питаш мен, което не правиш, е нула. Сухарът не е хляб
Сериозно: Търси някакъв тежък небял хляб. Тези хранят повече, заемат по-малко място и са по-трайни. И да, повечето не са вкусни, но по-добре от сухар.
Такъв хляб при нас не съм виждал. Работата е ясна, ще си продължавам с изпитания ръчен хлебец с дебела долна кора(бял или типов, когато намеря), който също е траен. Аз по-добър не съм намирал. Недопечените влажни и тежки хлябове не стават, ферментацията в тях продължава а и мухъл развиват бързо.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Вто Юли 17, 2012 10:15 am
Kent
Регистриран на: 26 Апр 2007 Мнения: 729
Сублимирана каймица - лека е, питателна и според Радко, в стомаха една стиска от нея - набъбва до кюфте. Макарони също - вечер е приятно да се хапне топла храна. Сублимарка с макарони и някой суха супа и кетчуп за три дни не омръзва. Кво друго... сухари ама от тея хлябове тонус. Правя ги със сол и твърди като камък /поне са леки/ и издържат месеци за няколко планини. А, да и забравих - чирози естествено. достатъчно солени са да крепят водно-солевия баланс през деня. Който не яде риба - заместват се със солени маслини или още по лесно с маслиново пюре в тубичка.
п.п. Носим и спирт медицински 95 градуса. Това е мултифункционален продукт.
Кент, при така наречената сублимирана кайма, освен водата, колко мазнина се отделя при направата? Защото хич не се сещам какво друго освен вода и мазнина може да изкараш от каймата, че да остане лека и спаружена. И тогава къде е далаверата, не е ли по-лесно и здравословно да се суши чисто месо както са правели предците ни?
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Чет Юли 19, 2012 11:23 am
Kent
Регистриран на: 26 Апр 2007 Мнения: 729
mislesht написа:
Кент, при така наречената сублимирана кайма, освен водата, колко мазнина се отделя при направата? Защото хич не се сещам какво друго освен вода и мазнина може да изкараш от каймата, че да остане лека и спаружена. И тогава къде е далаверата, не е ли по-лесно и здравословно да се суши чисто месо както са правели предците ни?
не съм смятал колко точно, от килограм кайма излиза към 420 грама сублимат /който бързо набъбва при контакта си с вода/. ся скоро, ако е рекъл Господ и здравната министърка, ще правя за рила и ще кажа в точност.
п.п. ми каймата в идеала си също е месо
и далаверата е, че се мъкне и не се разваля
също
Мисълта ми беше, че веднъж купуваш кайма, после махаш от нея мазното(сланина, мас), пък то си е количество, без него кайма не става.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Чет Юли 19, 2012 1:41 pm
Kent
Регистриран на: 26 Апр 2007 Мнения: 729
мислешт, не съм много силен в обясненията ама - не махам "мазното", дори я пържа в мазнина до посивяване. изпарява се само водата, мазнината остава дори се увеличава, тъй като замества водата в месото, така осолена тя явно си е нелош консервант. после доизушавам във фурна или по мързеливия метод в микровълнова. става нещо като едри съчми, твърдо и солено. засища и е леко, не се разваля дълго. с месо имам мерак да опитам, но като захладнее и като почнат да колят. тая рецепта за каймата я изчетох май в скиталеца, ама съкратих процедурата за радост на цялата фамилия.
п.п. месото се суши дълго време а това го правя за час предния ден и газ...сори за допълнението
Чет Юли 19, 2012 2:20 pm
Hobo
Регистриран на: 01 Ное 2011 Мнения: 50
mislesht написа:
Използвам "намалението" да питам хората, които редовно носят сухар, вместо хляб, колко сухар, колко хляб заменя?
Сухарите всъщност са изсушен хляб. Затова аз си пресмятам нещата така. Преценям колко хляб би ми трябвало за съответния поход и такова количество правя на сухари. С други думи, за колкото време ти стига един хляб, за същото ще ти стигнат и сухарите направени от същия този един хляб.
Сухарите си правя сам, а от известно време взаимствам идеята от дажбите суха храна на руската армия и меля сухарите на галета. Сухарите се ядат трудно ако няма течна храна. Не е до зъби, просто твърдите сухари нарязват малко по малко венците и небцето и става проблем. В същото време галетата може да се яде даже със сух суджук. Особеното е, че се яде с лъжица. Ето как си правя сухарите: Домашно приготвени сухари.
Аз също съм привърженик на готвенето в полеви условия. Топлата храна се усвоява по-добре и най-вече дава сила на духа. За подсилване по време на самите преходи вместо шоколад и сникерс ползвам това: Енергийна бомба за туристи и велосипедисти.
Ето още нещо, което може да е полезно що се отнася до готвене по време на поход. В статийката има и една страхотна, много вдъхновяваща снимка на Ристо Туристо: Котелката - необходимост или излишен багаж?.
п.с. Извинявам се, че давам линкове, но текста е много, ако го копирам 1:1. Надявам се това да не е проблем. Ако е така, модераторите да трият.
За енергийната бомба - достатъчни са мед, бял кокос и орехи. Кайсиите и стафидите са излишни - меда дава нужните захари.
_________________ Бутам след осмата бира
Вто Юли 24, 2012 7:23 pm
bubo
Регистриран на: 25 Юли 2012 Мнения: 50
да взема да споделя и аз какво правя...до сега не съм имал проблем с храната,с енергията по време на ходене и със вкуса и.Тук е мястото да отбележа,че не съм много придирчив към това какво ям и мога да карам на едно и също дълго време.Значи говоря количество храна за 3-4 дни...не тежи повече от 2кг,в същото време и достатъчно питателна и зареждаща.Не нося сухи супи и разни такива защото в тях няма нищо...вода и малко есенция.Не нося сухари защото стойността им откъм въглехидрати е същата като на хляба.Задължително витамини в аптечката-аспирин протект за сърцето,вит.С,има една комбинация калций,магнезий и вит С-разтворими или Калмацин на хапчета.Ето ви и храненията ми през деня,когато съм в планината:
закуска/рано сутрин преди тръгване/кафе с лъжица мед.
след около 2-3 часа ходене,когато ми пристърже от глад изяждам някакъв шоколадов десерт най-често сникърс или леон.
след още 2-3 часа...зависи от терена хапвам нещо с хляб...сланина,луканка или суджук някакъв.
и вечерта е време за котловата храна...задължително ориз/бавен въглехидрат/ с месо...
и ето какво нося:3-4 пакетчета 3 в 1,3-4 леончета или сникерс,малко бурканче мед 200гр/бърз въглехидрат/,хляб от тия типовите,малките Бонус-400гр,
200-400гр месо/суджук,луканка,сланина/и ориз,кус кус 200-300гр/суров/.
Преди тръгване предния ден ям основно спагети,макарони...кус-кус.Витамините ги пия сутрин след кафето и това дето следва след кафето
Последната промяна е направена от bubo на Пет Фев 21, 2014 5:05 am; мнението е било променяно общо 1 път
Сря Авг 01, 2012 9:49 pm
loudidd
Регистриран на: 14 Юли 2011 Мнения: 330
Сурови ядки - кълнове
Преди няколко дни в Пирин си носих слънчогледови кълнове - купих си сурови белени семки няколко дни преди похода, киснах ги във вода (сменях я няколко пъти, за да отпаднат всякакви пестициди) и семките покълнаха - супервкусно, полезно за стомаха и много енергийно. И най-хубавото е, че след като им изцедих водата, те продължиха да покълват и в Пирина - аз си ям, те си набъбват
Носите ли сурови ядки, препоръчвам да ги сложите в една бутилка от мин.вода 0,5л. и да ги киснете във вода - сами ще усетите разликата
Чет Авг 02, 2012 1:08 am
Forest Plaza
Регистриран на: 06 Сеп 2012 Мнения: 3
Здравейте (бъдете здрави
Позачудих се на един турист, който каза, че носел само овес, а манджа - от хижите.
Тоя овес яде ли се сух?
Ако не, може ли да се кисне в студена вода, за да придобие ядлива форма?
Чет Сеп 06, 2012 7:39 pm
Forest Plaza
Регистриран на: 06 Сеп 2012 Мнения: 3
По баира сме мулета, в хижата сме хора.
В един пътепис за Ком-Емине с колела прочетох, че авторът си носел овесени ядки. В едно от горните мнения също е споменато.
Верно, как се яде тоя лек фураж?
Чет Сеп 06, 2012 8:10 pm
Forest Plaza
Регистриран на: 06 Сеп 2012 Мнения: 3
Вкъщи и аз съм си варил и киснал в мляко, даже е вкусно.
Въпросните овесофили, мога да предположа, че или предварително варят овеса, след което го прецеждат, или си носят примусче, ама тва губи време.
Та някой рупа ли сух овес или накиснат в студена вода за не повече от 2 минуту, ей така- на почивките?
Чет Сеп 06, 2012 8:45 pm
Emil
Регистриран на: 27 Мар 2012 Мнения: 1073 Местожителство: Sofia
Това с овесените ядки в планината не съм го виждал досега на живо. Те наистина им трябва някакво време да станат.
Аз да споделя, че сега през август си носех към килограм шоколади в Пирин. Стигат ми една седмица. Чисти, без ядки и разни други неща вътре, като част от тях бяха натурални. Нося си по две-три корнита на ден.
Сутрин ям само един шоколад с 1-2 кафета и потеглям. Огладнявам за истинска храна чак след около 2 часа вървене и тогава хапвам. Напукам ли се от сутринта с мекици, както стана на Тевно, се клатя едвам едвам по баира и пъшкам.
Чет Сеп 06, 2012 10:09 pm
trix
Регистриран на: 09 Апр 2010 Мнения: 156
Аз ям овесени трици и ядки.Препоръчвам ги за планината на всеки.Освен това трябва и източник на протеин,и само с тези неща може да се кара дълго време.След наяждане с овес не е тежко,а приготвянето става само с накисване във вода за няколко минути.Дава сила и енергия след около 30 минути в продължение на часове.По-добри от фините са целите ядки,а от тях по-добри са триците,които могат да служат и за отслабване.Могат да се ядат и без вода,при нужда.Източник на протеин може да е брашното на Балчо - Микс смляни семена(вкусно е на каша със сол,черен пипер,чесън,кимион.).На ден може да се яде по едно пакетче брашно и половин-едно кило овесени трици.Това ще даде много калории - при кило овес около 3300 + 800 от брашното,и около 200 грама белтъчини.Лесно ,бързо и просто е.
Трябва да ги има по магазините около планините,на изходните пунктове.Разбира се не очаквам тлъстите продавачки да си правят труда да ги интересува това,от тези продукти едва ли се печели,а не са и скъпи.Всъщност ако се храниш само с тях,може би ще си купиш още само зеленчуци или плодове.
Друг продукт за високо енергиино ниво през изтощителния ден е оризът - може би ориз със зеленчуци от тези по хранителните магазини(там го правят елементарно - с вредното тежко олио и някакъв готов микс зеленчуци)или най-добре направен в къщи.Може дори(или най-добре) да е във вид на кълнове,от кафявия.Но това е храна която се разваля и изисква някаква подготовка.
Всъщност на някои хора не им пука,че се задъхват по баирите,това си е тяхна работа.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети