А от Сопот някой може ли да предложи еднодневен маршрут до Купена???В Стара Планина не съм обикалял като изключим баналния преход Калофер хижа Рай и за това са ми непознати пътеките ,условията и хижите и затова като за начало поне искам да ползвам лифта а оттам до купена пеша.
Пон Май 23, 2011 7:50 am
schism
stoian stoikov написа:
А от Сопот някой може ли да предложи еднодневен маршрут до Купена???В Стара Планина не съм обикалял като изключим баналния преход Калофер хижа Рай и за това са ми непознати пътеките ,условията и хижите и затова като за начало поне искам да ползвам лифта а оттам до купена пеша.
Здравей!
Щом искаш да ползваш лифта, ти препоръчвам да звъннеш и да попиташ в станцията дали работи или е в профилактика. Наблюденията са ми, че колкото работи толкова и не. Въпреки ,че сега с наближаването на летния сезон, би трябвало всичко да е ок. Слизаш на последна станция. На северо -запад е х. Незабравка, на северо -изток, х. Добрила. Тръгваш към Добрила, пътеките са маркирани, а до там е коларски път. Хижата е на 40 -50 минути. От там, следиш маркировката и се качваш по билото към в. Амбарица и по билото към в. Купена. Ето ти един тел. за лифта (мисля ,че е актуален, но може и да греша) 03134/8339.
Успех и приятен преход.
Поздрави,
Иво.
_________________ "Един воин трябва да се научи да осъзнава всяко свое действие, защото ще бъде тук, на този свят, за съвсем кратко време, всъщност прекалено кратко, за да стане свидетел на всичките му чудеса."
Пон Май 23, 2011 9:39 am
stoian stoikov
А за колко време се стига защото имам намерение и да сляза до Сопот после???
Пон Май 23, 2011 10:26 am
schism
Ами, зависи от темпото ти, аз не съм го засичал защото не се интересувам от времето. Но, за около 3 - максимум 4 часа мисля ,че е нормално да стигнеш от х. Добрила до Купена.
Като, цяло ако тръгнеш с първия лифт и потдържаш нормално темпо, би трябвало да успееш да се качиш и върнеш с лифта.
Ако искаш да слизаш пеш от Добрила до Сопот за около 2:30 мин. На мен този маршрут не ми е любим защото е скучен и стръмен.
_________________ "Един воин трябва да се научи да осъзнава всяко свое действие, защото ще бъде тук, на този свят, за съвсем кратко време, всъщност прекалено кратко, за да стане свидетел на всичките му чудеса."
Пон Май 23, 2011 10:56 am
Balkandjiq
Качи се с лифта а после слез през Залъмово кладенче и Говедарната.Или през х.Левски.
Лифта ту работи,ту не.Ако ти трябва спътник-пиши(само почивен ден и то ако имам своб.време).
_________________ Планини има много,но Балкана е само един!
Миналата година лифтът Сопот- хижа Добрила работеше само събота и неделя и то не винаги, а само когато има заявки от групи . Неофициално се приказваше, че лифтът понеже е частен, не се ли съберат 100 души кандидати за лифта, сметките с електричеството не излизат и собственикът не го пуска. Преходът пеша от Сопот през хижа Добрила до Купена е изморителен и стръмен и трае максимум 5 часа с почивките с ненатоварени раници (до 4-5 кила). Наобратно пеша три часа с почивките. Общо 8 часа. От Амбарица до Купена може да се подсича от север. Критериите ни за тежък- лек преход са променени с времето поради изнежване. Лично мен Сопот-Амбарица ме зори, а Вазов е правил на майтап и редовно Сопот- Амбарица и обратно да съзерцава природата. Без лифт!
Пет Май 27, 2011 7:44 am
Todor
mediator37 написа:
........ Лично мен Сопот-Амбарица ме зори, а Вазов е правил на майтап и редовно Сопот- Амбарица и обратно да съзерцава природата. Без лифт!
Без лифт ама на кон
Не съм се качвал от Сопот на Амбарица, но няколко пъти съм слизал от Амбарица до Карлово и всеки път имам мускулна треска, независимо, че всяка седмица съм на планина.
Колеги почти винаги сьбота и неделя ако е хубаво времето има много парапланеристи да скачат.Затова и работи лифта.Зада се качите бьдете около 9часа сутрин там цената на билета е около 10лв.-15лв.
За опцията "с кон" до Амбарица въобще не се бях сетил. Все си го представях като Захари Стоянов с ямурлука да преваля Балкана на майтап и пеша Ама верно Вазови са били заможни.
Поправка цената на билета за лифта е 6 лв.Чака се докато се сьберат 10 човека и go.Който му трябва кон за багаж или пренос на пьтници имам тел. на човека който изкарва багажите на Карловското ТД.
Хубава разходка, по това време билната
част на маршрута е много подходяща
за по-екстремни изживявания.
Поздравления!
И хубаво време и занапред!
Вто Юни 07, 2011 10:04 am
Vicky
За да не правя нова тема, ще ви попитам в тази. : )
Наумили сме събота и неделя да се отърчим малко из Балкана. В петък вечер ще спим в Карлово при приятели и в събота сутрин тръгваме. По мои предварителни изчисления, би трябвало с почивки, обяд и други такива мотаения да стигнем към 7 следобяд на заслон Ботев, на другата сутрин да качим върха, да слезем до Рай и от там до Калофер и влакът в 6 и нещо за София. Първо се чудя дали ще има място на з. Ботев предвид съботния ден и още повече предвид 4те почивни дни..аз досега не съм ходила там, но предполагам, че сега, като е ремонтиран, ще има повечко хора. И също, времената, които съм отбелязала, правдоподобни ли са?
Благпдаря предварително
Сря Сеп 21, 2011 9:58 pm
bobsixkiller
Привет.
За времената не знам дали са адекватни - зависят от Вас. Ние когато ходим правим +30% върху времената, които се споменават в интернет за даден маршрут. Дали пробелма е в нас, или времената които дават са малко по екстремни - не знам. Много е индивидуално всичко.
За нощувката на заслон Ботев - по-добре резервирайте на телефон 0878 / 30-75-17 или 02/ 491-23-21. Връзката с вторият е по-лесно осъществима и проверена.
Поздрави
Преди месец бях на заслона. Сега се прави разширение, но засега местата са около 25. На това красиво място хижарите са толкова добри, че не вярвам да ви оставят навън. Но си представете, че у вас могат да нощуват 15 човека, а се изтърсят 45. Ами ще ги сложите да спят на земята, със собствените им дрехи. Иначе на улицата. Тези хора ще ви подслонят, пак казвам, много са добри, толкова колкото не трябва да са. Но най-добре е да се обадите предварително. Но ви съветвам да посетите заслон Ботев, тъй като е едно от най-хубавите, дори незаменими места, които съм посетил. Само за половин час ще можете да видите Купените, Кадемлиите, Мара гидик, северна или южна България и още, още какво ли не. Нека Дюзчал(Равнец)да остане за десерт. После слезте накъдето ви е по интерсно, на север може да изпреварите влака от Тулово за Горна Оряховица, А на юг автобуса от Троян за Кърнаре. Трябва ли още агитация, ами хайде, да тръгваме.
Ех, Мечо! Какви хубави думи, благодаря! От навиване няма нужда, особено за Балкана, който все още не ме е допускал до сърцето си (може би заради малкото време, в което съм поживяла : ) )
Аз намерих сега телефоните на хижарите (не знаех, че има) и ще звънна възможно най-скоро.
Благодаря за съветите и до среща на някое прекрасно място!
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3Следваща
Страница 2 от 3
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети