Автор |
Съобщение |
raskoll
|
|
|
Чет Фев 10, 2011 4:06 pm |
|
|
metro
Регистриран на: 13 Яну 2009 Мнения: 109 Местожителство: с.Куртово |
|
|
|
Както винаги-страхотни снимки.Жалко че не ти е стигнало времето за върха
_________________ На туриста раницата е тежка ,но главата е лека!!! |
|
|
Чет Фев 10, 2011 7:54 pm |
|
|
izvetrql
|
|
|
|
Вдигнал си му мерника май на този район.
|
|
|
Чет Фев 10, 2011 9:46 pm |
|
|
Весела Ягодова
|
|
|
|
Тоз район си е вълшебство отвсякъде !
Бих искала да попитам за "пряката" пътека от паркинга до заслона. Виждала съм, че има табела и предполагам, че е маркирана ? Подходяща ли е за преминаване в зимни условия ? Колко време спестява горе-долу ?
|
|
|
Пет Фев 11, 2011 11:07 am |
|
|
igurbev
|
|
|
|
|
Бих искала да попитам за "пряката" пътека от паркинга до заслона. Виждала съм, че има табела и предполагам, че е маркирана ? Подходяща ли е за преминаване в зимни условия ? Колко време спестява горе-долу ? |
Не че съм минавал от там и знам нещо конкретно, но да се изкажа и аз :
Когато преди 3 седмици слизахме от заслона, доста народ се качваше по съседния ръб:
Можеше да се види и пътеката през гората:
Предполагам че става.
|
|
|
Пет Фев 11, 2011 11:26 am |
|
|
Весела Ягодова
|
|
|
|
Следващият път като ходим натам трябва да я пробваме, стига да е сигурно, че няма лавиноопасни участъци, прекосяване на улеи и т.н.
Фактически това е някое съседно ребро, което спестява "дъгата" през хижа "Плевен' ?
|
|
|
Пет Фев 11, 2011 11:33 am |
|
|
igurbev
|
|
|
Ето още две снимки на реброто (виждат се къщичките и народа, който пъпли нагоре):
А това е долната част на реброто: (Улеи изглежда не се пресичат)
|
|
|
Пет Фев 11, 2011 11:57 am |
|
|
joropc
|
|
|
|
@igurbev
Пъплещите по съседния ръб сме ние.
Когато предстои излизане до Ботев за еднодневка, или от паркинга директно на заслона, "сеседния ръб" или пътеката "по кабела" е за предпочитане.Лавинни участъци няма, опасни улеи също няма.Определено тази пътека е доста по-лека от въжето срещу хижа Плевен.Тук заледяването, което почти винаги го има на въжето го няма, наклонът е доста по-малък и се излиза до билото доста по-бързо.Почти всяка събота и неделя ходим в този район и минаваме през хижата САМО ако ще спим там.Иначе...по кабела.
В тази връзка искам да уверя mediator37, който в една друга тема беше казал, че познавал само един дето за един ден ходил от паркинга до Ботев и се върнал, ама после му паднали ноктите на краката , че моите са си още там.....а този маршрут го минаваме почти всяка седмица.Май само последната пропуснахме...
Та така...Пътеката е безопасна и качването до билото по нея е доста по-бързо.От паркинга хващате екопътеката към хижа Плевен, когато достигнете(след около 40 минути) маса с пейки,тръгвате нагоре по коловете.Няма как да се обърка.
Поздрави!
@raskoll
Уникални снимки...както винаги!
Последната промяна е направена от joropc на Пет Фев 11, 2011 5:24 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
Пет Фев 11, 2011 5:16 pm |
|
|
Весела Ягодова
|
|
|
|
Малко спам-нахме основната тема, но предполагам, че както за мен, така и за raskoll ще бъде полезна тази информация.
Мерси за инфото !
Само че кое е "екопътеката за хижа Плевен" ?
Маси и пейки има и по пътеката с лентова маркировка, на около половин час преди хижата.
А табелата, която аз съм виждала, е на паркинга и пише вр. Ботев на нея
Разбира се, че можеш да се качиш за един ден и да се върнеш, и ние сме го правили. Но всичко зависи от атмосферните условия и количеството сняг.
|
|
|
Пет Фев 11, 2011 5:24 pm |
|
|
joropc
|
|
|
|
|
|
...Само че кое е "екопътеката за хижа Плевен" ?
Маси и пейки има и по пътеката с лентова маркировка, на около половин час преди хижата.. |
Не тази маса с пейки.
Тръгвате от паркинга по широкия път, подминавата лятната(стръмната) пътека за хижата, подминавате и зимната и продължавате по въпросния път докато достигнете малко дере, над което има дървено мостче.Минавате по моста и от там почва екопътеката.Тя е голяма, широка и изключително приятна.След 35-40 минути сте до въпросната пейка.Когато стигнете до нея, хващате право нагоре по коловете.От там започва и пътеката за хижата, която е хоризонтална и пресича два улея.
Внимание!
Тези улеи при определени условия са лавиноопасни.Да се минава там през зимата не е препоръчително.Става въпрос от пейката към хижата, де.Иначе нагоре по кабела към Ботев, няма такива опасности, защото се върви само по ръба до самото било.
|
|
|
Пет Фев 11, 2011 5:40 pm |
|
|
izvetrql
|
|
|
|
След пейката, малко нагоре, пътеката за хижата е надясно, наляво е към Водните дупки. Направо е малко обрасло, но има табела за Ботев. Правилно ли съм те разбрал?
|
|
|
Пет Фев 11, 2011 5:49 pm |
|
|
joropc
|
|
|
|
|
|
След пейката, малко нагоре, пътеката за хижата е надясно, наляво е към Водните дупки. Направо е малко обрасло, но има табела за Ботев. Правилно ли съм те разбрал? |
Точно така.
"Обраслото" е само в началото.
|
|
|
Пет Фев 11, 2011 5:51 pm |
|
|
raskoll
|
|
|
|
аз пък бих искал да нощувам на връх Ботев на метеостанцията )) Все пак на Мусала пускат туристи, така че някой път ще питам хората на Ботев ))
|
|
|
Пет Фев 11, 2011 9:58 pm |
|
|
nicksn
|
|
|
joropc,
колко време е необходимо за да изпъплиш от паркинга до заслона през зимата?
|
|
|
Пет Фев 11, 2011 11:04 pm |
|
|
joropc
|
|
|
|
|
|
joropc,
колко време е необходимо за да изпъплиш от паркинга до заслона през зимата? |
От 3 до 5 часа.Зависи...
Все пак това е маршрутът с най-голяма денивелация, за най-кратко време, по Българските планини.От 800 метра на паркинга, до около 2200м под Млечния чал....за три часа.
|
|
|
Пет Фев 11, 2011 11:28 pm |
|
|
|