|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
Tina
|
|
|
|
 |
 |
Кубратският районен съд я осъди на 1 година лишаване от свобода ефективно. Ще лежи в ТПО (Трудово поправително общежитие) отворен тип. Демек, няма да лежи, а ще ходи на работа сабале, а вечер ще се връща да преспива. Вероятно ще обжалва присъдата. |
Каква връзка има това към темата? Кой пак е осъден?
|
|
|
Сря Фев 02, 2011 11:21 pm |
|
 |
ilio
|
|
|
|
 |
 |
а каква е тази тактика с клякането ? |
Не мога да го обясня, но идеята беше да ги успокоим.
Може би на момента съм мислил че като сме по-ниски си представят по-малка заплаха.
|
|
|
Чет Фев 03, 2011 10:07 am |
 |
 |
ferdi_mruvkata
|
|
|
|
обикновено като клекна срещу лаещо куче още повече се настървява штото си мисли че ще го замеряш .
|
|
|
Чет Фев 03, 2011 10:47 am |
|
 |
mislesht
|
|
|
Каквото и да си пишем, общото между всички животни е, че разбират от кютек! Заболи ли ги, сещат се за какво става дума.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето. |
|
|
Чет Фев 03, 2011 9:38 pm |
 |
 |
boris_borisov
|
|
|
|
 |
 |
Каквото и да си пишем, общото между всички животни е, че разбират от кютек! Заболи ли ги, сещат се за какво става дума. |
Точно така! Ама аз лично предпочитам изобщо да не стигаме до кютек Навеждането за камък действа отблъскващо на повечето кучета, но най-доброто си остава наличието на здрава сопа Лошото е, че в повечето случаи няма такава... Миналото лято в Балкана тактиката ми беше отдалеч да забелязвам четириногите и да действам съобразно ситуацията - ако наблизо има дървета, намирам клон, подобен на тояга; ако има само камъни, събирам си няколко; ако няма нищо, изпълвам се с решителност и с гол в ръката нож смело почвам да ги псувам и ругая, докато настъпвам към тях Важното е кучето да не разбере, че те е страх, напротив, трябва да направиш така, че него да го е страх. Приклякването в случая е грешна тактика, така хем изглеждаш по-малък и по-безопасен, хем показваш подчиненост към кучето и в прав текст му казваш: Ела, куче, изяж ме, аз няма да ти направя нищо!
|
|
|
Пет Фев 04, 2011 3:01 pm |
|
 |
Velio
|
|
|
|
 |
 |
Миналото лято в Балкана тактиката ми беше отдалеч да забелязвам четириногите и да действам съобразно ситуацията - ако наблизо има дървета, намирам клон, подобен на тояга; ако има само камъни, събирам си няколко; ако няма нищо, изпълвам се с решителност и с гол в ръката нож смело почвам да ги псувам и ругая, докато настъпвам към тях Важното е кучето да не разбере, че те е страх, напротив, трябва да направиш така, че него да го е страх. Приклякването в случая е грешна тактика, така хем изглеждаш по-малък и по-безопасен, хем показваш подчиненост към кучето и в прав текст му казваш: Ела, куче, изяж ме, аз няма да ти направя нищо! |
горе-долу и според мен това е правилното решение, с малки корекции
аз също като видя, че има стадо добитък се запасявам с нещо в ръката - я тояга, я камък - каквото има, но никога не тръгвам агресивно към кучетата. Вървя си спокойно и им показвам, че не ме е страх от тях. По принцип те си джафкат, но в същото време отстъпват я назад, я настрани. Трябва да се внимава като останат зад теб дали случайно няма да тръгнат да те гонят, но ако тогава им креснеш и тръгнеш към тях по принцип е достатъчно да се разбягат. В никакъв случай не трябва да се бяга от тях - инстиктивно тръгват да те преследват.
Аз тъй като в повечето случаи се разхождам с моето куче в планината, като има други кучета наоколо винаги го връзвам на повода, който винаги ми е в джоба.
А относно домашните кучета ми се струва, че доста сте се поувлекли с квалификациите и заключенията. Изкарахте ги едва ли не най-големия проблем в планината. С какво точно едно домашно куче със съвестен собственик ви пречи? Домашните кучета в повечето случаи са свикнали с хора и нямат лоши намерения. Аз лично гледам винаги песа да ми е в полезрението, а като наближаваме хижи или места, където по принцип има повече хора, винаги го връзвам. Честно казано - виждал съм много повече хора - мърлячи и отрепки, които по-незаслужават да са горе, отколкото моето куче. Отделно - кучешките изпражнения са по-малко токсични от човешките
Иначе и мен не ме кефят големите овчарски кучета, дето си щъкат свободно из планината, но ако човек знае какво прави и как да се държи - не мисля че ще има проблеми. Мен лично ме е по-страх да мина през стадо крави или коне, застанали на пътя, отколкото от няколко кучета, дето ме лаят.
За хора, които често обикалят сами из планината, кучето може да е незаменим спътник. Не веднъж се е случвало да застине на място и да започне да лае в гората - може да е било катерица, може да е било и мечка. Честно казано не искам и да знам. Но се радвам, че може да усети друго животно много преди мен и ме предупреждава.
|
|
|
Пон Фев 07, 2011 4:23 pm |
|
 |
boris_borisov
|
|
|
|
Е, казвайки това, нямах предвид, че тръгвам към кучетата с намерение на всяка цена да ги изкормя , а просто си продължавам по пътеката (на която или край която обикновено са и те). За тазгодишното ми Ком-Емине имам голяма дилема... От една страна искам багажа ми да е абсолютно минимален и в тази връзка едно ножче Викторинокс в раницата ми е напълно достатъчно; от друга страна обаче, специално заради кучетата, ще се чувствам по-спокоен с по-голям нож, разположен на удобно за бързо вадене място (вероятно на презрамката на раницата). Хем не ми се мъкнат 2 ножа, хем малкия не става за плашене на кучетата (ама пък има други глезотийки - пинцетка, трионче...)... Накрая може да взема само големия... Ще видим... 
|
|
|
Пон Фев 07, 2011 4:47 pm |
|
 |
Velio
|
|
|
|
може да обърнеш внимание на Опинел, номер 12
изключително леки са тея ножки. Аз имам номер 8, но съм виждал и 12 - достатъчно голям е, а не тежи нищо почти. Естествено проблема е, че е сгъваем, но се предполага, че по от рано ще усетиш псетата и ще го извадиш. А пък в подходяща кания мисля, не е проблем да си стои разгънат В комбинация с Викторинокса ми се струва перфектна комбинация 
|
|
|
Пон Фев 07, 2011 4:58 pm |
|
 |
cat
|
|
|
Нед Апр 24, 2011 5:05 pm |
|
 |
mediator37
|
|
Нед Май 08, 2011 5:10 am |
|
 |
mediator37
|
|
|
В тема за Масива Триглав Тишо от Карлово пише за нападение на мечка с 2 мечета август 2011г. в резерват Соколна. Пострадалият е турист- http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?t=3083 , жив е , доколко е здрав не знам. Нападението е факт.
За мечката няма да пиша, пиша за стадата крави. От Тишо разбрах нещо много важно, което проверих от мой приятел- фермер с 45 крави в село Сандрово. Тишо ми каза, че кравите като видят човек тръгват към него от всички страни и мучат (ужасяващо помоему) защото мислят, че това е краварят. Краварите, казва Тишо, за да държат стадото в една местност разхвърляли буци сол в местността. И като видят турист кравите мислят, че е краварят, идат и мучат за да им даде буца сол, което не е акт на агресия от тяхна страна. Това потвърди и моят познат- фермер. Преди 2 месеца питах Тишо защо не е писал това в темата, тъй като е доста съществен аргумент, но той каза, че не желае да влиза в обструкции и да спори и т.н. Пиша горното почти без негово съгласие, но и с абсолютната уговорка, че тази яснота по въпроса я внася той. Считам го за доста важно. Тихомир Томанов е планински спасител и всичко което казва е преживян опит.
С мечките почнах, с тях да завърша. Пак от Тишо знам мнение изказано в разговор, че мечката ни усеща много по-рано, отколкото ние я виждаме, защото , казва- човек се поти, тромав е, шумен е и мечката го надушва много отдалеч. Но няма никакво намерение да го яде, а напротив- плаши се от хората. (допълнение от мен- мечката има 4 пъти по-силно обоняние от кучето).
|
|
|
Сря Авг 10, 2011 4:41 pm |
|
 |
тихомир томанов
|
|
|
Само да допьлна не сьм планински спасител но с гордост бих станал такьв моят кум е спасител от Карловският отряд и с него ходим из целият резерват.Тез неща се учат от старите и опитните.Като видите в планината пастири спрете се поговорете с тях все нещо полезно ще научите.Благодаря Медиатор за добрите думи.
|
|
|
Сря Авг 10, 2011 6:23 pm |
|
 |
тихомир томанов
|
|
|
Имах проблем нещо с нета нещеше да се отваря форума та искам да споделя пресни впечетления от неделя.Та в неделя с кума решихме да се раздивижим.Целта на разхотката бяха гьби евентоално и разходка на моя Ритривьр.Излезнахме през боровият триьгьлник на Алай Бозан от там по рьба на гората а крайна цел Навалйиската река.За хората който имат кучета знаят че си водя скрита лимонка на синджир.По пьтя срещнахме 5 стада с пастири и много кучета от порода БОК (Каракачанки) впечетлението е следното.Преди Арапченската мандра на едно място направо на самата пьтека се срещнахме с 5 броя кучета.Та сьвета ми е следния гледайте кучетата постояно без да ги изпускате от погледа си движите бавно и да викате с заповеднически тон думи от рода "Сус"или "Циба"помага.Знам че с това мнение може да предезвикам полемика но просто като изпадните в подобни ситоацйи си спомнете това мнение и пробвайте може да ви помогни.Щом пиша значи на мен е помогноло. 
|
|
|
Сря Авг 17, 2011 9:02 pm |
|
 |
Todor
|
|
|
|
Когато през 80-те имах щастието да ходя по Кавказ и разпитвах моите съветски приятели дали има мечки и вълци там, те казаха приблизително следното :
" Може и да има - ние не знаем... казват, че имало...... но ние никога не ги виждаме. Запомни! Най-страшния звяр в Кавказ е овчарското куче. Понеже стадата са огромни, кучетата са много. Винаги излизат от стадото и започват да лаят, като приближават. Не бива да вървиш с/у тях към стадото, трябва да го заобиколиш. В същото време ги дръж под око. Замервай ги с камъни - много помага. Имай предвид, че докато лаят срещу теб най-вероятно едно от тях е заобиколило и пролазва в тила ти. То не лае и ще нападне тихомълком - ще захапе някого за крака и тогава другите се нахвърлят.... Покажи, че то е разкрито - замеряй го с камъни. "
Такива тактики ползвам и срещу нашите кучета.
Преди години бях нападнат от 2 агресивни дворни кучета, като по случайност дворът им беше отворен. Опитах се да се предпазя с щеката, а те се опитаха да я захапят /нямах време за камъни много изневиделица изкочиха / Имах пистолет и произведох изстрел във въздуха - и двете кучета подвиха опашки и с квичене избягаха.
В планините почти всеки път имаме досег с кучета и до сега не се е налагало да ги плаша с пистолет.
|
|
|
Пет Авг 19, 2011 10:27 pm |
|
 |
cat
|
|
|
|
Аз ги плаша с ластика или с 38кал но револвера не ми се носи че си тежи кило . Иначе от малък съм си бърз и много точен с ластиката като квикне първото като го ударя и останалите се разколебават на второто направо се омитат и си продължавам разходката а те ближат рани в стадото .
|
|
|
Пон Авг 22, 2011 12:43 am |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|