|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
Speedy
Регистриран на: 29 Ное 2006 Мнения: 2551 Местожителство: Неврокопъ |
|
Изпращане на 2010 и първи катерения за 2011 г. |
|
31.12.2010
Последния ден от годината мина в тичане по разни магазини с оглед осигуряване комфорта на стомаха вечерта. Единственото разнообразие бе кукерската група, която се вихреше из Неврокоп под звуците на зурни и тъпани.
Ето снимки от игрите на кукерите (бабугерите).
01.01.2011
След голямото ядене и пиене си легнах в 6 сутринта. Спането бе кратко и в 10:300 бях на крак. Планираната лека следобедна разходка на капамата из близките хълмове бе заменена от скоростно качване на в. Ореляк.
Тъй като на изходна позиция бяхме едва в 13 ч. се наложи леко да побързаме, че да успеем да направим поне част от слизането по светло. Цял ден така и не се показа нито един облак. Вятър имаше само високо под и на самия връх. Ето една гледка към Северен Пирин.
Тънката сметка за качване и слизане по светло се получи. Хем позяпахме красоти, хем раздвижихме кокалите доволно добре.
Снимки от качването на в. Ореляк.
02.01.2011
На следващия ден след голямото моткане в 11:30 се озовахме на х. "Безбог". Мераците бяха за Мангър тепе. Докато лифта скрибуцаше нагоре гледах как на в. Безбог вече се въртяха силни вихрушки, облаците се събираха, а вятърът се усилваше. Все пак като невидели планина тръгнахме по мъглите. До отклонението за Полежан, Безбог и Мангър тепе имаше тук-там синьо небе, но пък вятърът бе доста мощен.
Взе се решение соломоновско - хем да не сме капо, хем и да помачкаме сняг. Продължихме към Попово езеро. Очертаваше се лунен туризъм на челници. Никак не ми допада идеята, но така и така съм се набутал между шамарите..., няма да изоставям групата.
За разлика от предния ден, сега облаци, мъгли и вятър имаше в изобилие.
На езерото хапнахме скоростно, след което хванахме долината на р. Ретиже. Очертаваше се няколкочасово слизане и клек и гора. Мераците ни по светло да стигнем Горния дервент бързо изчезнаха. За съжаление намусеното небе и свечеряването не позволиха да направим снимки, които да илюстрират красотите които видяхме. По нощите се добрахме до колите и се пръснахме кой от къде е - София, Добринище и Неврокоп.
Снимки от ветровитото трамбоване в района на Попово ез. и долината на Ретиже.
Такива ми ти работи
Успешна планинарска 2011 г. на всички съфорумци!
_________________ Пирин - географски и етимологичен речник
Пирин - пътеводител |
|
|
Сря Яну 05, 2011 3:25 pm |
 |
 |
natchobg2
|
|
|
|
Е, Ники, добре сте походили в началото на Новата година. Дано да е така цялата година.
Би ли уточнил моля кое точно е това отклонение:
 |
 |
До отклонението за Полежан, Безбог и Мангър тепе имаше тук-там синьо небе, но пък вятърът бе доста мощен. |
Гледам на снимките сте със снегоходки около Попово Езеро, пък на мен ми се струва, че пъртината към езерото си беше ОК 2 дни преди вашето ходене, и не се пропадаше...
Поздрави!
|
|
|
Сря Яну 05, 2011 4:04 pm |
|
 |
Speedy
Регистриран на: 29 Ное 2006 Мнения: 2551 Местожителство: Неврокопъ |
|
|
|
Немалка част от пъртината бе заличена от вятъра, който бе навял отгоре. Без снегоходите надолу по Ретиже щеше да берем ядове.
Относно разклона (за Полежан, Безбог и Мангър тепе) - това е лятното отклонение за м. Полежан и споменатите върхове, което се намира на 5 мин. след Безбожкия превал посока Попово ез. Когато няма сняг се вижда много добре. На метри от него има чучурче (изворче) с хубава вода.
_________________ Пирин - географски и етимологичен речник
Пирин - пътеводител |
|
|
Сря Яну 05, 2011 5:06 pm |
 |
 |
bitterman
Регистриран на: 29 Юли 2009 Мнения: 280 Местожителство: ГРАД ДОБРИНИЩЕ |
|
|
|
Хубава разходка направихме........
_________________ Пирин планина номер 1 |
|
|
Чет Яну 06, 2011 11:06 am |
|
 |
moxo82
|
|
Бравос |
|
Супер Ники,
изглеждат страхотно снимките
Поздрави!
|
|
|
Вто Яну 11, 2011 1:14 pm |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|