ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Брезнишки врътки

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Предишната тема
Следващата тема
Брезнишки врътки
Автор Съобщение
igurbev

Местожителство: София

Мнение Брезнишки врътки Отговорете с цитат
Отдавна ми се въртеше идеята да пробвам това излизане към билото след Джано откъм Брезница. Знаех че пътя е дълъг, а и изрично ме предупредиха за това Smile, но разчитах на всъдеходното рено да спести не малка част от километрите по горските пътища.
Тръгнахме по пътя, който се отделя малко преди х.Гоце Делчев. Макар да нямаше сняг се налагаше да преминаваме доста неприятни и не безобидни заледени участъци, при един от които едно от колелата брутално пропадна и изтрещя. Както и да е, напреднахме безпроблемно до една от точките, която си бях набелязал от Гугъл мапс, където трябваше да се отклоним от главния път.
Искаше ми се да стигнем до местността Чала, но скоро се разбра, че няма да я бъде тая - заредиха се едни ями и коловози, заледените участъци ставаха все по-чести. Зор видя реното, горкото!
Накъде към километър след разклона, по който се бях отклонил, трябваше да изоставим колата и да продължим пеша.
След поредица от стратегически шорткъти (глиганинг), след около час стигнахме до Чала, където се включихме към синята маркировка от Брезница.
Пътеката е добре очертана и много приятна. Подминахме Долно Брезнишко:

Средно:

и опънахме палатката край Горно Брезнишко езеро.

От тук имах 10 мин., за да успея да се класирам за залеза от Ченгелчал, та започна едно отчаяно драпане по сипеите и горе, още преди да успея да си напъхам изплезения език обратно, изгледах слънцето, което се шмугна зад Зъба и изчезна.

На следващия ден се качихме на билото и го проходихме до седловината преди Бойков връх. Оттам започна спускане по заснежената, полу обрасла пътека вляво. Имаше известна припряност от моя страна, защото не беше ясно дали ще успея така да наглася шорткътите по обратния път, че да се върнем до колата прилично рано, предвид очаквания ни обратен офроуд по тъмно. През повечето време пред нас личаха много особени следи в снега - донякъде приличаха на човешки, но това някак не обясняваше очертаващите се нокти в предната част, виждащи се тук там.
Излязохме при колата към 4.30, та поне най-ужасните ями ги прехвърлихме по светло.
На връщане продължихме по пътя към Брезница. Не напредвахме много славно обаче, обратно на очакванията ни, колкото повече наближавахме селото, толкова по-лош ставаше пътя.

Ето трак за онагледяване.
И снимките
Smile
Сря Дек 07, 2011 1:51 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Ристо Туристо

Местожителство: на 950 м.н.в.

Мнение Отговорете с цитат
Ибре, Иванеееее ръкопляскания
Арно е било.
С такива като тебе форума отвръща достойно на фа*ин ФБ.
Croc

Сря Дек 07, 2011 2:09 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Pirin Botev

Местожителство: Razlog

ама ти нямаш спирачки бе човек, въх, кога беше на котешки чал , кога на джано....
тц тц тц Smile

Чет Дек 08, 2011 9:52 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
dido

Браво Иване. Как стигна от долния път до Брезнишкия Чал ?

Чет Дек 08, 2011 10:42 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
igurbev

dido написа:
Браво Иване. Как стигна от долния път до Брезнишкия Чал ?

Ми да си кажа, още като стана на въпрос не схванах какво наричаш Брезнишки Чал; после се озъртах по картата, но не го намерих. За минаването - погледни трака, там би трябвало да е доста детайлно Smile
Чет Дек 08, 2011 11:34 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
dido

Абе Чала - над Брезница. Има и Кременски - над Кремен. Минал си оттам - бях го забравил трака ... Very Happy
Доста е сбъркан терена между долния път и по-горния. Има изненадващо много нови просеки из гората ...

Пет Дек 09, 2011 1:30 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
igurbev

А да, добре че си бях набелязал няколко точки за ориентир от Гугъл мапс, иначе там е истинска бродерия, дори за главния път за Брезница не си сигурен на места.
Пет Дек 09, 2011 1:54 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Speedy

Местожителство: Неврокопъ

dido написа:
Има изненадващо много нови просеки из гората ...

Яка сеч падна тая година. Изнасят дървата за Гърция. Protest

Пет Дек 09, 2011 3:22 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
meco puh

Местожителство: обл.Разград

Ами, тя бедната Гърция няма гори може би!!! Та, ние да им помогнем.

Балкана символ на цял полуостров
Пет Дек 09, 2011 3:56 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

Ще им помогнем - като им вземем парите Laughing

Гората е възобновяем ресурс иначе. При добро менажиране може хем да се увеличават горските площи, хем да се печелят добри пари от тях.

Пет Дек 09, 2011 6:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Ристо Туристо

dido написа:

Гората е възобновяем ресурс иначе. При добро менажиране може хем да се увеличават горските площи, хем да се печелят добри пари от тях.

Дидо - сбръкал си професията брато - макроикономист е требало да станеш.

Пет Дек 09, 2011 6:53 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
meco puh

dido написа:

Много се извинявам dido, знаеш ли за колко веме се възстановявя гората. Убеден съм, че знаеш, иначе не би писал. Да, прав си, нека да печелим от гърци, турци, италианци и т. н. Ако продължите така, да продължите вие, защото аз няма да го видя, ама и поколенията ми няма да дишат чистия въздух на тая зелена българска гора. Не съм голословен, поканвам те в моето село. Преди 62 години изсякоха гора на 1 км. от моето село, възстанови се разбира се, но едва след 60 години.Аз не можах да се възползвам от тая моя гора. Тогава изсичането бе задължително, ами сега защо? За печалба, нали? Моля ви, ако имате възможност, не позволявайте изсичането. Губите само вие, никой друг. Нима гърците нямат гори? Питам!!!...

Нед Дек 11, 2011 10:56 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ристо Туристо

meco puh написа:
dido написа:

Много се извинявам dido, знаеш ли за колко веме се възстановявя гората. Убеден съм, че знаеш, иначе не би писал. Да, прав си, нека да печелим от гърци, турци, италианци и т. н. Ако продължите така, да продължите вие, защото аз няма да го видя, ама и поколенията ми няма да дишат чистия въздух на тая зелена българска гора. Не съм голословен, поканвам те в моето село. Преди 62 години изсякоха гора на 1 км. от моето село, възстанови се разбира се, но едва след 60 години.Аз не можах да се възползвам от тая моя гора. Тогава изсичането бе задължително, ами сега защо? За печалба, нали? Моля ви, ако имате възможност, не позволявайте изсичането. Губите само вие, никой друг. Нима гърците нямат гори? Питам!!!...

Когато четеш Дидо, трябва по-внимателно да го правиш и по-задълбочено. Там пише много и между редовете.
Croc

Нед Дек 11, 2011 10:59 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
meco puh

Нямам навика да чета между редовете, много съм остарял затова, извини ме.

Нед Дек 11, 2011 11:04 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

Мечо, според информацията, която се намира в нета - цифри, нещата са така:

- запасите от дървесина (гора) са около 600 милиона куб. метра.
- годишния прираст на гората е около 14 милиона куб. метра.
- в момента се сече по 5 милиона куб. метра.
- от министерството искат да се повиши добива до 10 милиона куб. метра годишно (толкова е бил по соц време, 80-те години)

Цената на дървения материал ако я сложиш 200 лв/куб. метър - имаме бизнес за един милиард на година. Дава работа на сума ти хора от райони, които иначе няма друго препитане. Същевременно темпа на нарастване на гората е от 9 до 4 милиона куб. метра годишно.

Като теглиш чертата, изглежда като че ли няма смисъл от паника Very Happy

Още нещо да спомена - покрай правенето на карти имам доста подробни наблюдения за състоянието на горските участъци според топографски карти от 80-те години, и актуални аерофотоснимки. Не е рядкост маркирани полянки през 80-те днес да са гъсти горички. Държавата също е задължена да прави ново заснемане и цифрова карта на 50% от страната всеки 3 години. Т.е. нещата, които се случват с гората няма как да останат скрити ...

Сря Дек 14, 2011 12:02 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.