31.12.2010
Последния ден от годината мина в тичане по разни магазини с оглед осигуряване комфорта на стомаха вечерта. Единственото разнообразие бе кукерската група, която се вихреше из Неврокоп под звуците на зурни и тъпани.
Ето снимки от игрите на кукерите (бабугерите).
01.01.2011
След голямото ядене и пиене си легнах в 6 сутринта. Спането бе кратко и в 10:300 бях на крак. Планираната лека следобедна разходка на капамата из близките хълмове бе заменена от скоростно качване на в. Ореляк.
Тъй като на изходна позиция бяхме едва в 13 ч. се наложи леко да побързаме, че да успеем да направим поне част от слизането по светло. Цял ден така и не се показа нито един облак. Вятър имаше само високо под и на самия връх. Ето една гледка към Северен Пирин.
Тънката сметка за качване и слизане по светло се получи. Хем позяпахме красоти, хем раздвижихме кокалите доволно добре.
Снимки от качването на в. Ореляк.
02.01.2011
На следващия ден след голямото моткане в 11:30 се озовахме на х. "Безбог". Мераците бяха за Мангър тепе. Докато лифта скрибуцаше нагоре гледах как на в. Безбог вече се въртяха силни вихрушки, облаците се събираха, а вятърът се усилваше. Все пак като невидели планина тръгнахме по мъглите. До отклонението за Полежан, Безбог и Мангър тепе имаше тук-там синьо небе, но пък вятърът бе доста мощен.
Взе се решение соломоновско - хем да не сме капо, хем и да помачкаме сняг. Продължихме към Попово езеро. Очертаваше се лунен туризъм на челници. Никак не ми допада идеята, но така и така съм се набутал между шамарите..., няма да изоставям групата.
За разлика от предния ден, сега облаци, мъгли и вятър имаше в изобилие.
На езерото хапнахме скоростно, след което хванахме долината на р. Ретиже. Очертаваше се няколкочасово слизане и клек и гора. Мераците ни по светло да стигнем Горния дервент бързо изчезнаха. За съжаление намусеното небе и свечеряването не позволиха да направим снимки, които да илюстрират красотите които видяхме. По нощите се добрахме до колите и се пръснахме кой от къде е - София, Добринище и Неврокоп.
Е, Ники, добре сте походили в началото на Новата година. Дано да е така цялата година.
Би ли уточнил моля кое точно е това отклонение:
Цитат:
До отклонението за Полежан, Безбог и Мангър тепе имаше тук-там синьо небе, но пък вятърът бе доста мощен.
Гледам на снимките сте със снегоходки около Попово Езеро, пък на мен ми се струва, че пъртината към езерото си беше ОК 2 дни преди вашето ходене, и не се пропадаше...
Немалка част от пъртината бе заличена от вятъра, който бе навял отгоре. Без снегоходите надолу по Ретиже щеше да берем ядове.
Относно разклона (за Полежан, Безбог и Мангър тепе) - това е лятното отклонение за м. Полежан и споменатите върхове, което се намира на 5 мин. след Безбожкия превал посока Попово ез. Когато няма сняг се вижда много добре. На метри от него има чучурче (изворче) с хубава вода.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети