ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Каква храна носите на преход?
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, ... 14, 15, 16  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Екипировка, необходими неща Предишната тема
Следващата тема
Каква храна носите на преход?
Автор Съобщение
mislesht

Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
Yassen написа:
mislesht написа:
Използвам "намалението" да питам хората, които редовно носят сухар, вместо хляб, колко сухар, колко хляб заменя?
Аз все си нося хляб, та не съм на ясно. Става дума за нормален ръчен хляб, а не за някакъв тип "въздух под налягане" или пък другата крайност - ония "без брашно", които не се дъвчат направо. Confused

Отговорът, ако питаш мен, което не правиш, е нула. Сухарът не е хляб Very Happy

Сериозно: Търси някакъв тежък небял хляб. Тези хранят повече, заемат по-малко място и са по-трайни. И да, повечето не са вкусни, но по-добре от сухар.

За повече дни от Сф взимаме хляб "Слънце Луна" (http://www.sunmoon.bg/index.php?page=bread_sunmoon). Горещо препоръчвам, защото е удивително вкусен, траен и засищащ.

Поздрави!

Такъв хляб при нас не съм виждал. Работата е ясна, ще си продължавам с изпитания ръчен хлебец с дебела долна кора(бял или типов, когато намеря), който също е траен. Аз по-добър не съм намирал. Недопечените влажни и тежки хлябове не стават, ферментацията в тях продължава а и мухъл развиват бързо.

Вто Юли 17, 2012 10:15 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Kent

Сублимирана каймица - лека е, питателна и според Радко, в стомаха една стиска от нея - набъбва до кюфте. Макарони също - вечер е приятно да се хапне топла храна. Сублимарка с макарони и някой суха супа и кетчуп за три дни не омръзва. Кво друго... сухари ама от тея хлябове тонус. Правя ги със сол и твърди като камък /поне са леки/ и издържат месеци за няколко планини. А, да и забравих - чирози естествено. достатъчно солени са да крепят водно-солевия баланс през деня. Който не яде риба - заместват се със солени маслини или още по лесно с маслиново пюре в тубичка.
п.п. Носим и спирт медицински 95 градуса. Това е мултифункционален продукт. Very Happy
Чет Юли 19, 2012 9:57 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mislesht

Кент, при така наречената сублимирана кайма, освен водата, колко мазнина се отделя при направата? Защото хич не се сещам какво друго освен вода и мазнина може да изкараш от каймата, че да остане лека и спаружена. И тогава къде е далаверата, не е ли по-лесно и здравословно да се суши чисто месо както са правели предците ни?

Чет Юли 19, 2012 11:23 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Kent

mislesht написа:
Кент, при така наречената сублимирана кайма, освен водата, колко мазнина се отделя при направата? Защото хич не се сещам какво друго освен вода и мазнина може да изкараш от каймата, че да остане лека и спаружена. И тогава къде е далаверата, не е ли по-лесно и здравословно да се суши чисто месо както са правели предците ни?

не съм смятал колко точно, от килограм кайма излиза към 420 грама сублимат /който бързо набъбва при контакта си с вода/. ся скоро, ако е рекъл Господ и здравната министърка, ще правя за рила и ще кажа в точност.
п.п. ми каймата в идеала си също е месо Smile
и далаверата е, че се мъкне и не се разваля
също
Чет Юли 19, 2012 12:58 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mislesht

Мисълта ми беше, че веднъж купуваш кайма, после махаш от нея мазното(сланина, мас), пък то си е количество, без него кайма не става.

Чет Юли 19, 2012 1:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Kent

мислешт, не съм много силен в обясненията ама - не махам "мазното", дори я пържа в мазнина до посивяване. изпарява се само водата, мазнината остава дори се увеличава, тъй като замества водата в месото, така осолена тя явно си е нелош консервант. после доизушавам във фурна или по мързеливия метод в микровълнова. става нещо като едри съчми, твърдо и солено. засища и е леко, не се разваля дълго. с месо имам мерак да опитам, но като захладнее и като почнат да колят. тая рецепта за каймата я изчетох май в скиталеца, ама съкратих процедурата за радост на цялата фамилия.
п.п. месото се суши дълго време а това го правя за час предния ден и газ...сори за допълнението
Чет Юли 19, 2012 2:20 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Hobo

mislesht написа:
Използвам "намалението" да питам хората, които редовно носят сухар, вместо хляб, колко сухар, колко хляб заменя?

Сухарите всъщност са изсушен хляб. Затова аз си пресмятам нещата така. Преценям колко хляб би ми трябвало за съответния поход и такова количество правя на сухари. С други думи, за колкото време ти стига един хляб, за същото ще ти стигнат и сухарите направени от същия този един хляб.

Сухарите си правя сам, а от известно време взаимствам идеята от дажбите суха храна на руската армия и меля сухарите на галета. Сухарите се ядат трудно ако няма течна храна. Не е до зъби, просто твърдите сухари нарязват малко по малко венците и небцето и става проблем. В същото време галетата може да се яде даже със сух суджук. Особеното е, че се яде с лъжица. Ето как си правя сухарите: Домашно приготвени сухари.

Аз също съм привърженик на готвенето в полеви условия. Топлата храна се усвоява по-добре и най-вече дава сила на духа. За подсилване по време на самите преходи вместо шоколад и сникерс ползвам това: Енергийна бомба за туристи и велосипедисти.

Направата на сублимираната кайма на Кент е подробно описана от него тук: Опит за сублимация на кайма.

Ето още нещо, което може да е полезно що се отнася до готвене по време на поход. В статийката има и една страхотна, много вдъхновяваща снимка на Ристо Туристо: Котелката - необходимост или излишен багаж?.

п.с. Извинявам се, че давам линкове, но текста е много, ако го копирам 1:1. Надявам се това да не е проблем. Ако е така, модераторите да трият.

Вто Юли 24, 2012 2:22 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

За енергийната бомба - достатъчни са мед, бял кокос и орехи. Кайсиите и стафидите са излишни - меда дава нужните захари.

Вто Юли 24, 2012 7:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
bubo

да взема да споделя и аз какво правя...до сега не съм имал проблем с храната,с енергията по време на ходене и със вкуса и.Тук е мястото да отбележа,че не съм много придирчив към това какво ям и мога да карам на едно и също дълго време.Значи говоря количество храна за 3-4 дни...не тежи повече от 2кг,в същото време и достатъчно питателна и зареждаща.Не нося сухи супи и разни такива защото в тях няма нищо...вода и малко есенция.Не нося сухари защото стойността им откъм въглехидрати е същата като на хляба.Задължително витамини в аптечката-аспирин протект за сърцето,вит.С,има една комбинация калций,магнезий и вит С-разтворими или Калмацин на хапчета.Ето ви и храненията ми през деня,когато съм в планината:
закуска/рано сутрин преди тръгване/кафе с лъжица мед.
след около 2-3 часа ходене,когато ми пристърже от глад изяждам някакъв шоколадов десерт най-често сникърс или леон.
след още 2-3 часа...зависи от терена хапвам нещо с хляб...сланина,луканка или суджук някакъв.
и вечерта е време за котловата храна...задължително ориз/бавен въглехидрат/ с месо...
и ето какво нося:3-4 пакетчета 3 в 1,3-4 леончета или сникерс,малко бурканче мед 200гр/бърз въглехидрат/,хляб от тия типовите,малките Бонус-400гр,
200-400гр месо/суджук,луканка,сланина/и ориз,кус кус 200-300гр/суров/.
Преди тръгване предния ден ям основно спагети,макарони...кус-кус.Витамините ги пия сутрин след кафето и това дето следва след кафето Wink

Последната промяна е направена от bubo на Пет Фев 21, 2014 5:05 am; мнението е било променяно общо 1 път
Сря Авг 01, 2012 9:49 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
loudidd

Мнение Сурови ядки - кълнове Отговорете с цитат
Преди няколко дни в Пирин си носих слънчогледови кълнове - купих си сурови белени семки няколко дни преди похода, киснах ги във вода (сменях я няколко пъти, за да отпаднат всякакви пестициди) и семките покълнаха - супервкусно, полезно за стомаха и много енергийно. И най-хубавото е, че след като им изцедих водата, те продължиха да покълват и в Пирина - аз си ям, те си набъбват Very Happy

Носите ли сурови ядки, препоръчвам да ги сложите в една бутилка от мин.вода 0,5л. и да ги киснете във вода - сами ще усетите разликата Smile
Чет Авг 02, 2012 1:08 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Forest Plaza

Здравейте (бъдете здравиSmile

Позачудих се на един турист, който каза, че носел само овес, а манджа - от хижите.
Тоя овес яде ли се сух?
Ако не, може ли да се кисне в студена вода, за да придобие ядлива форма?

Question
Чет Сеп 06, 2012 7:39 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Forest Plaza

По баира сме мулета, в хижата сме хора.
В един пътепис за Ком-Емине с колела прочетох, че авторът си носел овесени ядки. В едно от горните мнения също е споменато.
Верно, как се яде тоя лек фураж?
Чет Сеп 06, 2012 8:10 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Forest Plaza

Вкъщи и аз съм си варил и киснал в мляко, даже е вкусно.
Въпросните овесофили, мога да предположа, че или предварително варят овеса, след което го прецеждат, или си носят примусче, ама тва губи време.
Та някой рупа ли сух овес или накиснат в студена вода за не повече от 2 минуту, ей така- на почивките?
Чет Сеп 06, 2012 8:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Emil

Местожителство: Sofia

Това с овесените ядки в планината не съм го виждал досега на живо. Те наистина им трябва някакво време да станат.
Аз да споделя, че сега през август си носех към килограм шоколади в Пирин. Стигат ми една седмица. Чисти, без ядки и разни други неща вътре, като част от тях бяха натурални. Нося си по две-три корнита на ден.
Сутрин ям само един шоколад с 1-2 кафета и потеглям. Огладнявам за истинска храна чак след около 2 часа вървене и тогава хапвам. Напукам ли се от сутринта с мекици, както стана на Тевно, се клатя едвам едвам по баира и пъшкам. Very Happy Very Happy Very Happy
Чет Сеп 06, 2012 10:09 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
trix

Аз ям овесени трици и ядки.Препоръчвам ги за планината на всеки.Освен това трябва и източник на протеин,и само с тези неща може да се кара дълго време.След наяждане с овес не е тежко,а приготвянето става само с накисване във вода за няколко минути.Дава сила и енергия след около 30 минути в продължение на часове.По-добри от фините са целите ядки,а от тях по-добри са триците,които могат да служат и за отслабване.Могат да се ядат и без вода,при нужда.Източник на протеин може да е брашното на Балчо - Микс смляни семена(вкусно е на каша със сол,черен пипер,чесън,кимион.).На ден може да се яде по едно пакетче брашно и половин-едно кило овесени трици.Това ще даде много калории - при кило овес около 3300 + 800 от брашното,и около 200 грама белтъчини.Лесно ,бързо и просто е.
Трябва да ги има по магазините около планините,на изходните пунктове.Разбира се не очаквам тлъстите продавачки да си правят труда да ги интересува това,от тези продукти едва ли се печели,а не са и скъпи.Всъщност ако се храниш само с тях,може би ще си купиш още само зеленчуци или плодове.
Друг продукт за високо енергиино ниво през изтощителния ден е оризът - може би ориз със зеленчуци от тези по хранителните магазини(там го правят елементарно - с вредното тежко олио и някакъв готов микс зеленчуци)или най-добре направен в къщи.Може дори(или най-добре) да е във вид на кълнове,от кафявия.Но това е храна която се разваля и изисква някаква подготовка.
Всъщност на някои хора не им пука,че се задъхват по баирите,това си е тяхна работа. Arrow
Пет Сеп 07, 2012 4:20 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Екипировка, необходими неща Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, ... 14, 15, 16  Следваща
Страница 2 от 16

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.