ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
з. Ботев и Купена
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
з. Ботев и Купена
Автор Съобщение
stoian stoikov

Мнение Отговорете с цитат
А от Сопот някой може ли да предложи еднодневен маршрут до Купена???В Стара Планина не съм обикалял като изключим баналния преход Калофер хижа Рай и за това са ми непознати пътеките ,условията и хижите и затова като за начало поне искам да ползвам лифта а оттам до купена пеша.
Пон Май 23, 2011 7:50 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
schism

stoian stoikov написа:
А от Сопот някой може ли да предложи еднодневен маршрут до Купена???В Стара Планина не съм обикалял като изключим баналния преход Калофер хижа Рай и за това са ми непознати пътеките ,условията и хижите и затова като за начало поне искам да ползвам лифта а оттам до купена пеша.

Здравей!
Щом искаш да ползваш лифта, ти препоръчвам да звъннеш и да попиташ в станцията дали работи или е в профилактика. Наблюденията са ми, че колкото работи толкова и не. Въпреки ,че сега с наближаването на летния сезон, би трябвало всичко да е ок. Слизаш на последна станция. На северо -запад е х. Незабравка, на северо -изток, х. Добрила. Тръгваш към Добрила, пътеките са маркирани, а до там е коларски път. Хижата е на 40 -50 минути. От там, следиш маркировката и се качваш по билото към в. Амбарица и по билото към в. Купена. Ето ти един тел. за лифта (мисля ,че е актуален, но може и да греша) 03134/8339.
Успех и приятен преход. Smile

Поздрави,
Иво.

Пон Май 23, 2011 9:39 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stoian stoikov

А за колко време се стига защото имам намерение и да сляза до Сопот после???
Пон Май 23, 2011 10:26 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
schism

Ами, зависи от темпото ти, аз не съм го засичал защото не се интересувам от времето. Но, за около 3 - максимум 4 часа мисля ,че е нормално да стигнеш от х. Добрила до Купена.
Като, цяло ако тръгнеш с първия лифт и потдържаш нормално темпо, би трябвало да успееш да се качиш и върнеш с лифта.
Ако искаш да слизаш пеш от Добрила до Сопот за около 2:30 мин. На мен този маршрут не ми е любим защото е скучен и стръмен.

Пон Май 23, 2011 10:56 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Balkandjiq

Качи се с лифта а после слез през Залъмово кладенче и Говедарната.Или през х.Левски.
Лифта ту работи,ту не.Ако ти трябва спътник-пиши(само почивен ден и то ако имам своб.време).

http://hubavetz.com/
Вто Май 24, 2011 11:54 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
mediator37

Местожителство: Русе

Миналата година лифтът Сопот- хижа Добрила работеше само събота и неделя и то не винаги, а само когато има заявки от групи . Неофициално се приказваше, че лифтът понеже е частен, не се ли съберат 100 души кандидати за лифта, сметките с електричеството не излизат и собственикът не го пуска. Преходът пеша от Сопот през хижа Добрила до Купена е изморителен и стръмен и трае максимум 5 часа с почивките с ненатоварени раници (до 4-5 кила). Наобратно пеша три часа с почивките. Общо 8 часа. От Амбарица до Купена може да се подсича от север. Критериите ни за тежък- лек преход са променени с времето поради изнежване. Лично мен Сопот-Амбарица ме зори, а Вазов е правил на майтап и редовно Сопот- Амбарица и обратно да съзерцава природата. Без лифт!
Пет Май 27, 2011 7:44 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Todor

mediator37 написа:
........ Лично мен Сопот-Амбарица ме зори, а Вазов е правил на майтап и редовно Сопот- Амбарица и обратно да съзерцава природата. Без лифт!

Без лифт ама на кон Smile

Не съм се качвал от Сопот на Амбарица, но няколко пъти съм слизал от Амбарица до Карлово и всеки път имам мускулна треска, независимо, че всяка седмица съм на планина.
Пет Май 27, 2011 10:18 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
тихомир томанов

Местожителство: карлово

Колеги почти винаги сьбота и неделя ако е хубаво времето има много парапланеристи да скачат.Затова и работи лифта.Зада се качите бьдете около 9часа сутрин там цената на билета е около 10лв.-15лв.
Пет Май 27, 2011 5:10 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mediator37

Местожителство: Русе

Very Happy За опцията "с кон" до Амбарица въобще не се бях сетил. Все си го представях като Захари Стоянов с ямурлука да преваля Балкана на майтап и пеша Ама верно Вазови са били заможни.
Съб Май 28, 2011 7:23 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
тихомир томанов

Местожителство: карлово

Поправка цената на билета за лифта Oops е 6 лв.Чака се докато се сьберат 10 човека и go.Който му трябва кон за багаж или пренос на пьтници имам тел. на човека който изкарва багажите на Карловското ТД. Very Happy
Нед Май 29, 2011 1:12 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
BateBorko

Местожителство: Враца

Хубава разходка, по това време билната
част на маршрута е много подходяща
за по-екстремни изживявания.

Поздравления!

И хубаво време и занапред!
Вто Юни 07, 2011 10:04 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Vicky

Местожителство: София

За да не правя нова тема, ще ви попитам в тази. : )
Наумили сме събота и неделя да се отърчим малко из Балкана. В петък вечер ще спим в Карлово при приятели и в събота сутрин тръгваме. По мои предварителни изчисления, би трябвало с почивки, обяд и други такива мотаения да стигнем към 7 следобяд на заслон Ботев, на другата сутрин да качим върха, да слезем до Рай и от там до Калофер и влакът в 6 и нещо за София. Първо се чудя дали ще има място на з. Ботев предвид съботния ден и още повече предвид 4те почивни дни..аз досега не съм ходила там, но предполагам, че сега, като е ремонтиран, ще има повечко хора. И също, времената, които съм отбелязала, правдоподобни ли са?
Благпдаря предварително Smile
Сря Сеп 21, 2011 9:58 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
bobsixkiller

Местожителство: Търговище

Привет.
За времената не знам дали са адекватни - зависят от Вас. Ние когато ходим правим +30% върху времената, които се споменават в интернет за даден маршрут. Дали пробелма е в нас, или времената които дават са малко по екстремни - не знам. Много е индивидуално всичко.
За нощувката на заслон Ботев - по-добре резервирайте на телефон 0878 / 30-75-17 или 02/ 491-23-21. Връзката с вторият е по-лесно осъществима и проверена.
Поздрави

Сря Сеп 21, 2011 11:02 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
meco puh

Местожителство: обл.Разград

Преди месец бях на заслона. Сега се прави разширение, но засега местата са около 25. На това красиво място хижарите са толкова добри, че не вярвам да ви оставят навън. Но си представете, че у вас могат да нощуват 15 човека, а се изтърсят 45. Ами ще ги сложите да спят на земята, със собствените им дрехи. Иначе на улицата. Тези хора ще ви подслонят, пак казвам, много са добри, толкова колкото не трябва да са. Но най-добре е да се обадите предварително. Но ви съветвам да посетите заслон Ботев, тъй като е едно от най-хубавите, дори незаменими места, които съм посетил. Само за половин час ще можете да видите Купените, Кадемлиите, Мара гидик, северна или южна България и още, още какво ли не. Нека Дюзчал(Равнец)да остане за десерт. После слезте накъдето ви е по интерсно, на север може да изпреварите влака от Тулово за Горна Оряховица, А на юг автобуса от Троян за Кърнаре. Трябва ли още агитация, ами хайде, да тръгваме.

Балкана символ на цял полуостров
Сря Сеп 21, 2011 11:30 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Vicky

Местожителство: София

Ех, Мечо! Какви хубави думи, благодаря! От навиване няма нужда, особено за Балкана, който все още не ме е допускал до сърцето си (може би заради малкото време, в което съм поживяла : ) )
Аз намерих сега телефоните на хижарите (не знаех, че има) и ще звънна възможно най-скоро.
Благодаря за съветите и до среща на някое прекрасно място!
Чет Сеп 22, 2011 12:43 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.