ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Из (много) ниската част на западен Пирин

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Предишната тема
Следващата тема
Из (много) ниската част на западен Пирин
Автор Съобщение
Velio

Мнение Из (много) ниската част на западен Пирин Отговорете с цитат
Днес се разходих малко с кучето около Сандански - местността ,,Вълков камък" и след нея. Преди имаше военен полигон, но от както е затворено поделението в града, от тогава е и изоставен полигона Smile
Нищо кой знае какво не е, но все пак и тая част на планината си има чар.

След като съм набрал малко височина - поглед на юг към Беласица

военния полигон

поглед на север към високите части на Пирин

поглед на ЮЗ - Огражден

поглед на ЮИ - Славиянка

отново огражден с военния полигон отпред

Синаница

+ Башлийски чукар

Ари

отбих от пътя, за да се спусна надолу в дерето и да хвана друг път, който да ме изведе до язовира - поглед назад

и напред

от тук се спуснахме, за да излезем на пътя, който е в ляво на бараките

пак Ари

отново поглед назад

напред вече се вижда язовира - ,,Стария Андек" или ,,Бели брег" - не знам кое е по-правилно Smile

това е... общо взето приятна разходка се получи. Отдавна не бях обикалял в тоя район, та ми беше интересно Smile Температурата беше над 15 градуса сигурно... голяма зима, голямо нещо.
В неделя беше валяло сняг в планината и южния склон на Синаница беше побелял целия. За 2 дни от тогава, се стопил почти целия склон...

Последната промяна е направена от Velio на Сря Яну 19, 2011 9:11 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Сря Яну 19, 2011 5:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Speedy

Местожителство: Неврокопъ

Мнение Отговорете с цитат
Фен съм на такива излети/разходки. Има ли риба в този водоем?

Сря Яну 19, 2011 8:55 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Velio

Speedy написа:
Фен съм на такива излети/разходки. Има ли риба в този водоем?

казват, че има, ама аз от 3 ходения лятото, нищо не хванах освен слънчеви рибки Smile
иначе уж костур, шаран, каракуда, че даже и сомове имало... Smile
Сря Яну 19, 2011 9:11 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Speedy

Местожителство: Неврокопъ

Мнение Из ниските източни части на Северен Пирин Отговорете с цитат
Ще взема да се възползвам от темата за ниските части на Пирин и аз да предложа няколко снимчури от една подобна разходка.

Пролетното януарко време провокира оглед на цъфналите минзухари в землищата на селата Баничан, Корница и Господинци. Гледките от високите почти 1000 м над морето върхове си заслужаваха.

Ето една на юг към Неврокопското поле и Боздаг,

и една на север, към Родопите и Рила.

Куче отдавна не гледам, но пък компания не липсваше.
Ето ги дружките, които крачат бодро на фона на заснежените пирински чукари Cool

А бе хубави гледки имаше много. Доста поснимах.
На който му се гледат още фотки да цъка тук.

Към снимките си има описания какво се вижда.

Чет Яну 20, 2011 6:03 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Velio

екстра терен за еднодневни разходки Smile
а и с такава сериозна група изглежда още по-рахатчийско Smile
Съб Яну 22, 2011 7:19 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Velio

Мнение в. Побиен камък Отговорете с цитат
Днес се качих до връх Побиен камък, та да кача и малко снимки Smile
Изходната точка беше с. Лиляново - 500м.н.в. (върха е 1462м.) След като набрах малко височина, малко над селото се показа и върха

Видимостта е перфектна - Беласица

Доста лутане му ударих, докато намеря пътеката за нагоре. Все пак я намерих Smile Малко по-нагоре - върха изглежда по-близо, но си има още много бъхтене...

и отново поглед назад

Синаница се показа, да прави компания Smile

вече близо до върха - излязох на някакво пасище

котата на Побиен камък е в гората и не се вижда нищо от там, та снимките са направени на една поляна, малко на север от върха. Панорамата от тая поляна беше доста добра, даже не очаквах да е толкова интересно там Rolling Eyes
Конски кладенец, Синаница, Спано поле, Башлийски и Бъндеришки чукар

Башлийски чукар, малко от Башлийски циркус, Мозговишки чукар, Мозговишка порта, Беговишки рид, Беговишки превал, Каменишка кукла, Каменица и цялото странично каменишко било - Яловарника, Куклите, Солището и Кельо

ето и няколко снимки със зуум Smile
това в дъното мисля, че е Превалски чукар, но не съм сигурен

Беговишкия рид с Каменица

Каменица и Яловарника

Яловарника, Куклите, Кельо

крайната част на страничното каменишко било - Кельо, Коцов гроб и Стефанов връх. Плавилото изглежда зловещо...

обща снимка на групата Laughing

и последно - цялото странично камешико било

на слизане - жега и скука....

Като цяло - гледката горе си заслужаваше, но качването и слизането по маршрута, който си бях избрал са отвратителни...
на качване сума време загубих обикаляйки в подножието на върха - то така си вървят пътеките. После пък отцепват право нагоре и си беше тегаво качването. Честно казано - преди да тръгна си мислех, че ще е доста по-лесно Rolling Eyes Самото качване в по-голямата си част беше през ниска широколистна гора - по това време на годината си е скучно. Нито цвят има, нито кой знае какво за зяпане настрани.
На слизане пък се пуснах по 1 рид, който тръгва от върха. Горе имаше много пътеки уж за надолу, но явно всички са изоставени от много време. Всички стигаха до задънена улица. Накрая ми писна и отцепих право надолу през изключително гъста смес от малки борчета и най-различни видове бодли като въобще не можеш да видиш нищо напред и къде отиваш. Накрая се разредиха - видях къде се намирам, подсекох малко върха и излязох на рида. От там надолу вече имаше малки пътечки и не беше кой знае какво, но печеше здраво и беше мнооооого монотонно.

Така или иначе не съжалявам - горе гледката си струваше, но в тоя живот със сигурност няма да тръгна пак по тея пътеки до там Laughing
Ето и карта от Гугъл Ъртх - от къде се качих и от къде слязох - зеленото е качването, синьото - надолу

Вто Фев 08, 2011 7:08 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

Хъм, Жоро тая теза е достоверна. Аз обаче бих заложил на Мозговишки чукар вдясно, вляво ридът между Башлийца и Чаира / Превалски чукар. За зъбера в дъното бих набедил Малкия Мангъртепе Croc

Вто Фев 08, 2011 9:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Velio

Дидо е прав в случая - отдясно е Мозговишки чукар Smile
ето не-зуумната снимка на въпросния връх

иначе го снимах и Пиляфа Smile

Последната промяна е направена от Velio на Вто Фев 08, 2011 9:40 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Вто Фев 08, 2011 9:35 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

Ааа, приликата е много голяма, така е.
Всъщност подозрението дойде от това, че Башлията не е толкова високо залесен с клеци. Самите клеци там са редки, няма го и заравнението на Атмегдан.

Вто Фев 08, 2011 9:39 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Velio

В крайна сметка, малкия Полежан ли е върха, дето го мисля за Превалски чукар? Smile

Цитат:
Тая поляна преди Побиен камък и викат Миопреслап,там някъде трябва да има и остатъци от стари
постройки(мандра най-вероятно)

Ами Жоро, сега като гледам на Goggle Earth, мандрата е била малко по-напред от там, докъдето стигнах аз. Иначе цялата поляна беше оградена с ограда в източния край.

Последната промяна е направена от Velio на Вто Фев 08, 2011 9:48 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Вто Фев 08, 2011 9:42 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

А, и двата се виждат Smile Зъберите са Малкия Мангъртепе, вляво от тях заоблената тумба е Превалски чукар.

Вто Фев 08, 2011 9:47 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Velio

dido написа:
А, и двата се виждат Smile Зъберите са Малкия Мангъртепе, вляво от тях заоблената тумба е Превалски чукар.

ясно, ориентирах се Croc
явно на снимката Превала се слива със склоновете нататък Smile
Вто Фев 08, 2011 9:52 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Чадърче

Местожителство: София

Здравейте!
Гледах снимката, която коментирахте. Според мен зъберите в дъното не са на малък Полежан, а са началото на Ушиците, пред тях е Газей, който не се вижда. Между голям Полежан и началото на Ушиците има точно такъв релеф , освен това зъберите на малък Полежан не се толкова ясно изразени отдалече. Според мен, от този ъгъл не се вижда малък Полежан. Може и да бъркам, но така ми се струва.

Вто Фев 08, 2011 11:34 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

Ето една снимка на Малкия Мангъртепе (правена е от Мозговишки чукар) и за сравнение снимката на Вельо:

Сря Фев 09, 2011 12:02 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.