ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Пожар в Пирин

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Предишната тема
Следващата тема
Пожар в Пирин
Автор Съобщение
meco puh

Местожителство: обл.Разград

Мнение Отговорете с цитат
Задай си въпроса или им задай въпроса, кои са тези бракониери.

Балкана символ на цял полуостров
Нед Ное 20, 2011 10:19 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ПАВЕЛ

Браво на всички участвали в потушаването на пожара ! А защо се случва това ли ? Ами отговора е един и същ навсякъде - КОРУПЦИЯ Exclamation Корупция навсякъде по вертикала и хоризонтала в държавата !Корупция под една или друга форма..........
Нед Ное 20, 2011 10:21 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Spas

Местожителство: Sofia

От камерата се вижда, че още пуши, това е на живо
http://www.livestream.com/bansko
Пон Ное 21, 2011 10:22 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Speedy

Местожителство: Неврокопъ

Слизал съм по тоя склон на върха. Много шантаво място. Дано падне някакъв сняг или дъжд, че да задуши огъня Confused

Пон Ное 21, 2011 10:38 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
joropc

Todor написа:
Ето обещаната снимка

Тц, тц, тц, лоша работа..... Sad
Пон Ное 21, 2011 2:55 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Весела Ягодова

Грозна гледка.

А това с козите Protest Protest Protest
Пон Ное 21, 2011 7:19 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Niksi

Местожителство: софия

Speedy написа:
Слизал съм по тоя склон на върха. Много шантаво място. Дано падне някакъв сняг или дъжд, че да задуши огъня Confused

Аз пък съм го качвал. Бива си го склона. Smile

Кофти тръпка с тоя пожар. Дано бързо бъде потушен и няма големи поражения.

Пон Ное 21, 2011 8:24 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
albena :-)

За съжаление бракониерството не е само тук

нещо което гледахме вчера - http://www.imdb.com/title/tt0386651/
Вто Ное 22, 2011 10:53 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Сотиров

Местожителство: София

Мнение Директорът за пожара Отговорете с цитат
Днес прочетох следното съобщение:

"Пожарът, който вилня преди дни в Националния парк „Пирин“, е нанесъл щети за близо 3 млн. лева, обяви директорът на парка Валери Мечев. Засегнати са 150 дка, като са пострадали основно треви и клек. Те ще се възстановяват по естествен начин, тъй като територията на пожара е в резерват, уточни Мечев."

Жалко наистина! Но все пак това ли трябва да бъде публичната реакция на директора на парка? Мога ли да го питам аз, как изчисли щетите на 3 милиона лева? По кубиците изгоряла дървесина? Като няма да се дават пари за възстановяване, колко струват тогава щетите? Shocked А мога ли да се учудя и на екологичната методика? Значи, на територията на резервата се допуска брутална човешка намеса - волна или неволна. Резерватът гори! Но за възстановяването му не се допуска намеса. Що за логика е това? Ами че тогава да бяха спрели и пожарникарите, да не се месят и те. Не приемам такава логика и хич не ми харесва подобно управление на парка! Същото пагубно "невмешателство" опропасти смърчовите гори на Витоша - всичките са болни от корояд, който беше оставен да се развива необезпокояван в "резерват". Резерватът беше отреден за опазване именно на смърчовете, а всъщност се превърна в резерват за корояди. Разумният подход би бил: щом е изгорял клек - ще се засади нов. Иначе каква ще е бъдещата мисия на резервата? Да ни демонстрира самопосяването на неизвестни нам растителни видове върху освободените площи? Хайде стига псевдонаучни напъни!
Съб Ное 26, 2011 12:06 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
dido

Мнение Re: Директорът за пожара Отговорете с цитат
Сотиров написа:
... Разумният подход би бил: щом е изгорял клек - ще се засади нов. ...

Напълно подкрепям! То както е тръгнало с тия пожари няма да остане нищо за газене ... Cool

3-те милиона български лева вероятно са разходът за потушаване на пожара.

Съб Ное 26, 2011 12:22 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Сотиров

Местожителство: София

Мнение 3-те милиона "щети"... Отговорете с цитат
Дидо, може и да си прав, но тогава не е това изразът. Говори се за "щети, нанесени от пожара", а не за "разходи". Пък и, извинявай, но вярваш ли, че за потушаването са похарчени ТРИ МИЛИОНА? Де, холан!

Аз отдавна имам идея за някаква фондация, култивираща растения от Червената книга (клекът е едно от тях, еделвайсът също). На подходящи места, близки до застрашените находища, изкуствено да се развъждат редките растения и после да се разсаждат по естествените им места. За съжаление нямам нито необходимите организаторски способности, нито познания по ботаника и агрономия. Но идеята си остава.
Съб Ное 26, 2011 1:14 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Ристо Туристо

Местожителство: на 950 м.н.в.

Мнение Re: 3-те милиона "щети"... Отговорете с цитат
Сотиров написа:
Дидо, може и да си прав, но тогава не е това изразът. Говори се за "щети, нанесени от пожара", а не за "разходи". Пък и, извинявай, но вярваш ли, че за потушаването са похарчени ТРИ МИЛИОНА? Де, холан!

Аз отдавна имам идея за някаква фондация, култивираща растения от Червената книга (клекът е едно от тях, еделвайсът също). На подходящи места, близки до застрашените находища, изкуствено да се развъждат редките растения и после да се разсаждат по естествените им места. За съжаление нямам нито необходимите организаторски способности, нито познания по ботаника и агрономия. Но идеята си остава.

г-н Сотиров -
Идеята е много добра и предполагам, че тя се осъществява в развитите страни. Макар в разрез със самата идея за резерват. Rolling Eyes
НО - в България в момента е абсолютно неосъществима.
Поради начина на организация, начина на мислене на властимащите, недостига на пари и т.н.
Постепенно ще се стигне и до осъществяването на идеята.
Но първо трябва да се решат проблемите с бракониерството, нелегалното посещение на резерватите, да се отделят повече пари за охрана, да се увеличат глобите за нарушения, да се измисли начин за контрол на контролиращите, в крайна сметка и да се вдигне жизнения стандарт на населението ако щеш.
Не знаех, че клека е включен в Червена книга на Република България... Shocked
Но е факт, при това Категория Уязвимо - т.е. на четвърто място след Изчезнали, Критично застрашени и Застрашени.
Позволявал съм си много рядко /веднъж преди 2 години и половина някъде/ да паля огън на високото /в оградено с камъни място и с предпазни мерки/, но от тогава нататък - никакъв огън. Rolling Eyes
Croc

Съб Ное 26, 2011 9:16 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.