ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Острец-х.Тъжа-вр.Марагидик-Кад. Пръскало 28-30.04.12

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Острец-х.Тъжа-вр.Марагидик-Кад. Пръскало 28-30.04.12
Автор Съобщение
inna

Местожителство: Велико Търново

Мнение Острец-х.Тъжа-вр.Марагидик-Кад. Пръскало 28-30.04.12 Отговорете с цитат
Здравeйте! Smile Отскоро чета публикациите ви и се радвам да споделям с вас и моите преживявания в планината, които за момента са оскъдни, но се надявам да напредвам бързичко. Smile
През четирите изминали почивни дни решихме да направим следния маршрут: Острец - х.Тъжа - вр.Марагидик-Кад. Пръскало 28-30.04.12. Бяхме група от трима човека, тръгнахме сутринта от кв. Острец на Априлци, като оставихме колата до чешмата, и започнахме да се изкачваме лека-полека нагоре към х.Тъжа. С тежките раници и малки почивки успяхме да се качим за около 3:30 мин. Починахме си в хижата при гостоприемните хижари - Чочо и Румен. На следващата сутрин бодри-бодри се запътихме към вр. Марагидик. Изкачването беше леко, за около 1:20 мин. - без да бързаме, тъй като единият член на групата нямаше никакъв планински опит, а гледката, която ни се откри оттам, бе страхотна. Времето беше ясно и имаше хубава видимост на всички посоки - северната страна на вр. Ботев, вр. Голям Купен, х. Плевен, Априлци, вр. Триглав и т.н. ... След като се насладихме на хубавия изглед и на тихия ветрец, набързо слязохме обратно до хижата, откъдето след час-два тръгнахме към Кадемлийското Пръскало. Беше доста пълноводно и внушително - неслучайно хората са казали, че "силата на водата е в нейното постоянство". Smile Преходът ни беше около 3:30 мин. в двете посоки. Прекарахме още една вечер в хижа Тъжа и сутринта на 30.04.2012 слязохме обратно в квартал Острец.
Бях доволна от себе си, тъй като това бе първият ми по-дълъг планински преход. До момента бях ходила само от кв. Видима (Априлци) до х. Плевен и от х.Узана до вр. Исполин през есента и зимата на изминалата 2011 година.
Ето и малко снимков материал:
http://wassilzaza.snimka.bg/mountain/planini.672222.27098903
Чет Май 03, 2012 10:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
wassilzaza

Мнение Отговорете с цитат
Аз като участник в прехода, останах също много доволен. От връх Марагидик гледката беше много хубава и Кадемлийското Пръскало беше доста буйно. Като цяло една красива местност в Централния Балкан, която бях пропуснал миналото лято с ходенето си от х. Тъжа до вр. Ботев. Надявам се за вбъдеще да имаме възможност и за други по-сериозни преходи в любимата Стара Планина, а и не само там, които да споделяме с вас! Smile
Пет Май 04, 2012 8:21 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
isi

Местожителство: гр.София

Здравейте, аз чета форума от няколко месеца, но сега ще се и включа с няколко въпроса тук, за да не създавам нова тема. А в по-старите четох и не намерих, но може и да съм пропуснала нещо.

Може ли да разкажете по-детайлно изкачването от кв.Острец до х.Тъжа. Най-вече ме интересува:
1. докъде максимално може да се стигне с кола в квартала, говорим по асфалтов път, не до хижата
2. пътят пеша през какво минава- гора, оголен чакълест път, колко е без сянка под слънцето?
3. ако помните и надморските височини- началото най-вече Smile. Априлци го дават на около 550 н.в., но не знам този квартал дали не е по-високо.
4. трудност, разбира се.
5. каквото още се сетите

Питам, защото обмислям ходене през юни да кажем. Но сме с куче и ако не го пуснат в хижата, трябва да мъкнем палатки, спални чували, дрехи и т.н + останалите неща и си стават 10 кила пък аз с такава раница не ходя лесно Sad. И разбира се времето под слънцето не е за подценяване Smile
Дори ако го сравните с ходене до друга хижа, примерно Ехо, ще съм ви благодарна Smile
Сря Май 09, 2012 12:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
inna

Местожителство: Велико Търново

Здравей, извинявам се за забавения отговор, но нямах възможност да отговоря по-рано. Асфалтовият път стига до края на квартал Острец. От там има 2-3 километра, през които пътят на места е изровен и липсва асфалта, но с нормална кола няма проблем да се мине, като се кара бавно. В края на този път има нещо като малък паркинг. Там няма проблем да се остави колата и не се плаща. Стартът на изкачването започва от там на около 780 метра н.в. В началото се върви по каменист път край рекичка. Там е предимно сенчесто. След това се навлиза в гора и започва по-стръмното изкачване по широка пътека. След вървене от около 1:30 - 2 ч. се достига до оголена стръмна поляна, която се минава за около 30мин. Когато я изкачиш се открива красива гледка назад към Априлци. Остава около 0:45ч. път, навлиза се в нова гора, минава се покрай една чешма. Предстои леко изкачване и се излиза отново на поляна, от която се вижда хижа Тъжа и вр. Триглав. Тук си на около 1530м. След около 30 мин по сравнително равен път се стига до хижата. Хижарите са много любезни и гостоприемни. Гледката към вр. Триглав е страхотна! От там може да се разходиш до вр. Марагидик - около 1:30ч. и до Кадемлийското Пръскало - около 1:45ч. Маршрутът е сравнително лек, има какво да се види, така че не се чуди много ами тръгвай нагоре Wink
п.с. Ако имаш други въпроси може да пишеш!

Последната промяна е направена от inna на Пон Май 14, 2012 5:20 pm; мнението е било променяно общо 5 пъти
Нед Май 13, 2012 9:43 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
meco puh

Местожителство: обл.Разград

isi написа:
Здравейте, аз чета форума от няколко месеца, но сега ще се и включа с няколко въпроса тук, за да не създавам нова тема. А в по-старите четох и не намерих, но може и да съм пропуснала нещо.
Може ли да разкажете по-детайлно изкачването от кв.Острец до х.Тъжа. Най-вече ме интересува...

isi, ако имаш карта, вземи я в ръка, вземи и тези обяснения на inna, ще се озовеш пред хижа Тъжа. Тя тая пътека едно време беше обозначена идеално, пък и пътеката личеше. Сега са направили малко сеч, прокарали са и вода от там, като че ли и маркировката малко се губи, но не е проблем. Ако държиш само билото няма да сбъркаш. Ще излезеш горе на "Табите", от където се вижда хижата.

Балкана символ на цял полуостров
Нед Май 13, 2012 11:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
joropc

Ето снимки отпреди три седмици, но ние се качваме нагоре с велосипедите, като ползваме черния път до Табите, а слизаме по пътеката, за която се говори по-горе.Откъдето и да минеш е 'се тая.Не е кой знае какво натоварване.Пътят, по който се качваме ние, е пресечен и от туристическа пътека, така че ако сте пешком може да се ползва и тя.Даже аз я препоръчвам, в сравнение с тази която минава през "Христова стружна" и която споменават колегите, защото е по лежерна.Малко по-дълга е, но ако се изморите, спокойно може да почнете да си ходите по пътя.
Ясно е, че в момента горе няма сняг, и тези заобикалянки на улеите заради лавинки не съществуват.
https://picasaweb.google.com/114582144786188859519/22041202?authkey=Gv1sRgCKKR6teB5YWITQ#5734254658131128994
Мога да пусна и GPS трак...ако някой иска.
Croc
Пон Май 14, 2012 12:39 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
isi

Местожителство: гр.София

Благодаря за изчерпателния отговор Smile.
Мисля го за към 2-3 юни, но обикновено времето има последната дума Smile. Дано тази година е с нас и да имаме възможност за повече скитосвания Smile
Пон Май 14, 2012 3:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.