Здравeйте! Отскоро чета публикациите ви и се радвам да споделям с вас и моите преживявания в планината, които за момента са оскъдни, но се надявам да напредвам бързичко.
През четирите изминали почивни дни решихме да направим следния маршрут: Острец - х.Тъжа - вр.Марагидик-Кад. Пръскало 28-30.04.12. Бяхме група от трима човека, тръгнахме сутринта от кв. Острец на Априлци, като оставихме колата до чешмата, и започнахме да се изкачваме лека-полека нагоре към х.Тъжа. С тежките раници и малки почивки успяхме да се качим за около 3:30 мин. Починахме си в хижата при гостоприемните хижари - Чочо и Румен. На следващата сутрин бодри-бодри се запътихме към вр. Марагидик. Изкачването беше леко, за около 1:20 мин. - без да бързаме, тъй като единият член на групата нямаше никакъв планински опит, а гледката, която ни се откри оттам, бе страхотна. Времето беше ясно и имаше хубава видимост на всички посоки - северната страна на вр. Ботев, вр. Голям Купен, х. Плевен, Априлци, вр. Триглав и т.н. ... След като се насладихме на хубавия изглед и на тихия ветрец, набързо слязохме обратно до хижата, откъдето след час-два тръгнахме към Кадемлийското Пръскало. Беше доста пълноводно и внушително - неслучайно хората са казали, че "силата на водата е в нейното постоянство". Преходът ни беше около 3:30 мин. в двете посоки. Прекарахме още една вечер в хижа Тъжа и сутринта на 30.04.2012 слязохме обратно в квартал Острец.
Бях доволна от себе си, тъй като това бе първият ми по-дълъг планински преход. До момента бях ходила само от кв. Видима (Априлци) до х. Плевен и от х.Узана до вр. Исполин през есента и зимата на изминалата 2011 година.
Ето и малко снимков материал:
http://wassilzaza.snimka.bg/mountain/planini.672222.27098903
Чет Май 03, 2012 10:40 pm
wassilzaza
Аз като участник в прехода, останах също много доволен. От връх Марагидик гледката беше много хубава и Кадемлийското Пръскало беше доста буйно. Като цяло една красива местност в Централния Балкан, която бях пропуснал миналото лято с ходенето си от х. Тъжа до вр. Ботев. Надявам се за вбъдеще да имаме възможност и за други по-сериозни преходи в любимата Стара Планина, а и не само там, които да споделяме с вас!
Пет Май 04, 2012 8:21 am
isi
Здравейте, аз чета форума от няколко месеца, но сега ще се и включа с няколко въпроса тук, за да не създавам нова тема. А в по-старите четох и не намерих, но може и да съм пропуснала нещо.
Може ли да разкажете по-детайлно изкачването от кв.Острец до х.Тъжа. Най-вече ме интересува:
1. докъде максимално може да се стигне с кола в квартала, говорим по асфалтов път, не до хижата
2. пътят пеша през какво минава- гора, оголен чакълест път, колко е без сянка под слънцето?
3. ако помните и надморските височини- началото най-вече . Априлци го дават на около 550 н.в., но не знам този квартал дали не е по-високо.
4. трудност, разбира се.
5. каквото още се сетите
Питам, защото обмислям ходене през юни да кажем. Но сме с куче и ако не го пуснат в хижата, трябва да мъкнем палатки, спални чували, дрехи и т.н + останалите неща и си стават 10 кила пък аз с такава раница не ходя лесно . И разбира се времето под слънцето не е за подценяване
Дори ако го сравните с ходене до друга хижа, примерно Ехо, ще съм ви благодарна
Сря Май 09, 2012 12:41 pm
inna
Регистриран на: 03 Май 2012 Мнения: 9 Местожителство: Велико Търново
Здравей, извинявам се за забавения отговор, но нямах възможност да отговоря по-рано. Асфалтовият път стига до края на квартал Острец. От там има 2-3 километра, през които пътят на места е изровен и липсва асфалта, но с нормална кола няма проблем да се мине, като се кара бавно. В края на този път има нещо като малък паркинг. Там няма проблем да се остави колата и не се плаща. Стартът на изкачването започва от там на около 780 метра н.в. В началото се върви по каменист път край рекичка. Там е предимно сенчесто. След това се навлиза в гора и започва по-стръмното изкачване по широка пътека. След вървене от около 1:30 - 2 ч. се достига до оголена стръмна поляна, която се минава за около 30мин. Когато я изкачиш се открива красива гледка назад към Априлци. Остава около 0:45ч. път, навлиза се в нова гора, минава се покрай една чешма. Предстои леко изкачване и се излиза отново на поляна, от която се вижда хижа Тъжа и вр. Триглав. Тук си на около 1530м. След около 30 мин по сравнително равен път се стига до хижата. Хижарите са много любезни и гостоприемни. Гледката към вр. Триглав е страхотна! От там може да се разходиш до вр. Марагидик - около 1:30ч. и до Кадемлийското Пръскало - около 1:45ч. Маршрутът е сравнително лек, има какво да се види, така че не се чуди много ами тръгвай нагоре
п.с. Ако имаш други въпроси може да пишеш!
Последната промяна е направена от inna на Пон Май 14, 2012 5:20 pm; мнението е било променяно общо 5 пъти
Здравейте, аз чета форума от няколко месеца, но сега ще се и включа с няколко въпроса тук, за да не създавам нова тема. А в по-старите четох и не намерих, но може и да съм пропуснала нещо.
Може ли да разкажете по-детайлно изкачването от кв.Острец до х.Тъжа. Най-вече ме интересува...
isi, ако имаш карта, вземи я в ръка, вземи и тези обяснения на inna, ще се озовеш пред хижа Тъжа. Тя тая пътека едно време беше обозначена идеално, пък и пътеката личеше. Сега са направили малко сеч, прокарали са и вода от там, като че ли и маркировката малко се губи, но не е проблем. Ако държиш само билото няма да сбъркаш. Ще излезеш горе на "Табите", от където се вижда хижата.
Ето снимки отпреди три седмици, но ние се качваме нагоре с велосипедите, като ползваме черния път до Табите, а слизаме по пътеката, за която се говори по-горе.Откъдето и да минеш е 'се тая.Не е кой знае какво натоварване.Пътят, по който се качваме ние, е пресечен и от туристическа пътека, така че ако сте пешком може да се ползва и тя.Даже аз я препоръчвам, в сравнение с тази която минава през "Христова стружна" и която споменават колегите, защото е по лежерна.Малко по-дълга е, но ако се изморите, спокойно може да почнете да си ходите по пътя.
Ясно е, че в момента горе няма сняг, и тези заобикалянки на улеите заради лавинки не съществуват.
https://picasaweb.google.com/114582144786188859519/22041202?authkey=Gv1sRgCKKR6teB5YWITQ#5734254658131128994
Мога да пусна и GPS трак...ако някой иска.
Пон Май 14, 2012 12:39 pm
isi
Благодаря за изчерпателния отговор .
Мисля го за към 2-3 юни, но обикновено времето има последната дума . Дано тази година е с нас и да имаме възможност за повече скитосвания
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети