ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Препоръка за маршрут до х./вр.Синаница
Иди на страница Предишна  1, 2

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Предишната тема
Следващата тема
Препоръка за маршрут до х./вр.Синаница
Автор Съобщение
Emil

Местожителство: Sofia

Мнение ДЕФИНИЦИИ за ПРЕВАЛ, ПРЕМКА, ПОРТА и др.!?! Отговорете с цитат
Какво ще кажете да изясним значението на всички тези термини. Very Happy
Над 90% от туристите ги използват на посоки и наизуст без точно да знаят какво означават.
Вижте какво намерих, че означава ПРЕВАЛ:

Тълковен речник
мн. превали, (два) превала, м. Най-високото място на планина, хълм и др., откъдето започва наклон надолу.

Синонимен речник
(същ.) хребет, било, гребен, рид, връх

Българо-Английски речник
ridge

Не намирам обаче засега значението на Премка и Порта. Ако имате някакви определения дайте да ги постнем. Според мен е добре да се сложат, като важна тема някъде във форума, заедно с други подобни термини.
* Ако вече се писани някъде, да изкарме темата напред, че и други хора ме питата, какви точно са дефинциите за тези термини. Very Happy
Съб Юли 07, 2012 12:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
dido

Мнение Re: Чадърче Отговорете с цитат
Чадърче написа:
... По логика то трябва да се именува може би "Гредарска премка" или превал, защото е по-близо до вр. Гредаро, отколкото до Муратов връх.

В името на точните мерки - от премката до Гредаро е 670 м, пак оттам до Муратов връх - 630 метра. Cool Very Happy

Съб Юли 07, 2012 1:07 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Чадърче

Местожителство: София

Мнение Чадърче Отговорете с цитат
Така де, и аз за това говоря, че е по-близо и може би по-логично да се именува на по-близко стоящия връх. Освен това там е и най-ниската точка от това ребро /Муратов - Гредаро/, от която може да се отиде до Гергийски езера.
Ако гледаме речниците, то тогава Влахински или напр. Чаирски превал не са на точното си място, защото не са върхове, а възможно най-ниски места от един рид, откъдето се преминава /преваля/ надолу към друго място! Разбира се, не във всички имена има някаква желязна логика, но аз имам предвид, че може по-разбираемо да се именуват местата, които са безименни - в случая Безименен или Гредарски превал. Exclamation

Съб Юли 07, 2012 1:54 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Speedy

Местожителство: Неврокопъ

Мнение Отговорете с цитат
Чадърче написа:
Въпрос на тълкуване е дали е премка, или превал. В "Пирин - туристически траверси" на Ангел Гушев, наричаната от някои "Муратова премка" се посочва като "Безименен превал" - стр. 88, 89, 90.

...По логика то трябва да се именува може би "Гредарска премка" или превал, защото е по-близо до вр. Гредаро, отколкото до Муратов връх.

Чадърче написа:
Така де, и аз за това говоря, че е по-близо и може би по-логично да се именува на по-близко стоящия връх. Освен това там е и най-ниската точка от това ребро /Муратов - Гредаро/, от която може да се отиде до Гергийски езера.
Ако гледаме речниците, то тогава Влахински или напр. Чаирски превал не са на точното си място, защото не са върхове, а възможно най-ниски места от един рид, откъдето се преминава /преваля/ надолу към друго място! Разбира се, не във всички имена има някаква желязна логика, но аз имам предвид, че може по-разбираемо да се именуват местата, които са безименни - в случая Безименен или Гредарски превал. Exclamation

Преди нещо да се именува е добре да се види дали същото вече няма име. Ако има се удава чудесна възможност (не винаги разбира се) да отпадне нуждата от всякакви тълкувания. Защото често накрая се получава една голяма бъркотия. Ето, на едно място казваш: "...наричана от някои Муратова премка...", след това споменаваш, че А. Гушев и К. Гушева я именуват: "Беизменен превал", и накрая завършваш, че седловината е безименна, и препоръчваш названията: "Безименен или Гредарски превал". Как така в началото някои я наричат Муратова премка, а в края излиза, че е безименен превал, и айде да го именуваме?

По повода ще пусна цитат от една книга, описва се маршрута Влахински ез. - Гергийски ез. - х. Синаница, в която се казва:
"Напред е седловината между върховете Гредаро и Муратов, до която се достига за 30 мин.... От седловината, която местните овчари наричат МУРАТОВА ПРЕМКА. се открива изглед към целия Георгийски циркус."
Г. Петрушев - Влахините езера, изд. Медицина и физкултура", София, 1988 г., стр. 46.

Изхождайки от цитата излиза, че седловината според местните хора е премка, а не превал, и си има име - Муратова премка. В този ред на мисли мисля се открива чудесна възможност да се избегнат т.нар. тълкувания.

Emil написа:
ДЕФИНИЦИИ за ПРЕВАЛ, ПРЕМКА, ПОРТА и др.!?!
Какво ще кажете да изясним значението на всички тези термини. Very Happy
Над 90% от туристите ги използват на посоки и наизуст без точно да знаят какво означават.
* Ако вече се писани някъде, да изкарме темата напред, че и други хора ме питата, какви точно са дефинциите за тези термини. Very Happy

За значението на тези термини е ставало въпрос във форума неколкократно. Прав си и, че същите се използват от туристите напосоки. И резултатите са печални. И причините са, че: 1. по въпроса няма научни публикации; 2. пишещите не се замислят, когато ги споменават. Не ми се рови да търся всички стари теми по въпроса. Мисля, че последната от тях върши работа -> http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?t=3337

Чадърче написа:
Разбира се, не във всички имена има някаква желязна логика,...

Напротив, има, и тя наистина е желязна. И няма нищо общо с това кой връх е по-наблизо. Но аз лично в момента не бих искал да навлизам в тази материя.

Да не забравиш източника, в който се споменава името Муратов превал. Че оттам зачекнахме тия въпроси.

Съб Юли 07, 2012 3:36 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
lubitel

Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Idea Ники, не може ли, темата, за имената на седловините в Пирин, да я направиш важна, че всеки път я търся дълго.....
Съб Юли 07, 2012 5:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.