Някой може ли да ми помогне с информация за маршрут-3-4 дневен,който включва хижа рай и Черни осъм,като на 4-тия ден трябва да се прибера в Пловдив.Не съм много добра туристка, но много обичам планината и смея да кажа че не се лигавя като ходя.Искам да стана добра!Става дума за 11,12,13и 14 август.Ще съм благодарна за всяка помощ!
Нед Авг 05, 2012 12:11 pm
zezo
Държиш ли да ходиш в Черни осъм? С оглед на това, че един от маршрутите от там (този за х. Дерменка) предупредиха, че е опасен, остава този например:
Черни осъм, през местността Смесите - х. Амбарица - х. Васил Левски - х. Рай - Калофер или наобратно. Има автобусна линия Пловдив - Плевен / Плевен - Пловдив сутрин и следобед, която преминава през Троян, но как са автобусите от Троян до Черни осъм и обратно не знам.
Но при всички положения е по-добре да не тръгваш сама.
Нед Авг 05, 2012 2:46 pm
василиса
Благодаря за инфо,мисля да тръгна от Калофер.Черни осъм е най-важната причина за походчето-искам да посетя у-щето за планински водачи,защото синчето ми смята да кандидатства в него след година.Като загрижена и отговорна майка...абе интересно ми е!
Наистина ли е толкова опасно?Няма да съм сама,ще сме трима пишмантуристи-единият от които 14годишния ми син.
Пътеката от Дерменка за Стенето наистина е УЖАСНА!!!Вчера я минавах(за повече инфо-погледни темата долу)много криви места има по нея-за сам човек не се препоръчва,както и за пишман-туристи!!!
http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?t=4561
Пон Авг 06, 2012 1:32 pm
zezo
По този маршрут през Амбарица не е опасно. Просто е хубаво човек, който няма достатъчно опит в планината да не тръгва сам. Щом сте трима няма страшно
Пон Авг 06, 2012 1:36 pm
василиса
Е,чул те Господ!Стискайте палци,ще пиша след това!
Пон Авг 06, 2012 5:40 pm
василиса
Е,като всичко в моя живот плановете претърпяха големи промени(което всъщност е най-забавното като цяло).Като начало съкратихме леко екскурзията с един ден,което автоматично доведе и до промяна в маршрута.След като по драматичен начин уловихме автобуса за Троян,прекарахме чудесен след-дъждовен ден в непозната градска обстановка.Добрахме се надвечер до Черни осъм и преспахме там на палатка.В понеделник сутринта разгледахме училището и тръгнахме през Смесите за х. Амбарица.За наш пишмантуристически късмет двама любезни горски служители с подходящ транспорт скъсиха значително стръмната горска пътека.Тъй като пристигнахме достатъчно рано във въпросната къща,можахме да си позволим да не харесаме хижаря и да продължим към х.Добрила същия ден.Преядохме с боровинки, минахме през вр. Амбарица и с гордост пристигнахме в хижата по светло.На другия ден -айляк!Разходихме се към х. Дерменка.Сряда хванахме пътя към лифта който работи по строга и не съвсем разбираема система,т.е. не работеше,поне горната му половина.Слязохме си културно и без ропот до Почивалото и там отново се намеси пишмантуристическият ни късмет-нета им се скапал,те си викнали техници,които трябваше след това да слязат до Сопот естествено.И как?Както са се качили-с лифта!На татък е ясно и до някъде скучно.Вероятно ще ми се наложи отново да търся съвет и информация за други хижи и маршрути,може-би в Рила...благодаря!
Вто Авг 28, 2012 9:53 pm
zezo
Е, значи сте си изкарали весело Такива премеждия са неприятни само в момента в който се случват, но след това оставят приятен спомен. Жалко, че не сте могли да преминете през Рай, но той си е там и няма къде да избяга
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети