прав си че втората възможност за качване/слизане от Страшното до билото на Купените е премката м/у Попова Капа и Безименния (най-лявия Купен). Редактирах си и поста по-нагоре за да не объркам някой да почне да слиза м/у Безименния и Малкия Купен, че, хммм...
ясно се вижда каменопада по който минава пътеката (най-левия на снимката, почти в сянка, под Безименния Купен).
[/img]
Чет Ное 27, 2008 5:13 pm
Сотиров
Ловница тук, Ловница там...
Значи, въпросът за точното местонахождение на върха остава. Рано или късно ще го решим този въпрос! Благодаря за ободрителните думи - щом нататък няма по-страшно, ще ги минем десетината метра. Минавали сме далеч по-опасни места, но качването по Ловница бе изключително изнервящо. Тия тревисти наклони право в коленете ме удариха! Само като си представих 1000 метра търкаляне към поляната...
Чет Ное 27, 2008 5:14 pm
pepino_bg
Re: Премката м/у Попова Капа и Безименен Купен
natchobg написа:
Редактирах си и поста по-нагоре за да не объркам някой да почне да слиза м/у Безименния и Малкия Купен, че, хммм...
Не съм 100% сигурен, но мисля, че и от там става. Не съм минавал, но съм чел някъде, че може и от там. Дори пътеката в Топомапса е май точно от там. Всъщност дори и да може, няма смисъл. По-сенчесто е и до по-късно се задържа сняг. А да носиш котки в средата на Юли . . .
Чет Ное 27, 2008 5:33 pm
catch_22
Много добре написано! Преди две седмици повторихме с двама приятели същия маршрут. За съжаление в мъгла. Вашият пътепис много ни помогна в определена част от маршрута - под Иглите.
Поздрави!
Нед Окт 04, 2009 7:14 pm
excalibur
natchobg написа:
За билото - със сигурност знам, че след изкачване на Г. Купен, се минават другите три (Среден, Малък, Безименен), достига се Попова Капа и се слиза на Страшното. Аз понеже бях назад със времето, слязох на Страшното директно от Г. Купен.
Иначе и аз за догодина съм решил еднодневно ЦПШ-Еленин връх-Орловец-Злия Зъб, Двуглав, слизане на БАК, Ловница, Купените, Попова Капа и прибиране през Страшното.
Поздрави
Къде излиза около Страшното езеро пътеката, която излиза по реброто на Големия Купен? По-добра ли е от тази между Безименния Купен и Попова капа, която знам и е много неприятна за слизане?
Значи за слизането от масива - има две възможности:
По западното ребро на Г. Купен
Няма никаква опасност (каменопади, тех. участъци) при сухо и стабилно време. Само един участък, при който си хвърлих раницата и скочих от около 1.5 м.
Другата възможност е премката м/у върховете Попова Капа и Безименен Купен.
Не съм го минавал още, но докато аз се спусках от Г. Купен, група от трима туристи спускаха оттам. Изглеждаше доста откачено, но когато ги заговорих долу на Страшното, казаха че там също има маркировка от пирамидки.
И двете възможности фигурират на topomaps картата за GPS.
Хубаво е да се знаят като алтернативни варианти за бързо спускане към заслона в случай на непредвидено влошаване на времето. Струва ми се че и двете са описани в чудесната книга на Р. Гранчаров "Върховете на Рила".
Поздрави!
Им и 3-ти вариант-най дълъг,респективно най-убав да продължиш след спометатото превалче и да качиш двете коти на Попова капа и да се спуснеш по зимната маркировка(коловете) на маркираната пътека Рибни-Мальовица
Пон Авг 06, 2012 1:14 pm
excalibur
Re: Слизането от масива Купените към з. Страшното
fena73 написа:
natchobg написа:
Значи за слизането от масива - има две възможности:
По западното ребро на Г. Купен
Няма никаква опасност (каменопади, тех. участъци) при сухо и стабилно време. Само един участък, при който си хвърлих раницата и скочих от около 1.5 м.
Другата възможност е премката м/у върховете Попова Капа и Безименен Купен.
Не съм го минавал още, но докато аз се спусках от Г. Купен, група от трима туристи спускаха оттам. Изглеждаше доста откачено, но когато ги заговорих долу на Страшното, казаха че там също има маркировка от пирамидки.
И двете възможности фигурират на topomaps картата за GPS.
Хубаво е да се знаят като алтернативни варианти за бързо спускане към заслона в случай на непредвидено влошаване на времето. Струва ми се че и двете са описани в чудесната книга на Р. Гранчаров "Върховете на Рила".
Поздрави!
Им и 3-ти вариант-най дълъг,респективно най-убав да продължиш след спометатото превалче и да качиш двете коти на Попова капа и да се спуснеш по зимната маркировка(коловете) на маркираната пътека Рибни-Мальовица
Третият вариант, както си го определил съм го играл ама обратно...
Пон Авг 06, 2012 2:15 pm
tortomanin
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2
Страница 2 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети