|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
dido
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
 |
...
Люси и Вальо се снимат за спомен от югозападните части на Врачанския балкан:
... |
Они верно са врачанци, ама Балканот и Пиринот и Югозападот... |
Врачани, Ристе, врачани.
В интерес на истината въпросната снимка е размазана  |
Размазана щот му трепериха ръцете - в мене беше единствената бира наоколо 
_________________ Бутам след осмата бира  |
|
|
Вто Фев 28, 2012 12:44 pm |
 |
 |
Gamina
|
|
|
Вто Фев 28, 2012 12:55 pm |
 |
 |
dido
|
|
Re: Чадърче |
|
 |
 |
Пътеката за Гергийските езера ми е ясна.Мисълта ми беше да не отивам до Гредарски превал, а направо от Долно Гергийско езеро да тръгна надолу към м. Пещерата, пада се западна посока,може би по течението на реката, която отводнява Гергийски езера - р. Гергийска. От Влахини езера знам пътя, но не искам да ходя чак до там!Прочетох, че съфорумец igurbev е ходил по подобен маршрут! Ето за това питах:
С няколко думи слизането: ние заобиколихме долното езеро отляво (не съм сигурен дали това е по-удачния вариант, защото се върви по камъните и след това се заобикаля клека малко). След това следвахме реката в една непрогледна мъгла, първо по едни удобни за ходене полянки. След това реката започна да се спуска по-стръмно и се наложи да се отклоним между клека вдясно и за късмет намерихме каменни пирамидки (оттам се връщах назад за да ги проследя до откритото). После пирамидките изчезнаха, но следвахме нещо като пътека с прилазвания и провирания най-често (различаваше се, че на места клека е просичан). Този участък не е много продължителен. След това се излиза на една много дълга поляна. (Според картата някъде по средата тя се пресича от маркировка от Черната вода за Синаница - но аз не можех да открия дори наченки на такава пътека). След поляната надолу следва една много приятна и добре очертана пътека през гората чак до Влахина река и жълтата маркировка.
Въпросът е колко време коства придвижването от Гергийски езера до м. Пещерата и надолу до заслон, горски дом или хижа?Е, да се остави и някоя и друга минутка за среща с Баба Меца!  |
Хъм, разбрах те сега. Всъщност ако слезеш по желания от тебе начин надолу по Гергийска река, нямаш работа към Черната вода (освен ако целта ти не е х. Яворов). Слизането по реката не съм го правил, само съм пресичал по-долу по една друга пътека. но - генерално би трябвало да стане от най-голямото Гергийско езеро , а не най-долното (предполагам igurbev в описанието си има предвид най-голямото езеро).
Доколкото са ми разправяли приятели, дето са били там - има останки от пътека през рядък клек в горната част, все покрай Гергийска река. Оттам надолу имаш около 4 км слизане по реката, до пътя с жълта маркировка. До Пещерата имаш още 1.5 км, след това 10-на км черен път до м. Върбите. Там има опции за спане - х. Лагера, или на рибарника.
|
|
Вто Фев 28, 2012 12:59 pm |
 |
 |
igurbev
|
|
|
Ето това имах предвид с описанието:
Иначе като време не си спомням. Би могло да се види от трака, но няма да е показателно, защото голямо мотане падна тогава, че и замръкнахме.
Тук има снимки и трак
И да допълня, клекът не е от най-редките, дори и за дидовите мерки, по-скоро имахме късмет да следваме обраслата, стара пътека 
|
|
|
Вто Фев 28, 2012 1:33 pm |
|
 |
dido
|
|
|
|
Аха, видях отде си минал - веднага след т. 48 надолу си направил една чупка на север, после си се върнал към реката на юг. Ако беше продължил на север след чупката, и направиш плавна дъга наляво, е можело да минеш без клек. Много е вероятно тия пирамиди да отиват нататък точно.
_________________ Бутам след осмата бира 
Последната промяна е направена от dido на Вто Фев 28, 2012 7:06 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
Вто Фев 28, 2012 2:45 pm |
 |
 |
igurbev
|
|
|
Възможно е. Точно там беше празно, отвсякъде оградено с клек. Върнах се, защото видях камъни наподобяващи пирамидка вляво, след това следи от просичано и сякаш пътека, но доста обрасла. Общо взето се промъкнахме сравнително безболезнено. Върнахме се на реката на нещо като поляна. След това (червената следа) пътеката си беше съвсем човешка.
|
|
|
Вто Фев 28, 2012 3:26 pm |
|
 |
Чадърче
|
Чадърче |
|
Благодаря за инфото!С две думи - проблемният участък е непосредствено под Голямото Гергийско езеро, до червената пътека. А като време май е за цял ден, още повече, че ще има и клекинг, и лутане тук-там!!!
_________________ Няма невъзможни неща! |
|
|
Вто Фев 28, 2012 6:46 pm |
|
 |
Чадърче
|
Чадърче |
|
По картата всичко е ясно!
Рових из целия форум и на други места, за да видя има ли някъде снимка, правена отвисоко - от Гредаро,от Муратова чука или от някъде, от която да се вижда долината на Гергийска река. Имаше, но от тях се вижда само началото на долината и езерата. На Влахината долина има в изобилие!Може би защото покрай Гергийска река се минава рядко и не представлява особен интерес!Все пак, ако някой разполага с такова фото, ще съм благодарна да го видя! 
|
|
Съб Мар 03, 2012 12:13 am |
|
 |
dido
|
|
|
|
Снимал съм и от Гредаро, и от Муратовата чука, но точно до началото на големия клек под езерата (който остава извън кадъра!) 
|
|
Съб Мар 03, 2012 12:55 am |
 |
 |
Чадърче
|
Чадърче |
|
Благодаря Дидо! Да, видях хубавите ти снимки оттам! Много ми хареса тази отблизо на долното Гергийско! Там по-рядко се минава и е по-нетрадиционна. Все пак идва лято и като се кача на Гредаро, ще взема да нащракам към тази посока снимки. 
|
|
Съб Мар 03, 2012 8:44 pm |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|