ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Стадата (крави, овце, коне и т.н.) в парк Централен Балкан.
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Стадата (крави, овце, коне и т.н.) в парк Централен Балкан.
Автор Съобщение
Tina

Мнение Отговорете с цитат
mediator37 написа:
Кубратският районен съд я осъди на 1 година лишаване от свобода ефективно. Ще лежи в ТПО (Трудово поправително общежитие) отворен тип. Демек, няма да лежи, а ще ходи на работа сабале, а вечер ще се връща да преспива. Вероятно ще обжалва присъдата.

Каква връзка има това към темата? Кой пак е осъден?
Сря Фев 02, 2011 11:21 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ilio

ferdi_mruvkata написа:
а каква е тази тактика с клякането ?

Не мога да го обясня, но идеята беше да ги успокоим.
Може би на момента съм мислил че като сме по-ниски си представят по-малка заплаха.
Чет Фев 03, 2011 10:07 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
ferdi_mruvkata

обикновено като клекна срещу лаещо куче още повече се настървява штото си мисли че ще го замеряш .
Чет Фев 03, 2011 10:47 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mislesht

Местожителство: Пловдив

Каквото и да си пишем, общото между всички животни е, че разбират от кютек! Заболи ли ги, сещат се за какво става дума.

Чет Фев 03, 2011 9:38 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
boris_borisov

mislesht написа:
Каквото и да си пишем, общото между всички животни е, че разбират от кютек! Заболи ли ги, сещат се за какво става дума.

Точно така! Ама аз лично предпочитам изобщо да не стигаме до кютекSmile Навеждането за камък действа отблъскващо на повечето кучета, но най-доброто си остава наличието на здрава сопаSmile Лошото е, че в повечето случаи няма такава... Миналото лято в Балкана тактиката ми беше отдалеч да забелязвам четириногите и да действам съобразно ситуацията - ако наблизо има дървета, намирам клон, подобен на тояга; ако има само камъни, събирам си няколко; ако няма нищо, изпълвам се с решителност и с гол в ръката нож смело почвам да ги псувам и ругая, докато настъпвам към тяхSmile Важното е кучето да не разбере, че те е страх, напротив, трябва да направиш така, че него да го е страх. Приклякването в случая е грешна тактика, така хем изглеждаш по-малък и по-безопасен, хем показваш подчиненост към кучето и в прав текст му казваш: Ела, куче, изяж ме, аз няма да ти направя нищо!Smile
Пет Фев 04, 2011 3:01 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Velio

boris_borisov написа:

Миналото лято в Балкана тактиката ми беше отдалеч да забелязвам четириногите и да действам съобразно ситуацията - ако наблизо има дървета, намирам клон, подобен на тояга; ако има само камъни, събирам си няколко; ако няма нищо, изпълвам се с решителност и с гол в ръката нож смело почвам да ги псувам и ругая, докато настъпвам към тяхSmile Важното е кучето да не разбере, че те е страх, напротив, трябва да направиш така, че него да го е страх. Приклякването в случая е грешна тактика, така хем изглеждаш по-малък и по-безопасен, хем показваш подчиненост към кучето и в прав текст му казваш: Ела, куче, изяж ме, аз няма да ти направя нищо!Smile

горе-долу и според мен това е правилното решение, с малки корекции Smile
аз също като видя, че има стадо добитък се запасявам с нещо в ръката - я тояга, я камък - каквото има, но никога не тръгвам агресивно към кучетата. Вървя си спокойно и им показвам, че не ме е страх от тях. По принцип те си джафкат, но в същото време отстъпват я назад, я настрани. Трябва да се внимава като останат зад теб дали случайно няма да тръгнат да те гонят, но ако тогава им креснеш и тръгнеш към тях по принцип е достатъчно да се разбягат. В никакъв случай не трябва да се бяга от тях - инстиктивно тръгват да те преследват.
Аз тъй като в повечето случаи се разхождам с моето куче в планината, като има други кучета наоколо винаги го връзвам на повода, който винаги ми е в джоба.

А относно домашните кучета ми се струва, че доста сте се поувлекли с квалификациите и заключенията. Изкарахте ги едва ли не най-големия проблем в планината. С какво точно едно домашно куче със съвестен собственик ви пречи? Домашните кучета в повечето случаи са свикнали с хора и нямат лоши намерения. Аз лично гледам винаги песа да ми е в полезрението, а като наближаваме хижи или места, където по принцип има повече хора, винаги го връзвам. Честно казано - виждал съм много повече хора - мърлячи и отрепки, които по-незаслужават да са горе, отколкото моето куче. Отделно - кучешките изпражнения са по-малко токсични от човешките Laughing
Иначе и мен не ме кефят големите овчарски кучета, дето си щъкат свободно из планината, но ако човек знае какво прави и как да се държи - не мисля че ще има проблеми. Мен лично ме е по-страх да мина през стадо крави или коне, застанали на пътя, отколкото от няколко кучета, дето ме лаят.

За хора, които често обикалят сами из планината, кучето може да е незаменим спътник. Не веднъж се е случвало да застине на място и да започне да лае в гората - може да е било катерица, може да е било и мечка. Честно казано не искам и да знам. Но се радвам, че може да усети друго животно много преди мен и ме предупреждава.
Пон Фев 07, 2011 4:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
boris_borisov

Е, казвайки това, нямах предвид, че тръгвам към кучетата с намерение на всяка цена да ги изкормя Laughing , а просто си продължавам по пътеката (на която или край която обикновено са и те). За тазгодишното ми Ком-Емине имам голяма дилема... От една страна искам багажа ми да е абсолютно минимален и в тази връзка едно ножче Викторинокс в раницата ми е напълно достатъчно; от друга страна обаче, специално заради кучетата, ще се чувствам по-спокоен с по-голям нож, разположен на удобно за бързо вадене място (вероятно на презрамката на раницата). Хем не ми се мъкнат 2 ножа, хем малкия не става за плашене на кучетата (ама пък има други глезотийки - пинцетка, трионче...)... Накрая може да взема само големия... Ще видим... Rolling Eyes
Пон Фев 07, 2011 4:47 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Velio

може да обърнеш внимание на Опинел, номер 12

изключително леки са тея ножки. Аз имам номер 8, но съм виждал и 12 - достатъчно голям е, а не тежи нищо почти. Естествено проблема е, че е сгъваем, но се предполага, че по от рано ще усетиш псетата и ще го извадиш. А пък в подходяща кания мисля, не е проблем да си стои разгънат Smile В комбинация с Викторинокса ми се струва перфектна комбинация Smile
Пон Фев 07, 2011 4:58 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
cat

[img] http://media.snimka.bg/8418/023091195.jpg?r=0 [/img]
Миналата седмица имахме среща с ей този сладур но не посмя да ни доближи Laughing иначе много аларма вдигна .
Нед Апр 24, 2011 5:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mediator37

Местожителство: Русе

За Родопските животинки се отнася, но и в Балкана е същото http://www.dnes.bg/stranata/2011/05/07/v-rodopite-pak-propishtiaha-ot-mechkite.117935
Нед Май 08, 2011 5:10 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mediator37

Местожителство: Русе

В тема за Масива Триглав Тишо от Карлово пише за нападение на мечка с 2 мечета август 2011г. в резерват Соколна. Пострадалият е турист- http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?t=3083 , жив е , доколко е здрав не знам. Нападението е факт.
За мечката няма да пиша, пиша за стадата крави. От Тишо разбрах нещо много важно, което проверих от мой приятел- фермер с 45 крави в село Сандрово. Тишо ми каза, че кравите като видят човек тръгват към него от всички страни и мучат (ужасяващо помоему) защото мислят, че това е краварят. Краварите, казва Тишо, за да държат стадото в една местност разхвърляли буци сол в местността. И като видят турист кравите мислят, че е краварят, идат и мучат за да им даде буца сол, което не е акт на агресия от тяхна страна. Това потвърди и моят познат- фермер. Преди 2 месеца питах Тишо защо не е писал това в темата, тъй като е доста съществен аргумент, но той каза, че не желае да влиза в обструкции и да спори и т.н. Пиша горното почти без негово съгласие, но и с абсолютната уговорка, че тази яснота по въпроса я внася той. Считам го за доста важно. Тихомир Томанов е планински спасител и всичко което казва е преживян опит.
С мечките почнах, с тях да завърша. Пак от Тишо знам мнение изказано в разговор, че мечката ни усеща много по-рано, отколкото ние я виждаме, защото , казва- човек се поти, тромав е, шумен е и мечката го надушва много отдалеч. Но няма никакво намерение да го яде, а напротив- плаши се от хората. (допълнение от мен- мечката има 4 пъти по-силно обоняние от кучето).
Сря Авг 10, 2011 4:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
тихомир томанов

Местожителство: карлово

Само да допьлна не сьм планински спасител но с гордост бих станал такьв моят кум е спасител от Карловският отряд и с него ходим из целият резерват.Тез неща се учат от старите и опитните.Като видите в планината пастири спрете се поговорете с тях все нещо полезно ще научите.Благодаря Медиатор за добрите думи.
Сря Авг 10, 2011 6:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
тихомир томанов

Местожителство: карлово

Имах проблем нещо с нета нещеше да се отваря форума та искам да споделя пресни впечетления от неделя.Та в неделя с кума решихме да се раздивижим.Целта на разхотката бяха гьби евентоално и разходка на моя Ритривьр.Излезнахме през боровият триьгьлник на Алай Бозан от там по рьба на гората а крайна цел Навалйиската река.За хората който имат кучета знаят че си водя скрита лимонка на синджир.По пьтя срещнахме 5 стада с пастири и много кучета от порода БОК (Каракачанки) впечетлението е следното.Преди Арапченската мандра на едно място направо на самата пьтека се срещнахме с 5 броя кучета.Та сьвета ми е следния гледайте кучетата постояно без да ги изпускате от погледа си движите бавно и да викате с заповеднически тон думи от рода "Сус"или "Циба"помага.Знам че с това мнение може да предезвикам полемика но просто като изпадните в подобни ситоацйи си спомнете това мнение и пробвайте може да ви помогни.Щом пиша значи на мен е помогноло. Razz
Сря Авг 17, 2011 9:02 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Todor

Когато през 80-те имах щастието да ходя по Кавказ и разпитвах моите съветски приятели дали има мечки и вълци там, те казаха приблизително следното :
" Може и да има - ние не знаем... казват, че имало...... но ние никога не ги виждаме. Запомни! Най-страшния звяр в Кавказ е овчарското куче. Понеже стадата са огромни, кучетата са много. Винаги излизат от стадото и започват да лаят, като приближават. Не бива да вървиш с/у тях към стадото, трябва да го заобиколиш. В същото време ги дръж под око. Замервай ги с камъни - много помага. Имай предвид, че докато лаят срещу теб най-вероятно едно от тях е заобиколило и пролазва в тила ти. То не лае и ще нападне тихомълком - ще захапе някого за крака и тогава другите се нахвърлят.... Покажи, че то е разкрито - замеряй го с камъни. "
Такива тактики ползвам и срещу нашите кучета.
Преди години бях нападнат от 2 агресивни дворни кучета, като по случайност дворът им беше отворен. Опитах се да се предпазя с щеката, а те се опитаха да я захапят /нямах време за камъни много изневиделица изкочиха / Имах пистолет и произведох изстрел във въздуха - и двете кучета подвиха опашки и с квичене избягаха.
В планините почти всеки път имаме досег с кучета и до сега не се е налагало да ги плаша с пистолет.
Пет Авг 19, 2011 10:27 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
cat

Mr. Green Аз ги плаша с ластика или с 38кал но револвера не ми се носи че си тежи кило . Иначе от малък съм си бърз и много точен Mr. Green с ластиката като квикне първото като го ударя и останалите се разколебават на второто направо се омитат и си продължавам разходката а те ближат рани в стадото .
Пон Авг 22, 2011 12:43 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
Страница 5 от 7

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.