ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
въпросче за лесидрен-васильов

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
въпросче за лесидрен-васильов
Автор Съобщение
onemorning

Местожителство: sofia

Мнение въпросче за лесидрен-васильов Отговорете с цитат
Здравейте!Никога не съм бил в тази част на Стара планина,а и не намерих нищо написано(дано съм гледал добре),та реших да питам дали някой е ходил от Лесидрен до х.Васильов?Интересува ме колко време е прехода при що -годе нормален ход,маркировка има ли и има ли човек къде да се скрие ,ако затрещи!Благодаря предварителноSmile
Чет Май 05, 2011 9:03 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
onemorning

Мнение Отговорете с цитат
поразрових малко и ето: http://free.hit.bg/ognedishasht/vasilyov/ Вярно ,че не е от Лесидрен точно ,ала пак е нещо!Ще се тества тази пътека скороSmile
Чет Май 12, 2011 7:43 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
bars

Минавал съм по този маршрут през един летен ден преди 3-4 години, но с продължение до х. Козя стена. Понеже бях сам и можех да се движа бързо, го взех за 13 часа цялото - към 21.20 бях на хижата. Разбих се от ходене, но до Васильов е горе-долу наполовината, така че не е тежко. От язовира (всъщност, от спирката на автобуса Троян-София на Старо Село, т.е. 2 км преди язовира, до Васильов бях на края на шестия час. Маршрутът е изключително приятен, но има едни кривулици на пътеката малко над разклона за пещерата Топля, които човек лесно може да изгуби - трябва да не се изпуска маркировката (беше синя). На язовира още се виждат ветрогенераторите на Васильов, но после изчезват от погледа. Маршрутът е красив, с билки, гъби и сърни, може би само алпинистите няма на какво да се насладят по пътя. На едно място насред нищото като мираж изниква огромен партизански монумент...а пещерата е величествена, дори и гледана от разстояние. Гледката от района на хижа Васильов към редицата върхове на Троянския Балкан при хубаво време е нещо незабравимо!
Пет Юни 03, 2011 11:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
onemorning

Благодаря!Ще имам предвид и ще кача снимки от там скоро(мисля след 2-3 седмици да сме там).
Вто Юни 07, 2011 2:49 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ognedishasht

Местожителство: Мордор

Мнение Re: въпросче за лесидрен-васильов Отговорете с цитат
onemorning написа:
дали някой е ходил от Лесидрен до х.Васильов?

Ходил съм, ще се опитам да обясня.

От центъра на Лесидрен се тръгва нагоре, на юг по главната улица. След около стотина метра, може би повече, трябва да се завие наляво и да се мине по един мост, който е веднага след разклона. Продължава се все направо покрай Лесидренска река с обща посока югоизток. Минава се през безкрайни махали и колиби по тесен и разбит асфалтиран път. Асфалтът свършва след 10 километра при ловен дом Напоя - голяма сграда на една поляна. Дотук може да се дойде и с кола. Пеш е към 2 - 2.5 часа. До хижата остават 1.5 - 2.5 часа.

Продължава се по пътя нагоре край реката. След около 15 минути се стига до разклон до самата река. Направо по реката продължава по-мижав път, който нагоре свършва. Трябва да се тръгне наляво по по-добрия път. Той пресича реката наляво и се отдалечава от нея в обща посока изток. Нагоре има 2 варианта.

По-краткият: след още 5-10 минути пътят пресича първата долинка с поток. Тук пътят трябва да се остави и да се тръгне надясно към и по билото на рида, разделящ горния поток от Лесидренска река. Ридът се казва Еловия рътлак. Изкачването е стръмно и сравнително дълго. В началото могат да се следват горските пътища, като най-добри са най-стръмните, а нагоре се върви почти без пътека. На едно място билото е заето от непроходими насаждения от борчета, които трябва да се обиколят при първа възможност отдясно, но не прекалено много надясно. По-нагоре, над борчетата, има хубава букова гора, която е лесно проходима. Излиза се на по-голямото било малко северно от вр. Васильов (перките се виждат отдалеч през гората). Оттук по зелената маркировка от х."Коман" за още 15-20 минути през върха се стига до хижата.

Другият вариант е по-дълъг, но по-сигурен и лек. Върви се все по пътя, докато се достигне до било. Наблизо отляво има голям партизански паметник. Тук пътят се изоставя и се тръгва надясно в посока юг-югоизток по това било по пътека със синя маркировка, идваща от яз. Сопот. Все по билото през вр. Плешивека се стига до по-главното било към Коман, по което има зелена маркировка. Надясно по нея на юг се стига през вр. Васильов до хижата. Перките са ориентир, който се вижда отдалеч - трябва да се стигне до тях. Този вариант е поне с около час по-дълъг.

Маркировка няма до достигане на зелената такава между "Васильов" и "Коман". Има идея обаче да се направи.
Вто Юни 07, 2011 10:07 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
onemorning

Охо,драго ми еSmileБлагодаря много за точното инфо!
Чет Юни 09, 2011 6:00 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.