ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Хижа Вада - Душевадката - 7-те езера-Зелени рид- х. Вада

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
Хижа Вада - Душевадката - 7-те езера-Зелени рид- х. Вада
Автор Съобщение
Plamen К

Местожителство: Казанлък

Мнение Хижа Вада - Душевадката - 7-те езера-Зелени рид- х. Вада Отговорете с цитат
Понеже бях наел стая в една къща за гости в Боровец /15лв на човек, сам. санит. възел, каб. тв, интернет/ реших, че е по-добре да тръгна към езерата от хижа Вада, вместо да пътувам с колата до Сапарева баня и хижа Пионерска. Асфалтът е зле след като пътят за хижата се отклони вдясно от шосето за ЦПШ Мальовица, но 4 км се изтрайват някак си. Хижарят отсъстваше, едно момче, което го заместваше ми обясни, че има доста пряка "добре утъпкана пътека", но без маркировка, която излиза към Душевадката /душегубката/. Аз погледнах на моята карта и не видях да е кой знае колко пряка, и с идеята, че правя грешен ход тръгнах по нея. След трите пресичания на асфалтовото пътче трябваше да има утъпкана пътека надясно, но така и не разбрах къде е тя. Това което разбрах е, че вървях в грешна посока и ме хвана яд на мене самия и на момчето от хижата. Аз си знам, че не трябва да питам хижарите... Тръгнах на запад без пътека през гъстата и стръмна гора, пресякох Прав Искър и след час и нещо мотане излязох на разклон Вада /Сапарева вада/. Загубих почти два часа, а бях на не повече от 20-30 мин от изходния пункт. Оттук нататък се придвижвах много бързо по добре очертаната и маркирана в синьо пътека и след по-малко от два часа стигнах Долното езеро. Не разбрах, защо наричат тази пътека Душевадката, не ми се стори кой знае колко стръмна, но е безинтересна, движение само в борова гора и клек.
После обиколих езерата, както си му е реда, пийнах водица от чешмата "Ръцете, които дават", качих се на билото над езерата и поех към Раздела.
От Раздела започнах да слизам обратно към хижа Вада, но през Зелени рид /отново синя маркировка, добре поддържана/. Видимостта бе чудесна - гледките от там си заслужават. Има лагер на дъновистите и изворче до него. Жалко, че тревата беше изсъхнала, та ридът беше жълт, а не зелен, но си обещах пак да го посетя, когато си е дибидюс зелен, а защо не и бял. На няколко места вдясно от пътеката има красиви гледки към долината на Урдина река.

Снимките: https://picasaweb.google.com/100300943884381466514/RILASept20112
Сря Окт 05, 2011 6:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Сотиров

Местожителство: София

Мнение Предложение за маршрут Отговорете с цитат
От хижа "Вада" се минава мостчето и се върви известно време по невероятно изровения път за хижа "Ловна". Там има ясно отклонение вляво и нагоре за езерата.

Следващия път остави колата на Гьолечица (по пътя за хотел "Мальовица"). Като повървиш малко нагоре, ще стигнеш до хоризанталния път за Яворова поляна. Като нагазиш в Урдина река, тръгни по нея към езерата. На връщане можеш пак по Зелени рид. Но ако не ти се качва до Зелени камък (най-високата му част), има коса пътека, също много приятна.

Сега се загледах в снимката на "сърцевидното" изворче на Зелени рид. То не е онуй, което съм снимал точно под Зелени камък:

Това наистина е невероятно: колко извора има баш на билото, почти на 2600 метра височина? Shocked
Чет Окт 06, 2011 3:35 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Todor

Мнение Отговорете с цитат
А табелите надолу от Зелени рид още ли са изписани със "Сидере куче.." и "Джуджето е гей" ?
Пет Окт 07, 2011 1:24 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Plamen К

Местожителство: Казанлък

Мнение Отговорете с цитат
Да, табелите не са почиствани. Интересно, днес се качвах от гр. Шипка до вр. Шипка и на едно място, където пътеката се доближава до пътя за върха видях същите надписи. Явно драскача е доста мобилен, или пък са няколко човека...
Пет Окт 07, 2011 5:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.