|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
bair-budala
|
Хижа "Ржана" - що е то? |
|
Здравейте.
Намислил съм двудневна разходка из Ржана и Голема планина по маршрут София-Зверино-вр. Козница (ден 1)-вр. Чукава-Осеновлаг-София (ден 2). Проектираният маршрут има дължина от около 44 км (без, разбира се, отсечките София-Зверино и Осеновлаг-София) и започва на 300 м н.в., за да достигне над 1600 м н.в., след това слизане на 1300-1400 м н. в., после отново близо 1600 м н. в. и накрая слизане на 800 м н. в., така че и в най-смелите си мечти не си въобразявам, че ще го измина за един ден.
Идеята ми е да не слизам за нощувка от вр. Козница в Осеновлаг, тъй като не ми се слизат (и катерят на другия ден) 700-800 метра денивелация, а да остана някъде по билото. Разглеждайки и търсейки внимателно информация из нета попаднах на оскъдни сведения за някаква хижа "Ржана", която ще да е сравнително ново явление (най-малкото я няма в соц-пътеводителите на българските планини и хижи). Хижата я има на GPS-картите, няма да е проблем да я открия, но ме интересува в какво състояние е, функционира ли изобщо, какво е нужно, за да се спи там (т. е. има ли легла, чаршафи или имам нужда от чувал?), има ли вода и т. н. Липсата на храна, душове и разни други "екстри" не ме притесняват особено, но поне ми се иска да зная дали в случая ще мога със сигурност да разчитам на покрив над главата си? Знае ли се кой я стопанисва, има ли някакви контакти с тези хора/организация и т. н.
Предварително благодаря за всяка информация.
_________________ "Човек пътешества не за да пристигне, а за да пътешества".
"Бил си истински само там, където си отишъл пеша".
Йохан Волфганг Гьоте |
|
|
Чет Май 03, 2012 9:39 am |
|
 |
staria
Регистриран на: 13 Ное 2010 Мнения: 218 Местожителство: гр.Ботевград |
|
|
|
Хижа Ржана се държи от собствениците на чифлика "Ненкови", който е в селото Осеновлаг. Той има сайт и можеш да видиш телефоните. Има три стаи за спане с одеала и чаршафи. На долния етаж има нещо като механа. Става за пренощуване - за да не слизаш до селото. Храна си носиш, освен ако не си се разбрал прадварително със собствениците да ти сготвят. Маркировката в района е оскъдна / и много стара /, но ти си оборудван с "умната" машинка, така че няма да ти е проблем. Хижата е възстановена стара къща.
|
|
|
Съб Май 05, 2012 9:00 am |
|
 |
bair-budala
|
|
|
staria,
много благодаря! Вече се бях отчаял, че някой ще има някакво инфо. На страницата на "чифлика" няма никаква конкретна информация информация по въпроса, но ще им звънна по телефона.
_________________ "Човек пътешества не за да пристигне, а за да пътешества".
"Бил си истински само там, където си отишъл пеша".
Йохан Волфганг Гьоте |
|
|
Нед Май 06, 2012 8:51 am |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|