Автор |
Съобщение |
minkas_g_d
|
|
GPS координати за Централен Балкан |
|
Здравейте, планинари!
Искам да споделя един полезен сайт с GPS координати на маршрути и хижи в НП "Централен Балкан"
- http://balkan-map.com/
Маршрутите са обхождани и координатите са измервани съвместно с гидове от парка през 2010-2011.
Тази информация е безплатна за ползване и е насочена в помощ на всички посетители на парка.
Сайтът има и интерактивна карта с информация за туристически маршрути, хижи и забележителности на територията на парка, представена по паркови участъци.
Сайтът е некомерсиален, изготвен при изпълнението на проект „Информационно обезпечаване и подобряване на посетителската инфраструктура в Национален парк Централен Балкан” с бенефициент ДНК "Централен Балкан".
Надявам се да ви бъде полезен!
Поздрави,
Мина Додунекова
|
|
|
Чет Май 10, 2012 5:41 pm |
|
|
Gamina
|
|
|
|
Аз вчера попаднах на сайта и наистина е нещо невиждано за сега у нас, браво!
Интересно ми е - това ли са всичките официално маркирани маршурти в Централен Балкан?
|
|
|
Чет Май 10, 2012 6:50 pm |
|
|
peca
|
|
|
Този сайт го открих преди няколко месеца и наистина е много полезен!
_________________ "АКО ЖИВЕЕШ ВСЕКИ ДЕН КАТО ДА Е ПОСЛЕДЕН, ПОЧТИ СИГУРНО Е, ЧЕ НЯКОЙ ДЕН ЩЕ СЕ ОКАЖЕШ ПРАВ" Стив Джобс |
|
|
Чет Май 10, 2012 8:32 pm |
|
|
minkas_g_d
|
|
|
|
|
|
Интересно ми е - това ли са всичките официално маркирани маршурти в Централен Балкан? |
Това са всички маршрути, които са проходими, маркирани и подходящи за туристи
|
|
|
Чет Май 10, 2012 9:06 pm |
|
|
nicksn
|
|
|
А защо най-красивите кътчета на Централен Балкан са извън маркираните пътеки?
|
|
|
Чет Май 10, 2012 9:36 pm |
|
|
minkas_g_d
|
|
|
|
|
|
А защо най-красивите кътчета на Централен Балкан са извън маркираните пътеки? |
За да се изненадаш, когато кривнеш от пътеката, може би...
Като с живота - отклоняваш се от "пътя, по който си поел" и ти се случват неща, които ще помниш и разказваш.
|
|
|
Чет Май 10, 2012 9:51 pm |
|
|
meco puh
Регистриран на: 18 Яну 2011 Мнения: 1865 Местожителство: обл.Разград |
|
|
Чет Май 10, 2012 9:55 pm |
|
|
nicksn
|
|
|
|
|
|
|
Извинете, не ми е работа, но ще ви отговоря :
За да останат "най-красивите".
Пак ме извинете, заинтересованите да дадат по точен отговор |
Посещавал съм няколко от тези места и мога да кажа съвсем отговорно, че по никакъв начин не си е проличавало, че съм бил там. Красотата на Централен Балкан е несравнима!
|
|
|
Чет Май 10, 2012 10:56 pm |
|
|
Gamina
|
|
|
|
|
|
|
|
Интересно ми е - това ли са всичките официално маркирани маршурти в Централен Балкан? |
Това са всички маршрути, които са проходими, маркирани и подходящи за туристи |
Питам, защото миналото лято в една мъгла се лутахме от Антон към Картала - има колова маркировка, която не ходи до Планински извори, а отива направо до разклона за Момина поляна под Картала. Та ми стана интересно дали въобще се поддържа въпросния маршрут. Макар и с малко е по-пряк, отколкото обиколка до Планински извори.
|
|
|
Пет Май 11, 2012 10:15 am |
|
|
dido
|
|
|
|
Хъм аз за сефте чувам, че тази от Планински извори за Момина поляна била "маршрут". Доколкото си спомням беше досадна подсичаща пътека през хвойните.
Слизането е от разклона на равното, до Картала директно за Момина поляна. Мисля и колова маркировка върви по това трасе.
_________________ Бутам след осмата бира |
|
|
Пет Май 11, 2012 10:30 am |
|
|
Gamina
|
|
|
|
|
|
Хъм аз за сефте чувам, че тази от Планински извори за Момина поляна била "маршрут". Доколкото си спомням беше досадна подсичаща пътека през хвойните.
Слизането е от разклона на равното, до Картала директно за Момина поляна. Мисля и колова маркировка върви по това трасе. |
Ми то там е една каша.... както разбрах вчера /Цецо-zezo беше така добър да ми сканира новата карта на Домино в района/ официалната маркирана пътека е Антон - Пл. Извори - Момина поляна /през хвойните/. На тая карта диpектната пътека я няма изобщо, даже и като пътечка не е отбелязана.
позволявам си да сложа неговата снимка:
http://img62.imageshack.us/img62/2899/mapzwd.jpg
и една по-стара карта (от Ком-Емине), на която пътеката си е там, но я няма другата през Планински Извори:
http://prikachi.com/images/600/4748600P.jpg
Пътеката, която скипва Пл. Извори и върви директно към Картала я минавах миналото лято, в една ужасна мъгла и се затрих естествено - всъщност предната вечер пихме бира с тебе Дидо и Тони и ви питах за въпросния район. Та след загубването - по компаса, по компаса и обратно на колците.Преди Пл. Извори, близо до едно дере има разклон - едните колци тръгват на СИ към изоставената хижа, а другите на С-СЗ към Картала. Тея за Изворите са на гъсто, тея за Картала са.. със свещ да ги дириш, особено в мъгла. Между коловете пътека няма, по основите им има останки от синя боя.
След разклона на билото до МП макрировката е чудесна.
|
|
|
Пет Май 11, 2012 11:01 am |
|
|
dido
|
|
|
|
|
|
|
|
Слизането е от разклона на равното, до Картала директно за Момина поляна. Мисля и колова маркировка върви по това трасе. |
Ми то там е една каша.... както разбрах вчера /Цецо-zezo беше така добър да ми сканира новата карта на Домино в района/ официалната маркирана пътека е Антон - Пл. Извори - Момина поляна /през хвойните/. На тая карта диpектната пътека я няма изобщо, даже и като пътечка не е отбелязана.
http://img62.imageshack.us/img62/2899/mapzwd.jpg ... |
Абе аз кьорав ли съм, или на тази карта ги има и 2-те пътеки. Директната покрай Картала е в червено, с множество колци ???
_________________ Бутам след осмата бира |
|
|
Пет Май 11, 2012 11:32 am |
|
|
zezo
|
|
|
Абе и аз цяла година си мислех, че са минали по тази с червената маркировка, до вчера, когато ми показа, че всъщност са се нахакали в дерето южно от Картала, където се виждат изворите на две реки. Там имало някакви колци, останали сигурно от новобранската на хан Аспарух, които ги няма на картата.
|
|
|
Пет Май 11, 2012 11:47 am |
|
|
Gamina
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
http://img62.imageshack.us/img62/2899/mapzwd.jpg ... |
Абе аз кьорав ли съм, или на тази карта ги има и 2-те пътеки. Директната покрай Картала е в червено, с множество колци ??? |
Оная тръгва по-рано, виж синята на другата карта.
Винаги го има шанса да сме били пред вратата на Пл. Извори в мъглата и там да сме хванали колците на СЗ, но ме съмнява. Доста време си вървяхме по коловете в тая посока, преди да излезем под Картала.
Последния кол, който видях и след който се загубихме за малко - тръгнахме на СИ по рекичката, после хванахме СЗ без пътека и се върнахме на колците:
https://lh5.googleusercontent.com/-sBsOGHhEF1k/ThcLfxESyWI/AAAAAAAAL0E/9BWfHUvN-JM/s1024/DSCN0552.JPG
и втория от отново намерените колци, след като аз пищях "Кольооооооо!" вижда се колко са древни:
https://picasaweb.google.com/100661455321828014084/LISbSF#5626978899668919730
|
|
|
Пет Май 11, 2012 12:01 pm |
|
|
Живота
|
|
|
|
|
|
|
|
Извинете, не ми е работа, но ще ви отговоря :
За да останат "най-красивите".
Пак ме извинете, заинтересованите да дадат по точен отговор |
За кой да ги пазим тези красиви места,че те са за хората,ако останат скрити кой ще разбере че съществуват.
|
|
|
Пет Май 11, 2012 8:37 pm |
|
|
|