ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Хижа "Ржана" - що е то?

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Хижа "Ржана" - що е то?
Автор Съобщение
bair-budala

Местожителство: София

Мнение Хижа "Ржана" - що е то? Отговорете с цитат
Здравейте.
Намислил съм двудневна разходка из Ржана и Голема планина по маршрут София-Зверино-вр. Козница (ден 1)-вр. Чукава-Осеновлаг-София (ден 2). Проектираният маршрут има дължина от около 44 км (без, разбира се, отсечките София-Зверино и Осеновлаг-София) и започва на 300 м н.в., за да достигне над 1600 м н.в., след това слизане на 1300-1400 м н. в., после отново близо 1600 м н. в. и накрая слизане на 800 м н. в., така че и в най-смелите си мечти не си въобразявам, че ще го измина за един ден.
Идеята ми е да не слизам за нощувка от вр. Козница в Осеновлаг, тъй като не ми се слизат (и катерят на другия ден) 700-800 метра денивелация, а да остана някъде по билото. Разглеждайки и търсейки внимателно информация из нета попаднах на оскъдни сведения за някаква хижа "Ржана", която ще да е сравнително ново явление (най-малкото я няма в соц-пътеводителите на българските планини и хижи). Хижата я има на GPS-картите, няма да е проблем да я открия, но ме интересува в какво състояние е, функционира ли изобщо, какво е нужно, за да се спи там (т. е. има ли легла, чаршафи или имам нужда от чувал?), има ли вода и т. н. Липсата на храна, душове и разни други "екстри" не ме притесняват особено, но поне ми се иска да зная дали в случая ще мога със сигурност да разчитам на покрив над главата си? Знае ли се кой я стопанисва, има ли някакви контакти с тези хора/организация и т. н.
Предварително благодаря за всяка информация.

Чет Май 03, 2012 9:39 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
staria

Местожителство: гр.Ботевград

Мнение Отговорете с цитат
Хижа Ржана се държи от собствениците на чифлика "Ненкови", който е в селото Осеновлаг. Той има сайт и можеш да видиш телефоните. Има три стаи за спане с одеала и чаршафи. На долния етаж има нещо като механа. Става за пренощуване - за да не слизаш до селото. Храна си носиш, освен ако не си се разбрал прадварително със собствениците да ти сготвят. Маркировката в района е оскъдна / и много стара /, но ти си оборудван с "умната" машинка, така че няма да ти е проблем. Хижата е възстановена стара къща.
Съб Май 05, 2012 9:00 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
bair-budala

Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
staria,
много благодаря! Вече се бях отчаял, че някой ще има някакво инфо. На страницата на "чифлика" няма никаква конкретна информация информация по въпроса, но ще им звънна по телефона.

Нед Май 06, 2012 8:51 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.