ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
около Ботев
Иди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
около Ботев
Автор Съобщение
raskoll

Мнение около Ботев Отговорете с цитат

Исках да се кача на вр.Ботев, но стигнах само до разклона за зимната и лятана пътеки Confused
Arrow Arrow Arrow http://blog.raskoll.com/2011/02/3415

Wink
Чет Фев 10, 2011 4:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
metro

Местожителство: с.Куртово

Мнение Отговорете с цитат
Както винаги-страхотни снимки.Жалко че не ти е стигнало времето за върха

Чет Фев 10, 2011 7:54 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
izvetrql

Вдигнал си му мерника май на този район. Smile
Чет Фев 10, 2011 9:46 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Весела Ягодова

Тоз район си е вълшебство отвсякъде !

Бих искала да попитам за "пряката" пътека от паркинга до заслона. Виждала съм, че има табела и предполагам, че е маркирана ? Подходяща ли е за преминаване в зимни условия ? Колко време спестява горе-долу ?
Пет Фев 11, 2011 11:07 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
igurbev

Местожителство: София

ve_san написа:

Бих искала да попитам за "пряката" пътека от паркинга до заслона. Виждала съм, че има табела и предполагам, че е маркирана ? Подходяща ли е за преминаване в зимни условия ? Колко време спестява горе-долу ?

Не че съм минавал от там и знам нещо конкретно, но да се изкажа и аз Smile :

Когато преди 3 седмици слизахме от заслона, доста народ се качваше по съседния ръб:

Можеше да се види и пътеката през гората:

Предполагам че става.
Пет Фев 11, 2011 11:26 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Весела Ягодова

Следващият път като ходим натам трябва да я пробваме, стига да е сигурно, че няма лавиноопасни участъци, прекосяване на улеи и т.н.

Фактически това е някое съседно ребро, което спестява "дъгата" през хижа "Плевен' ?
Пет Фев 11, 2011 11:33 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
igurbev

Местожителство: София

Ето още две снимки на реброто (виждат се къщичките и народа, който пъпли нагоре):

А това е долната част на реброто: (Улеи изглежда не се пресичат)

Пет Фев 11, 2011 11:57 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
joropc

@igurbev
Пъплещите по съседния ръб сме ние. Very Happy
Когато предстои излизане до Ботев за еднодневка, или от паркинга директно на заслона, "сеседния ръб" или пътеката "по кабела" е за предпочитане.Лавинни участъци няма, опасни улеи също няма.Определено тази пътека е доста по-лека от въжето срещу хижа Плевен.Тук заледяването, което почти винаги го има на въжето го няма, наклонът е доста по-малък и се излиза до билото доста по-бързо.Почти всяка събота и неделя ходим в този район и минаваме през хижата САМО ако ще спим там.Иначе...по кабела.

Off Topic В тази връзка искам да уверя mediator37, който в една друга тема беше казал, че познавал само един дето за един ден ходил от паркинга до Ботев и се върнал, ама после му паднали ноктите на краката Rolling Eyes , че моите са си още там.....а този маршрут го минаваме почти всяка седмица.Май само последната пропуснахме... Off Topic

Та така...Пътеката е безопасна и качването до билото по нея е доста по-бързо.От паркинга хващате екопътеката към хижа Плевен, когато достигнете(след около 40 минути) маса с пейки,тръгвате нагоре по коловете.Няма как да се обърка.

Поздрави!

@raskoll
Уникални снимки...както винаги!

Последната промяна е направена от joropc на Пет Фев 11, 2011 5:24 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Пет Фев 11, 2011 5:16 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Весела Ягодова

Малко спам-нахме основната тема, но предполагам, че както за мен, така и за raskoll ще бъде полезна тази информация.
Мерси за инфото !

Само че кое е "екопътеката за хижа Плевен" ?
Маси и пейки има и по пътеката с лентова маркировка, на около половин час преди хижата.
А табелата, която аз съм виждала, е на паркинга и пише вр. Ботев на нея Confused

Разбира се, че можеш да се качиш за един ден и да се върнеш, и ние сме го правили. Но всичко зависи от атмосферните условия и количеството сняг.
Пет Фев 11, 2011 5:24 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
joropc

ve_san написа:
...Само че кое е "екопътеката за хижа Плевен" ?
Маси и пейки има и по пътеката с лентова маркировка, на около половин час преди хижата..

Не тази маса с пейки.
Тръгвате от паркинга по широкия път, подминавата лятната(стръмната) пътека за хижата, подминавате и зимната и продължавате по въпросния път докато достигнете малко дере, над което има дървено мостче.Минавате по моста и от там почва екопътеката.Тя е голяма, широка и изключително приятна.След 35-40 минути сте до въпросната пейка.Когато стигнете до нея, хващате право нагоре по коловете.От там започва и пътеката за хижата, която е хоризонтална и пресича два улея.
Внимание!
Тези улеи при определени условия са лавиноопасни.Да се минава там през зимата не е препоръчително.Става въпрос от пейката към хижата, де.Иначе нагоре по кабела към Ботев, няма такива опасности, защото се върви само по ръба до самото било.
Пет Фев 11, 2011 5:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
izvetrql

След пейката, малко нагоре, пътеката за хижата е надясно, наляво е към Водните дупки. Направо е малко обрасло, но има табела за Ботев. Правилно ли съм те разбрал?
Пет Фев 11, 2011 5:49 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
joropc

izvetrql написа:
След пейката, малко нагоре, пътеката за хижата е надясно, наляво е към Водните дупки. Направо е малко обрасло, но има табела за Ботев. Правилно ли съм те разбрал?

Точно така.
"Обраслото" е само в началото.
Пет Фев 11, 2011 5:51 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
raskoll

аз пък бих искал да нощувам на връх Ботев на метеостанцията )) Все пак на Мусала пускат туристи, така че някой път ще питам хората на Ботев ))
Пет Фев 11, 2011 9:58 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
nicksn

Местожителство: Русе

joropc,
колко време е необходимо за да изпъплиш Rolling Eyes от паркинга до заслона през зимата?
Пет Фев 11, 2011 11:04 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
joropc

nicksn написа:
joropc,
колко време е необходимо за да изпъплиш Rolling Eyes от паркинга до заслона през зимата?

От 3 до 5 часа.Зависи... Wink
Все пак това е маршрутът с най-голяма денивелация, за най-кратко време, по Българските планини.От 800 метра на паркинга, до около 2200м под Млечния чал....за три часа.
Пет Фев 11, 2011 11:28 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 1 от 4

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.