Автор |
Съобщение |
Speedy
Регистриран на: 29 Ное 2006 Мнения: 2551 Местожителство: Неврокопъ |
|
От долината на Пиринска Бистрица до с. Кърланово |
|
В началото на ноември направихме традиционно си ходене от с. Пирин до Мелник. Е, всяка година началната и крайната точки са различни, но като цяло маршрута е един и същ. За някой той е твърде скучен, но ние си го обичаме. Винаги го правим през есента, когато температурата на въздуха и цветовете на гората може би най-добре отговарят на вкуса ни.
В с. Пирин спряхме само за 10-на минути, а началната точка на прехода бе моста на р. Пиринска Бистрица при ВЕЦ „Лъкий”. Поради хладния полъх на реката, пренебрегнахме традиционния път през Близнаков чарк и използвахме този край канала за ВЕЦ-а, който извежда до водослива на Трите реки.
Най-хубавото в тази част от маршрута са цветовете на природата. Гледаш надолу, красота...
Гледаш нагоре,... пак красота!
Та така полека стигнахме до Горно Лопово, където се откриха и панорамите към високите пирински върхари.
За съжаление в този момент облаците позакриха слънцето и тук бе мрачно, ту слънчево. Ето една облачна снимка посока Алиботуш.
И една слънчева на част от групата, която се припича и коментира весели случки.
При параклиса "Св. Илия", край който се намира гроба на Т. Александров запецнахме закратко, тъй като колегите се разшетаха из гората и докато не напълниха чантите със сърнели не мирясаха. Групата ни се раздели на две. Половината потегли към Роженския манастир, а другите към с. Кърланово. Ето една гледка от пътеката.
Както се вижда в този район най-привлекателното нещо за красивите земни пирамиди и кръчмите, които очакват гости мамейки ги с миризми на вкусни мезета и винце. Ние се хванахме лесно на стръвта и паркирахме в една хубава механа в самото подножие на ей тази красота.
Домакина дори отиде до Рожен да вземе останалите от групата, които се присъединиха към веселата трапеза. Както се казва всичко е добре, когато приключва добре.
Останалите снимки от ходенето са в галерията
_________________ Пирин - географски и етимологичен речник
Пирин - пътеводител
Последната промяна е направена от Speedy на Пет Мар 29, 2013 8:24 am; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
Пон Дек 12, 2011 7:48 pm |
|
|
Ристо Туристо
Регистриран на: 02 Окт 2008 Мнения: 4318 Местожителство: на 950 м.н.в. |
|
|
|
Добре, че са снимките.
Без тях си е чист гурме туризъм
Снимките ми аресаха. Особено горе-доле - ... на шарено се радва.
_________________ Енциклопедия за ЕКИПИРОВКАТА за туризъм.
Палатки *** Туристически обувки |
|
|
Вто Дек 13, 2011 10:19 am |
|
|
Speedy
|
|
Вто Дек 13, 2011 4:06 pm |
|
|
excalibur
|
|
|
Хубави снимки си направил Спомням си как ме напътстваше от Демиркапия през хижа Пирин до ВЕЦ" Лъкий", за да ме вземат с кола. Поздрави и успех!!!
|
|
|
Вто Дек 13, 2011 4:44 pm |
|
|
Speedy
|
|
Вто Дек 13, 2011 7:48 pm |
|
|
Velio
|
|
|
|
Преди няколко седмици, точно преди снеговете и аз се разходих в района. Моя маршрут беше Мелник, Роженски манастир, параклиса Св. Илия, Кърланово, Мелник. Малко снимки тук:
https://picasaweb.google.com/100681762515405314050/LeXmqK
Много добро време случихме и се получи екстра декемврийска разходка в ниската част на планината.
В Кърланово се отбихме в кръчмата дето се пада под една пирамида /има изба в нея/. Като се пътува Мелник-Рожен, вдясно има 1 голяма бъчва на пътя. Отбива се вдясно и по кратък път се стига до механата. Много добра шкембе чорба и домашен сладолед със сладко от смокини
|
|
|
Сря Дек 28, 2011 12:07 pm |
|
|
Speedy
|
|
|
Май сме приключили похода в една и съща кръчма
Излета по този маршрут е чудесен. И ние сме го правили няколко пъти
Пирин - пътеводител
Последната промяна е направена от Speedy на Пет Мар 29, 2013 8:26 am; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
Чет Дек 29, 2011 1:50 pm |
|
|
samy
|
с.Пирин |
|
Бил съм два пъти в с. Пирин.Това е за мен чудесно място, но ми направи впечатление,че и двата пъти хората ме предупреждаваха да внимавам за отровни змии.Аз не съм срещал,но има ли в деиствителност толкова много,че както казват месните те се срещат по улиците на селото и проникват и в къщите.
|
|
|
Чет Дек 29, 2011 11:44 pm |
|
|
Speedy
|
|
Пет Дек 30, 2011 9:33 am |
|
|
orlov
|
|
|
Тази отсечка е била част от подготвителната програма на Христо Проданов преди да поеме към Еверест.
|
|
|
Нед Яну 01, 2012 9:54 pm |
|
|
Speedy
|
|
|
В края на ноември миналата година напрвахме същия маршрут, но този път финалът бе в Мелник.
Отварят се първите гледки към високите части на планината. Една към Стефанов връх.
Голена и Зъбът. Гледка от Горно Лопово.
Малко след Солунски преслап навлязохме в мъгла. Гората придоби особена тайнственост. Голяма красота!
Параклисът "Св. Илия", на метри от който е гробът на Т. Александров.
Както често става много зор не си дадохме и достигнахме до пирамидите край с. Рожен по залез, малко преди слънчо да се скрие.
Наградата за закъснението бяха хубавите цветове.
Природата е изваяла разни фалически скулптури.
Последни лъчи...
И накрая спускане в сумрак към Мелник.
Още снимки вижте -> в галерията
Пирин - пътеводител |
|
|
Пет Мар 29, 2013 8:22 am |
|
|
|