Хижа Вада - Душевадката - 7-те езера-Зелени рид- х. Вада
Понеже бях наел стая в една къща за гости в Боровец /15лв на човек, сам. санит. възел, каб. тв, интернет/ реших, че е по-добре да тръгна към езерата от хижа Вада, вместо да пътувам с колата до Сапарева баня и хижа Пионерска. Асфалтът е зле след като пътят за хижата се отклони вдясно от шосето за ЦПШ Мальовица, но 4 км се изтрайват някак си. Хижарят отсъстваше, едно момче, което го заместваше ми обясни, че има доста пряка "добре утъпкана пътека", но без маркировка, която излиза към Душевадката /душегубката/. Аз погледнах на моята карта и не видях да е кой знае колко пряка, и с идеята, че правя грешен ход тръгнах по нея. След трите пресичания на асфалтовото пътче трябваше да има утъпкана пътека надясно, но така и не разбрах къде е тя. Това което разбрах е, че вървях в грешна посока и ме хвана яд на мене самия и на момчето от хижата. Аз си знам, че не трябва да питам хижарите... Тръгнах на запад без пътека през гъстата и стръмна гора, пресякох Прав Искър и след час и нещо мотане излязох на разклон Вада /Сапарева вада/. Загубих почти два часа, а бях на не повече от 20-30 мин от изходния пункт. Оттук нататък се придвижвах много бързо по добре очертаната и маркирана в синьо пътека и след по-малко от два часа стигнах Долното езеро. Не разбрах, защо наричат тази пътека Душевадката, не ми се стори кой знае колко стръмна, но е безинтересна, движение само в борова гора и клек.
После обиколих езерата, както си му е реда, пийнах водица от чешмата "Ръцете, които дават", качих се на билото над езерата и поех към Раздела.
От Раздела започнах да слизам обратно към хижа Вада, но през Зелени рид /отново синя маркировка, добре поддържана/. Видимостта бе чудесна - гледките от там си заслужават. Има лагер на дъновистите и изворче до него. Жалко, че тревата беше изсъхнала, та ридът беше жълт, а не зелен, но си обещах пак да го посетя, когато си е дибидюс зелен, а защо не и бял. На няколко места вдясно от пътеката има красиви гледки към долината на Урдина река.
Предложение за маршрут
От хижа "Вада" се минава мостчето и се върви известно време по невероятно изровения път за хижа "Ловна". Там има ясно отклонение вляво и нагоре за езерата.
Следващия път остави колата на Гьолечица (по пътя за хотел "Мальовица"). Като повървиш малко нагоре, ще стигнеш до хоризанталния път за Яворова поляна. Като нагазиш в Урдина река, тръгни по нея към езерата. На връщане можеш пак по Зелени рид. Но ако не ти се качва до Зелени камък (най-високата му част), има коса пътека, също много приятна.
Сега се загледах в снимката на "сърцевидното" изворче на Зелени рид. То не е онуй, което съм снимал точно под Зелени камък:
Това наистина е невероятно: колко извора има баш на билото, почти на 2600 метра височина?
Чет Окт 06, 2011 3:35 am
Todor
А табелите надолу от Зелени рид още ли са изписани със "Сидере куче.." и "Джуджето е гей" ?
Пет Окт 07, 2011 1:24 pm
Plamen К
Да, табелите не са почиствани. Интересно, днес се качвах от гр. Шипка до вр. Шипка и на едно място, където пътеката се доближава до пътя за върха видях същите надписи. Явно драскача е доста мобилен, или пък са няколко човека...
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети