въпросче за лесидрен-васильов
Здравейте!Никога не съм бил в тази част на Стара планина,а и не намерих нищо написано(дано съм гледал добре),та реших да питам дали някой е ходил от Лесидрен до х.Васильов?Интересува ме колко време е прехода при що -годе нормален ход,маркировка има ли и има ли човек къде да се скрие ,ако затрещи!Благодаря предварително
Чет Май 05, 2011 9:03 am
onemorning
Минавал съм по този маршрут през един летен ден преди 3-4 години, но с продължение до х. Козя стена. Понеже бях сам и можех да се движа бързо, го взех за 13 часа цялото - към 21.20 бях на хижата. Разбих се от ходене, но до Васильов е горе-долу наполовината, така че не е тежко. От язовира (всъщност, от спирката на автобуса Троян-София на Старо Село, т.е. 2 км преди язовира, до Васильов бях на края на шестия час. Маршрутът е изключително приятен, но има едни кривулици на пътеката малко над разклона за пещерата Топля, които човек лесно може да изгуби - трябва да не се изпуска маркировката (беше синя). На язовира още се виждат ветрогенераторите на Васильов, но после изчезват от погледа. Маршрутът е красив, с билки, гъби и сърни, може би само алпинистите няма на какво да се насладят по пътя. На едно място насред нищото като мираж изниква огромен партизански монумент...а пещерата е величествена, дори и гледана от разстояние. Гледката от района на хижа Васильов към редицата върхове на Троянския Балкан при хубаво време е нещо незабравимо!
Пет Юни 03, 2011 11:33 pm
onemorning
Благодаря!Ще имам предвид и ще кача снимки от там скоро(мисля след 2-3 седмици да сме там).
От центъра на Лесидрен се тръгва нагоре, на юг по главната улица. След около стотина метра, може би повече, трябва да се завие наляво и да се мине по един мост, който е веднага след разклона. Продължава се все направо покрай Лесидренска река с обща посока югоизток. Минава се през безкрайни махали и колиби по тесен и разбит асфалтиран път. Асфалтът свършва след 10 километра при ловен дом Напоя - голяма сграда на една поляна. Дотук може да се дойде и с кола. Пеш е към 2 - 2.5 часа. До хижата остават 1.5 - 2.5 часа.
Продължава се по пътя нагоре край реката. След около 15 минути се стига до разклон до самата река. Направо по реката продължава по-мижав път, който нагоре свършва. Трябва да се тръгне наляво по по-добрия път. Той пресича реката наляво и се отдалечава от нея в обща посока изток. Нагоре има 2 варианта.
По-краткият: след още 5-10 минути пътят пресича първата долинка с поток. Тук пътят трябва да се остави и да се тръгне надясно към и по билото на рида, разделящ горния поток от Лесидренска река. Ридът се казва Еловия рътлак. Изкачването е стръмно и сравнително дълго. В началото могат да се следват горските пътища, като най-добри са най-стръмните, а нагоре се върви почти без пътека. На едно място билото е заето от непроходими насаждения от борчета, които трябва да се обиколят при първа възможност отдясно, но не прекалено много надясно. По-нагоре, над борчетата, има хубава букова гора, която е лесно проходима. Излиза се на по-голямото било малко северно от вр. Васильов (перките се виждат отдалеч през гората). Оттук по зелената маркировка от х."Коман" за още 15-20 минути през върха се стига до хижата.
Другият вариант е по-дълъг, но по-сигурен и лек. Върви се все по пътя, докато се достигне до било. Наблизо отляво има голям партизански паметник. Тук пътят се изоставя и се тръгва надясно в посока юг-югоизток по това било по пътека със синя маркировка, идваща от яз. Сопот. Все по билото през вр. Плешивека се стига до по-главното било към Коман, по което има зелена маркировка. Надясно по нея на юг се стига през вр. Васильов до хижата. Перките са ориентир, който се вижда отдалеч - трябва да се стигне до тях. Този вариант е поне с около час по-дълъг.
Маркировка няма до достигане на зелената такава между "Васильов" и "Коман". Има идея обаче да се направи.
Вто Юни 07, 2011 10:07 pm
onemorning
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети