Браво на всички участвали в потушаването на пожара ! А защо се случва това ли ? Ами отговора е един и същ навсякъде - КОРУПЦИЯ Корупция навсякъде по вертикала и хоризонтала в държавата !Корупция под една или друга форма..........
Нед Ное 20, 2011 10:21 pm
Spas
Директорът за пожара
Днес прочетох следното съобщение:
"Пожарът, който вилня преди дни в Националния парк „Пирин“, е нанесъл щети за близо 3 млн. лева, обяви директорът на парка Валери Мечев. Засегнати са 150 дка, като са пострадали основно треви и клек. Те ще се възстановяват по естествен начин, тъй като територията на пожара е в резерват, уточни Мечев."
Жалко наистина! Но все пак това ли трябва да бъде публичната реакция на директора на парка? Мога ли да го питам аз, как изчисли щетите на 3 милиона лева? По кубиците изгоряла дървесина? Като няма да се дават пари за възстановяване, колко струват тогава щетите? А мога ли да се учудя и на екологичната методика? Значи, на територията на резервата се допуска брутална човешка намеса - волна или неволна. Резерватът гори! Но за възстановяването му не се допуска намеса. Що за логика е това? Ами че тогава да бяха спрели и пожарникарите, да не се месят и те. Не приемам такава логика и хич не ми харесва подобно управление на парка! Същото пагубно "невмешателство" опропасти смърчовите гори на Витоша - всичките са болни от корояд, който беше оставен да се развива необезпокояван в "резерват". Резерватът беше отреден за опазване именно на смърчовете, а всъщност се превърна в резерват за корояди. Разумният подход би бил: щом е изгорял клек - ще се засади нов. Иначе каква ще е бъдещата мисия на резервата? Да ни демонстрира самопосяването на неизвестни нам растителни видове върху освободените площи? Хайде стига псевдонаучни напъни!
Съб Ное 26, 2011 12:06 am
dido
Re: Директорът за пожара
Сотиров написа:
... Разумният подход би бил: щом е изгорял клек - ще се засади нов. ...
Напълно подкрепям! То както е тръгнало с тия пожари няма да остане нищо за газене ...
3-те милиона български лева вероятно са разходът за потушаване на пожара.
_________________ Бутам след осмата бира
Съб Ное 26, 2011 12:22 am
Сотиров
3-те милиона "щети"...
Дидо, може и да си прав, но тогава не е това изразът. Говори се за "щети, нанесени от пожара", а не за "разходи". Пък и, извинявай, но вярваш ли, че за потушаването са похарчени ТРИ МИЛИОНА? Де, холан!
Аз отдавна имам идея за някаква фондация, култивираща растения от Червената книга (клекът е едно от тях, еделвайсът също). На подходящи места, близки до застрашените находища, изкуствено да се развъждат редките растения и после да се разсаждат по естествените им места. За съжаление нямам нито необходимите организаторски способности, нито познания по ботаника и агрономия. Но идеята си остава.
Дидо, може и да си прав, но тогава не е това изразът. Говори се за "щети, нанесени от пожара", а не за "разходи". Пък и, извинявай, но вярваш ли, че за потушаването са похарчени ТРИ МИЛИОНА? Де, холан!
Аз отдавна имам идея за някаква фондация, култивираща растения от Червената книга (клекът е едно от тях, еделвайсът също). На подходящи места, близки до застрашените находища, изкуствено да се развъждат редките растения и после да се разсаждат по естествените им места. За съжаление нямам нито необходимите организаторски способности, нито познания по ботаника и агрономия. Но идеята си остава.
г-н Сотиров -
Идеята е много добра и предполагам, че тя се осъществява в развитите страни. Макар в разрез със самата идея за резерват.
НО - в България в момента е абсолютно неосъществима.
Поради начина на организация, начина на мислене на властимащите, недостига на пари и т.н.
Постепенно ще се стигне и до осъществяването на идеята.
Но първо трябва да се решат проблемите с бракониерството, нелегалното посещение на резерватите, да се отделят повече пари за охрана, да се увеличат глобите за нарушения, да се измисли начин за контрол на контролиращите, в крайна сметка и да се вдигне жизнения стандарт на населението ако щеш.
Не знаех, че клека е включен в Червена книга на Република България...
Но е факт, при това Категория Уязвимо - т.е. на четвърто място след Изчезнали, Критично застрашени и Застрашени.
Позволявал съм си много рядко /веднъж преди 2 години и половина някъде/ да паля огън на високото /в оградено с камъни място и с предпазни мерки/, но от тогава нататък - никакъв огън.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети