Кременски езера
Може ли да се направи еднодневен преход от х.Безбог до Кременските езера така, че да се хване лифта до х. Гоце Делчев? Има ли друг еднодневен маршрут от х.Безбог/ без този до Поповото езеро /? Препоръчайте други еднодневни маршрути в Пирин със средна натовареност/все пак сме с малчуган на 8 г./! За сега съм избрал 3 варианта:
1.х.Вихрен-Муратово езеро
2.Бетоловото-х.Яворов и околността
3.х.Бъндерица-Казаните-Премката
4. ?
5. ?
Благодаря предварително на всички за предложенията!
Сря Авг 01, 2012 7:21 am
igurbev
Re: Кременски езера
panzer6 написа:
Може ли да се направи еднодневен преход от х.Безбог до Кременските езера така, че да се хване лифта до х. Гоце Делчев?
Принципно може, но е хубаво някой да ви заведе, в противен случай е рисковано, особено с малко дете.
Ето тук наскоро се обсъждаха възможните загубвания. Вероятно нима и други подобни теми.
Иначе от х.Безбог - в.Безбог - Полежан, че и Газей, ако сте по-бързи.
Сря Авг 01, 2012 8:30 am
NikTod
Във Вашия случай с детето до Кременски езера и да ползвате лифта на връщане няма как да стане в един ден.
Без детето / но задължително с ГПС/ може да стигнете до долното Кременско езеро и да се върнете в срок по марк. с пирамидки пътека през Рибните езера разположени северно от Попово езеро.
Друг вариант е с изкачване на вр. Сиврия. Снимки и обратно по същия маршрут. Има вариант и да слезете до езерата и да се върнете по описания горе вариант.
Най-панорамния и обзорен вариант е с през Дангалица и покрай трите Кременски езера и връщане през гореспоменатия маршрут /през които задължително първия път трябва да минете с ГПС или с човек разпознаващ вярната пътека през клека/
Еднодневни преходи много. Започнете без планиране с 1-я и от там нататък идеите ще ви доидат от самосебеси.
Сря Авг 01, 2012 3:07 pm
krassy1809
Ох , колко пъти съм се пробвал от х. Безбог до Кременските езера , опитвал съм от Попово езеро , източно на рибните езера , да подкося Сиврия и да се озова малко под голямото Кременско , през маркиран маршрут с каменни пирамидки върху морени , отказах се посредата.
Не съм пробвал от х. Безбог по пътеката през клека по източният му бряг към долината на Ретиже и атака отдолу към долното Кременско.
Според мен е невъзможно за един ден с връщане, особенно с дете.
Но ! това което сме успяли , аз и жената , е:
9.00 от х. Безбог - безбожки превал - попово езеро - нагоре към ДемирКапийска порта (без да се достига до нея) - ляво по жълтата трева към връх Джано (без да се качвам до върха по морените) - 15 мин гедане и снимане на кременските езера(отгоре им) от подножието на Джано (най уникалните и красиви езера и според мен гледани от няй-доброто и достъпно място) - връщане по обратният път с 15 мин почивка за хапване на поповото езеро - безбожки превал - хващане на лифта на обратно в 16.25 !
Изкам да ви кажа че може и да е възможно да го направите и с дете , ако е момче , но не трябва изобщо да се бавите никъде по маршрута.
Пет Авг 24, 2012 10:54 am
Весела Ягодова
Цитат:
Може ли да се направи еднодневен преход от х.Безбог до Кременските езера така, че да се хване лифта до х. Гоце Делчев?
Може. Нас никой не ни е водил. И gps нямаме. За 3 часа стигнахме до циркуса на Кременските езера (не сме почивали обаче). Но трябва повишено внимание (малко се лутахме и ние) и да поразгледаш някоя друга снимка преди това. За детето обаче не знам как ще е - пътеката се губи на места в клека под Сиврия и пада яка борба с туй "насаждение"
Вто Авг 28, 2012 6:32 pm
NikTod
Весела Ягодова написа:
Цитат:
Може. Нас никой не ни е водил. И gps нямаме. За 3 часа стигнахме до циркуса на Кременските езера (не сме почивали обаче). Но трябва повишено внимание (малко се лутахме и ние) и да поразгледаш някоя друга снимка преди това. За детето обаче не знам как ще е - пътеката се губи на места в клека под Сиврия и пада яка борба с туй "насаждение"
За да е ясно, никога не съм твърдял, че не може да стане за 1 ден трека. Да наистина може. Може и през в. Сиврия - "на шус" за 2ч. Но за да е ясна картинката и най-вече за да сме в полза на panzer6 /т.е. чевека който пита/ , ти ли си на 8 години или спътника ти?
Ако си ти приеми моите адмираций за ранното съзряване , ако не си ...
Мисля че етиката във форума повелява, когато някои иска инфо да се даде възможно най-точната информация с презумцията, че човека не е ветеран планинар /още повече, че се пише, че е с дете на 8г./, а не да се изтъкваме кой какво може.
Пътеката под Кременски езера за х. Безбог може лесно да се сбърка в някое измамно отклонение или да се хване грешно при разклона за някакво село /не му помня името/. Всичко това не може да доведе до фатални последици, но като нищо може да доведе до изпускане на лифта и още 1,5-2ч. до х. Гоце Делчев. ГПС ще изключи подобен риск. Когато човек е с малки деца трябва да минимизира всички рискове. Така ги аз разбирам нещата.
Вто Авг 28, 2012 8:24 pm
Весела Ягодова
Я пък ти ?! Кой се изтъква ? Ей затова бях спряла да пиша тука, аман от тъпи коментари ! Пита човека - може ли ? Аз казвам - може.
Лифта може и да си го изпуснеш и ако прекалиш с бирата на Попово езеро и заспиш. Риск да се загубиш винаги има, и без да си с малко дете. Баба ти само с gps е ходила сигурно...
Съб Сеп 01, 2012 4:29 pm
NikTod
Весела Ягодова написа:
Я пък ти ?! Кой се изтъква ? Ей затова бях спряла да пиша тука, аман от тъпи коментари ! Пита човека - може ли ? Аз казвам - може.
Лифта може и да си го изпуснеш и ако прекалиш с бирата на Попово езеро и заспиш. Риск да се загубиш винаги има, и без да си с малко дете. Баба ти само с gps е ходила сигурно...
За 8-год. съзряване се извинявам. Явно проблема ти е бил през първите 7г.
Бъди здрава.
Съб Сеп 01, 2012 4:47 pm
deltata
Недейте така, не се карайте. Хубаво е да се знаят всички варианти и евентуални затруднения, а всеки ще си направи сметката сам какво иска и какво може, изборът е личен. Все пак тук се търси помощ и мнение и трябва да си помагаме, затова са форумите.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети