Днес се разходих малко с кучето около Сандански - местността ,,Вълков камък" и след нея. Преди имаше военен полигон, но от както е затворено поделението в града, от тогава е и изоставен полигона
Нищо кой знае какво не е, но все пак и тая част на планината си има чар.
След като съм набрал малко височина - поглед на юг към Беласица
военния полигон
поглед на север към високите части на Пирин
поглед на ЮЗ - Огражден
поглед на ЮИ - Славиянка
отново огражден с военния полигон отпред
Синаница
+ Башлийски чукар
Ари
отбих от пътя, за да се спусна надолу в дерето и да хвана друг път, който да ме изведе до язовира - поглед назад
и напред
от тук се спуснахме, за да излезем на пътя, който е в ляво на бараките
пак Ари
отново поглед назад
напред вече се вижда язовира - ,,Стария Андек" или ,,Бели брег" - не знам кое е по-правилно
това е... общо взето приятна разходка се получи. Отдавна не бях обикалял в тоя район, та ми беше интересно Температурата беше над 15 градуса сигурно... голяма зима, голямо нещо.
В неделя беше валяло сняг в планината и южния склон на Синаница беше побелял целия. За 2 дни от тогава, се стопил почти целия склон...
Последната промяна е направена от Velio на Сря Яну 19, 2011 9:11 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Ще взема да се възползвам от темата за ниските части на Пирин и аз да предложа няколко снимчури от една подобна разходка.
Пролетното януарко време провокира оглед на цъфналите минзухари в землищата на селата Баничан, Корница и Господинци. Гледките от високите почти 1000 м над морето върхове си заслужаваха.
Ето една на юг към Неврокопското поле и Боздаг,
и една на север, към Родопите и Рила.
Куче отдавна не гледам, но пък компания не липсваше.
Ето ги дружките, които крачат бодро на фона на заснежените пирински чукари
А бе хубави гледки имаше много. Доста поснимах.
На който му се гледат още фотки да цъка тук.
екстра терен за еднодневни разходки
а и с такава сериозна група изглежда още по-рахатчийско
Съб Яну 22, 2011 7:19 pm
Velio
в. Побиен камък
Днес се качих до връх Побиен камък, та да кача и малко снимки
Изходната точка беше с. Лиляново - 500м.н.в. (върха е 1462м.) След като набрах малко височина, малко над селото се показа и върха
Видимостта е перфектна - Беласица
Доста лутане му ударих, докато намеря пътеката за нагоре. Все пак я намерих Малко по-нагоре - върха изглежда по-близо, но си има още много бъхтене...
и отново поглед назад
Синаница се показа, да прави компания
вече близо до върха - излязох на някакво пасище
котата на Побиен камък е в гората и не се вижда нищо от там, та снимките са направени на една поляна, малко на север от върха. Панорамата от тая поляна беше доста добра, даже не очаквах да е толкова интересно там
Конски кладенец, Синаница, Спано поле, Башлийски и Бъндеришки чукар
Башлийски чукар, малко от Башлийски циркус, Мозговишки чукар, Мозговишка порта, Беговишки рид, Беговишки превал, Каменишка кукла, Каменица и цялото странично каменишко било - Яловарника, Куклите, Солището и Кельо
ето и няколко снимки със зуум
това в дъното мисля, че е Превалски чукар, но не съм сигурен
Беговишкия рид с Каменица
Каменица и Яловарника
Яловарника, Куклите, Кельо
крайната част на страничното каменишко било - Кельо, Коцов гроб и Стефанов връх. Плавилото изглежда зловещо...
обща снимка на групата
и последно - цялото странично камешико било
на слизане - жега и скука....
Като цяло - гледката горе си заслужаваше, но качването и слизането по маршрута, който си бях избрал са отвратителни...
на качване сума време загубих обикаляйки в подножието на върха - то така си вървят пътеките. После пък отцепват право нагоре и си беше тегаво качването. Честно казано - преди да тръгна си мислех, че ще е доста по-лесно Самото качване в по-голямата си част беше през ниска широколистна гора - по това време на годината си е скучно. Нито цвят има, нито кой знае какво за зяпане настрани.
На слизане пък се пуснах по 1 рид, който тръгва от върха. Горе имаше много пътеки уж за надолу, но явно всички са изоставени от много време. Всички стигаха до задънена улица. Накрая ми писна и отцепих право надолу през изключително гъста смес от малки борчета и най-различни видове бодли като въобще не можеш да видиш нищо напред и къде отиваш. Накрая се разредиха - видях къде се намирам, подсекох малко върха и излязох на рида. От там надолу вече имаше малки пътечки и не беше кой знае какво, но печеше здраво и беше мнооооого монотонно.
Така или иначе не съжалявам - горе гледката си струваше, но в тоя живот със сигурност няма да тръгна пак по тея пътеки до там
Ето и карта от Гугъл Ъртх - от къде се качих и от къде слязох - зеленото е качването, синьото - надолу
Вто Фев 08, 2011 7:08 pm
dido
Хъм, Жоро тая теза е достоверна. Аз обаче бих заложил на Мозговишки чукар вдясно, вляво ридът между Башлийца и Чаира / Превалски чукар. За зъбера в дъното бих набедил Малкия Мангъртепе
_________________ Бутам след осмата бира
Вто Фев 08, 2011 9:05 pm
Velio
Дидо е прав в случая - отдясно е Мозговишки чукар
ето не-зуумната снимка на въпросния връх
иначе го снимах и Пиляфа
Последната промяна е направена от Velio на Вто Фев 08, 2011 9:40 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Вто Фев 08, 2011 9:35 pm
dido
Ааа, приликата е много голяма, така е.
Всъщност подозрението дойде от това, че Башлията не е толкова високо залесен с клеци. Самите клеци там са редки, няма го и заравнението на Атмегдан.
Вто Фев 08, 2011 9:39 pm
Velio
В крайна сметка, малкия Полежан ли е върха, дето го мисля за Превалски чукар?
Цитат:
Тая поляна преди Побиен камък и викат Миопреслап,там някъде трябва да има и остатъци от стари
постройки(мандра най-вероятно)
Ами Жоро, сега като гледам на Goggle Earth, мандрата е била малко по-напред от там, докъдето стигнах аз. Иначе цялата поляна беше оградена с ограда в източния край.
Последната промяна е направена от Velio на Вто Фев 08, 2011 9:48 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Вто Фев 08, 2011 9:42 pm
dido
А, и двата се виждат Зъберите са Малкия Мангъртепе, вляво от тях заоблената тумба е Превалски чукар.
Вто Фев 08, 2011 9:47 pm
Velio
dido написа:
А, и двата се виждат Зъберите са Малкия Мангъртепе, вляво от тях заоблената тумба е Превалски чукар.
ясно, ориентирах се
явно на снимката Превала се слива със склоновете нататък
Вто Фев 08, 2011 9:52 pm
Чадърче
Здравейте!
Гледах снимката, която коментирахте. Според мен зъберите в дъното не са на малък Полежан, а са началото на Ушиците, пред тях е Газей, който не се вижда. Между голям Полежан и началото на Ушиците има точно такъв релеф , освен това зъберите на малък Полежан не се толкова ясно изразени отдалече. Според мен, от този ъгъл не се вижда малък Полежан. Може и да бъркам, но така ми се струва.
_________________ Няма невъзможни неща!
Вто Фев 08, 2011 11:34 pm
dido
Ето една снимка на Малкия Мангъртепе (правена е от Мозговишки чукар) и за сравнение снимката на Вельо:
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети